Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Németország: akkora a munkaerőhiány, hogy az új jelentkezők gyakran szellemmé válnak
No menu items!

Németország: akkora a munkaerőhiány, hogy az új jelentkezők gyakran szellemmé válnak

Illusztráció: Bigstock

Németországban olyan nagy a kereslet a jó munkaerő iránt, hogy a jelentkezők egyre gyakrabban tűnnek el a munkáltatók látóköréből.

Míg a vállalatok néha figyelmen kívül hagyják a nemkívánatos jelentkezőket, Európa legnagyobb gazdaságában a jelentkezők a felvételi eljárás során eltűnnek – derül ki az Indeed álláskereső weboldal augusztus 1-jén 400 munkaerő-közvetítő körében végzett felméréséből, amelynek eredményeit a Bloomberg közölte.

A munkáltatók több mint a fele szerint a tendencia az elmúlt egy év során erősödött, negyedük szerint hetente legalább egyszer előfordul, és majdnem minden tizedik munkát kínáló cég naponta elveszíti a kapcsolatot egy-egy álláskeresővel. A férfi jelentkezők tűnnek el leggyakrabban.

A számok bizonyítják a szakképzett munkaerőhiány súlyosságát a gyorsan öregedő népesség és a világjárványok okozta viselkedésbeli változások közepette. Ráadásul nem a munkaerő hiánya az egyetlen, amellyel a cégeknek meg kell küzdeniük, mivel az ellátási szűk keresztmetszetek és az emelkedő energiaköltségek szintén a termelésre nehezednek.

Míg nem szokatlan, hogy a jelöltek még az interjú előtt eltűnnek, a toborzók 53%-a szerint már az is megszokottá vált, hogy a beszélgetés után nem jelentkeznek többé. Majdnem minden ötödik vállalat azt közölte, hogy még azután is tűntek el jelöltjeik, hogy elfogadták az állást, és 7% tapasztalta, hogy az első munkanapon nem jelentek meg a frissen felvettek.

A jelentkezők gyakran több jó lehetőség közül választhatnak, ahogy a vállalatok is szoktak, és nem követnek minden jelentkezési folyamatot következetesen a végéig” – mondta Tim Verhoeven, az Indeed toborzási szakértője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát.

A legjobb pálinkákat díjazták

Az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a  Nemzeti Pálinkakiválóság Programot.

Jön a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program.

Tönk szélére kerültek magyar vállalkozások az ukrán áruszállítók miatt

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.