Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország: akkora a munkaerőhiány, hogy az új jelentkezők gyakran szellemmé válnak
No menu items!

Németország: akkora a munkaerőhiány, hogy az új jelentkezők gyakran szellemmé válnak

Illusztráció: Bigstock

Németországban olyan nagy a kereslet a jó munkaerő iránt, hogy a jelentkezők egyre gyakrabban tűnnek el a munkáltatók látóköréből.

Míg a vállalatok néha figyelmen kívül hagyják a nemkívánatos jelentkezőket, Európa legnagyobb gazdaságában a jelentkezők a felvételi eljárás során eltűnnek – derül ki az Indeed álláskereső weboldal augusztus 1-jén 400 munkaerő-közvetítő körében végzett felméréséből, amelynek eredményeit a Bloomberg közölte.

A munkáltatók több mint a fele szerint a tendencia az elmúlt egy év során erősödött, negyedük szerint hetente legalább egyszer előfordul, és majdnem minden tizedik munkát kínáló cég naponta elveszíti a kapcsolatot egy-egy álláskeresővel. A férfi jelentkezők tűnnek el leggyakrabban.

A számok bizonyítják a szakképzett munkaerőhiány súlyosságát a gyorsan öregedő népesség és a világjárványok okozta viselkedésbeli változások közepette. Ráadásul nem a munkaerő hiánya az egyetlen, amellyel a cégeknek meg kell küzdeniük, mivel az ellátási szűk keresztmetszetek és az emelkedő energiaköltségek szintén a termelésre nehezednek.

Míg nem szokatlan, hogy a jelöltek még az interjú előtt eltűnnek, a toborzók 53%-a szerint már az is megszokottá vált, hogy a beszélgetés után nem jelentkeznek többé. Majdnem minden ötödik vállalat azt közölte, hogy még azután is tűntek el jelöltjeik, hogy elfogadták az állást, és 7% tapasztalta, hogy az első munkanapon nem jelentek meg a frissen felvettek.

A jelentkezők gyakran több jó lehetőség közül választhatnak, ahogy a vállalatok is szoktak, és nem követnek minden jelentkezési folyamatot következetesen a végéig” – mondta Tim Verhoeven, az Indeed toborzási szakértője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Agrárminisztérium: Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű...

Új trend a napelemeknél – Többen is áramkimaradásokra készülnek

Az energiaválság hatására a napenergia hasznosítása minden eddiginél kiemelkedőbb...

Látogatás Bécsben a Mobilitási Ügynökségnél – Interjú

Bécsben, a Mobilitätsagentur (Mobilitási ügynökség) gyalogosügyi megbízottjával, Petra Jens-el,...

Varga Mihály: belátható közelségben az uniós megállapodás

Varga Mihály pénzügyminiszter a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken Szegeden azt...

Hírek

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Jubileumi Közgazdász-vándorgyűlés újdonságokkal

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a tradíciók folytatása, a magas színvonalú előadások és eszmecserék mellett újdonságokat is bevetve tartja jubileumi, 60. vándorgyűlését csütörtökön és pénteken Szegeden.

Elkészült a világ leghosszabb könyve, de nem olvashatja el senki

Elkészült a világ leghosszabb, egyetlen kötetbe foglalt könyve. A One Piece című manga limitált kiadásban készült 21 450 oldalas kötete ugyanakkor inkább tekinthető műalkotásnak, mivel nem lehet olvasni - írta a The Guardian.

Gazdaság

Varga Mihály: belátható közelségben az uniós megállapodás

Varga Mihály pénzügyminiszter a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken Szegeden azt mondta, hogy ha teljesülnek a magyar kormány vállalásai, akkor az Európai Unióval folyó viták a...

Csányi Sándor: nagy szükség lenne az európai uniós forrásokra

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen Szegeden, csütörtökön azt mondta, hogy nagy szüksége lenne az országnak az európai uniós forrásokra,...

Richter Gedeon 150 éves lenne – Emlékérmét bocsát ki az MNB

Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából, különleges, csúcsára állított 2000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Megbírságolta az OTP csoportot az MNB – 35 témakörben vizsgálódtak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatát követően 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP bankcsoporttal szemben egyebek közt az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom