Hirdetés
Kezdőlap Agrár NAK: káros lenne a gazdákra az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás
No menu items!

NAK: káros lenne a gazdákra az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás

Az Európai Unió és a Mercosur államok – Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay – között kötendő kereskedelmi egyezménynek súlyos következményei lehetnek az uniós mezőgazdaságra, tovább romlanának az egyébként is egyenlőtlen versenyfeltételek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az uniós mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA.

A szervezetek szerint a 2019-ben létrejött elvi megállapodás nem veszi figyelembe azt a változó környezetet, amelyben a mezőgazdaság manapság a világjárvány és az ukrajnai háború hatásait követően működik, figyelmen kívül hagyja azokat a változásokat, amelyek az EU zöld megállapodásából, a Green Dealből, illetve a Farm to Fork – Termőföldtől az Asztalig – stratégiájából erednek.

Felidézték, hogy Lula, brazil elnök az év elején világossá tette, hogy nem akarja – vagy nem tudja – támogatni azt a magas szintű környezetvédelmi kötelezettségvállalást, amelyet az EU a Mercosur-megállapodással párhuzamosan szeretne.

“Úgy tűnik, hogy geopolitikai okokból és egyes iparágak érdekében az Európai Bizottság kész szemet hunyni a mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatás és a negatív megítélés felett, amikor a következő európai választásokra készülnek”

– fogalmaztak.

A két szervezet szerint az EU nem írhatja elő ugyanazokat a mezőgazdasági termelési normákat a Mercosur-országoknak, amelyeket a saját gazdáira akar kényszeríteni, ez pedig hátrányosan érintheti az uniós termelőket.

A NAK a COPA-COGECA-val együtt támogatja a nemzetközi kereskedelmet, feltéve, hogy az tisztességes, kiegyensúlyozott és átlátható – hangsúlyozták.

A gazdák képviseletei végül felszólították a bizottságot, hogy mihamarabb kezdjen el foglalkozni “ezekkel az alapvető kérdésekkel” – írták végül a közösen jegyzett közleményben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.