Hirdetés
Kezdőlap Agrár NAK: káros lenne a gazdákra az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás
No menu items!

NAK: káros lenne a gazdákra az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás

Az Európai Unió és a Mercosur államok – Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay – között kötendő kereskedelmi egyezménynek súlyos következményei lehetnek az uniós mezőgazdaságra, tovább romlanának az egyébként is egyenlőtlen versenyfeltételek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az uniós mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA.

A szervezetek szerint a 2019-ben létrejött elvi megállapodás nem veszi figyelembe azt a változó környezetet, amelyben a mezőgazdaság manapság a világjárvány és az ukrajnai háború hatásait követően működik, figyelmen kívül hagyja azokat a változásokat, amelyek az EU zöld megállapodásából, a Green Dealből, illetve a Farm to Fork – Termőföldtől az Asztalig – stratégiájából erednek.

Felidézték, hogy Lula, brazil elnök az év elején világossá tette, hogy nem akarja – vagy nem tudja – támogatni azt a magas szintű környezetvédelmi kötelezettségvállalást, amelyet az EU a Mercosur-megállapodással párhuzamosan szeretne.

“Úgy tűnik, hogy geopolitikai okokból és egyes iparágak érdekében az Európai Bizottság kész szemet hunyni a mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatás és a negatív megítélés felett, amikor a következő európai választásokra készülnek”

– fogalmaztak.

A két szervezet szerint az EU nem írhatja elő ugyanazokat a mezőgazdasági termelési normákat a Mercosur-országoknak, amelyeket a saját gazdáira akar kényszeríteni, ez pedig hátrányosan érintheti az uniós termelőket.

A NAK a COPA-COGECA-val együtt támogatja a nemzetközi kereskedelmet, feltéve, hogy az tisztességes, kiegyensúlyozott és átlátható – hangsúlyozták.

A gazdák képviseletei végül felszólították a bizottságot, hogy mihamarabb kezdjen el foglalkozni “ezekkel az alapvető kérdésekkel” – írták végül a közösen jegyzett közleményben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...