Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Nagyon rossz a gazdasági hangulat az euróövezetben
No menu items!

Nagyon rossz a gazdasági hangulat az euróövezetben

Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Októberben a vártnál kevésbé, de így is egy éve a legalacsonyabbra csökkent az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) euróövezeti gazdasági hangulatindexe a hétfőn publikált jelentés szerint.

A DG ECFIN (Directorate-General for Economic and Financial Affairs) kimutatása szerint októberben az ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulatindex a várt 93,0 pont helyett 93,3 pontra csökkent az előző havi, felülvizsgált 93,4 pontról.

A most októberben elért 93,3 pont a 2022 novemberi 92,7 pont óta a legalacsonyabb érték és a tömbön belül kialakult tartós inflációs nyomásra, valamint az EKB monetáris szigorítása nyomán az üzleti szereplők körében kialakult visszafogott várakozásokra vezethető vissza.

A hangulatindex a feldolgozóiparban mínusz 9,3 pontra csökkent októberben a szeptemberi mínusz 8,9 pontról. A kiskereskedelemben mínusz 7,8 pontra csökkent a hangulatindex mínusz 5,7 pontról. Az előbbi ágazatokban bekövetkezett romlást némileg ellensúlyozta a szolgáltatóipari és az építőipari hangulat javulása, ahol 4,5-re 4,1-ről, illetve mínusz 5,9-re mínusz 6,0-ról javult a mutatószám értéke.

A fogyasztói hangulat mínusz 17,9 pontra, hét hónapja a legalacsonyabbra csökkent mínusz 17,8 pontról. A fogyasztói hangulat romlását a DG ECFIN elemzése az euróövezet lassuló növekedésével és a makacsul magas inflációval, ami aláássa a fogyasztók vásárlóerejét. A válaszadók romló kilátásokat jeleztek jövőbeni pénzügyi helyzetükkel és országuk általános gazdasági helyzetével kapcsolatban. A háztartások múltbeli pénzügyi helyzetének és nagyobb vásárlási szándékának enyhe javulása azonban enyhítette a pesszimizmust.

Alig változott októberben a ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulatindex az EU 27 tagállamában, ahol 0,2 ponttal emelkedett az előző havihoz képest 93,1 pontra.
Nagyjából stabil maradt a foglalkoztatási várakozások (EEI) mutatószáma is, az euróövezetben 0,1 ponttal csökkent 102,8 pontra, az EU-ban pedig 0,3 ponttal csökkent 102,3 pontra.

A legnagyobb uniós gazdaságok közül Lengyelországban 1,4 ponttal, Spanyolországban 1,2 ponttal és Németországban 0,5 ponttal javult az ESI. Ezzel szemben Franciaországban 2,9 ponttal csökkent, Olaszországban kisebb mértékben, 0,9 ponttal csökkent a hangulatindex.
https://economy-finance.ec.europa.eu/system/files/2023-10/bcs_2023_10_en_0.pdf

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.