Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Nőtt a befektetési alapok vagyona
No menu items!

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Áprilisban 0,6 százalékkal, 44 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 7154 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Áprilisban a befektetési alapoknál a tőkeáramlások eredője plusz 58 milliárd forint volt.

A kategóriák közül a legtöbb tőke, 38,7 milliárd forint a vegyes alapokba áramlott, bár a hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, a kategória vagyona így is 2,1 százalékkal, 1519,51 milliárd forintra emelkedett.

A pénzpiaci alapoknál kisebb tőkekiáramlás történt, a hozamok sem tudták gyarapítani a vagyont, így a kategória vagyona 1,3 százalékkal, 37,24 milliárd forintra mérséklődött.

A kötvényalapokba csaknem 7 milliárd forint tőke áramlott be, a hosszú futamidejű alapoknak köszönhetően. A hozamokkal együtt a kategória vagyona 0,6 százalékkal, 1517,63 milliárd forintra nőtt.

A részvényalapokba 12,9 milliárd forint áramlott áprilisban és ugyan a növekedést az árfolyammozgások nem segítették, a részvényalapok vagyona 1,8 százalékkal, 705,11 milliárd forintra emelkedett.

A tőkevédett alapokból 4,97 milliárd forint tőke áramlott ki, ennek megfelelően a kategória vagyona 7,9 százalékkal, 55,69 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapokból áprilisban 973,6 millió forintnyi tőke távozott, a hozamok nem tudták segíteni a növekedést, így a kategória vagyona 0,9 százalékkal, 753,27 milliárd forintra mérséklődött.

A származtatott alapokból 2,5 milliárd forint tőke áramlott ki, a hozamok ezt nem tudták korrigálni, így a kategória vagyona visszaesett 2,1 százalékkal, 120,4 milliárd forintra.

Az ingatlanalapoknál a kategória méretéhez képest, érdemi tőkemozgást nem tapasztaltak. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a kategória vagyona 0,1 százalékkal, 1672,78 milliárd forintra csökkent.

Az árupiaci alapokba 1,4 milliárd forint tőke áramlott be, a hozamok jelentősen erősíteni tudták a növekedést, ennek következtében a kategória vagyona 10,5 százalékkal, 50,66 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba áprilisban több mint 6,7 milliárd forint tőke áramlott és bár a hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, a kategória vagyona így is 0,2 százalékkal, 721,78 milliárd forintra emelkedett.

A BAMOSZ 25 tagja 10 600 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 7100 milliárd forintot befektetési alapokban.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.