Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olasz válság: Draghi, alias Super Mario a megmentő
No menu items!

Olasz válság: Draghi, alias Super Mario a megmentő

Mario Draghi személyében vélik megtalálni az új szakértői kormány vezetőjétOlaszországban

Olaszország politikai és gazdasági válságban van. A kormány megbukott, új választások kiírása segítene, ugyanis a most “helyzetben lévő pártok” egyelőre nem jutnak egyezségre az új miniszterelnök személyéről. A Repubblica szerint Mario Draghi, az Európa Központi Bank (EKB) korábbi elnöke jelentheti a megoldást a voksolás elkerülésére. 

Draghi, alias Super Mario

A 73 éves közgazdász az olasz Nemzeti Bank, a Banca d’Italia elnökeként kapta a megtisztelő becenevet. Monetáris politikájával nagyban segítette Itália talpon maradását a 2008-2009-es világgazdasági krízis és az abból lett európai adósságválság idején.

Legnagyobb előnye, hogy a kicsinyes politikai játszmák felett áll. Reputációjánál, karrierjénél és koránál fogva nem vezetik hatalmi ambíciók – véli a Repubblica. A balliberális napilap volt az, amely megszellőztette a közgazdász nevének felmerülését lehetséges miniszterelnökként.

A szerkesztőségi cikk szerint az EKB elnökeként megtanulta a kompromisszumkötés művészetét, amelyre miniszterelnökként egy vélhetően hárompárti koalícióra támaszkodva nagy szüksége lenne. A monetáris kérdésekben sokszor gyökeresen ellentmondó álláspontot képviselő északi és déli államok támogatását úgy tudta  megnyerni, hogy hű maradt közgazdásági elveihez. Márpedig ezek nagyon karakteresek. Mégsem ragaszkodott hozzájuk bigottan. Mindig igazodik az aktuális gazdasági helyzethez. Ezt mutatja az olasz és az európai jegybankelnöki tevékenysége is.

Amikor 2009-ben a világgazdasági krízis és az adósságválság hatására az olasz GDP 6 százalékkal esett vissza, meggyőzte a bankokat, hogy „nagyvonalúan hitelezzék a fejleszteni akaró vállalkozásokat”. Azt azonban ellenezte, sőt megakadályozta, hogy a pénzügyminisztérium törvényben kapjon beszólási jogot a kereskedelmi bankok hitelpolitikájába. A Repubblica szerint attól tartott, hogy a politikusok nyomására kellett volna a bankoknak egyébként hitelképtelen cégeknek pénzt adniuk, veszélyeztetve ezzel saját stabilitásukat.

Draghi, az euró zóna megmentője

EKB elnöksége 2011 és 2019 között szintén a válság jegyében telt. Draghi unortodox intézkedéseivel megakadályozta uniós tagállam államcsődjét és ezzel az eurózóna összeomlását.

Gazdaságtörténelmet írt, amikor 2012-ben egy tőmondattal állította meg a válság eszkalálódását: „Whatever it takes” – hangzottak elhíresült szavai. „Mindent meg fogok tenni az euró és az övezet országainak védelme érdekében, és higgyék el, amit én EKB elnökként meg tudok tenni, az elég.” A piacok hittek az olasz szakembernek, aki tartotta a szavát. Az olcsó pénz politikájával megmentette az eurót és a bajba jutott tagországokat. Az EKB annyi pénz nyomott, amennyi elég volt az eladósodott déli államok  eladhatatlan, vagy csak finanszírozhatatlanul magas kamatfelárral eladható állampapírjainak felvásárlásához.

Utolsó elnöki hónapjait alatt sem volt tétlen. A rekord alacsony alapkamatra tekintettel azt propagálta, hogy a tagállamok akár nagyobb költségvetési hiány és infláció árán is állami beruházásokkal és élénkítő csomagokkal pörgessék fel a recesszió felé csúszó gazdaságaikat. Infrastrukturális és oktatási beruházások esetében különösen támogatta a hitelből finanszírozott gazdaságélénkítés. A koncepció legnagyobb ellenlovasa, a koronavírus-válság előtt évekig hiány nélküli költségvetést és államadósság-csökkentést felmutató Németország volt. Az EU legnagyobb országának ellenállása mellett is sikerüket az olasz közgazdásznak a tagállamok többségét meggyőznie a koncepciójáról.

Draghi, akire funkció nélkül is odafigyel a világ

„Bibliai léptékű katasztrófa” – foglalta össze a népegészségügyi és a gazdasági helyzetet az egész világon olvasott gazdasági napilap, a Financial Times (FT) hasábjain 2020 márciusa végén. A gazdaság megmentéséért folytatott harcot háborúnak nevezte, amelyben minden eszköz megengedett. Felszólította a világ kormányait, hogy minden erőforrásukat mozgassák meg a gazdaság további leépülése ellen. „Cselekedni, cselekedni, cselekedni! Tekintet nélkül az államadóságra!” – hívott fel Draghi.

Szokatlan szavak egy szakembertől, aki EKB elnökként laza monetáris politika mellett is a költségvetési fegyelem híve volt és megkövetelte az adósságcsökkentést a tagállamoknak nyújtott segítségért cserébe – jegyezte meg a konzervatív olasz napilap, a Corrierre della sera elemző összeállításában.

Az EU és a tagállamok Draghi intelmei szellemében cselekszek. Gigantikus mentőcsomagokat fogadtak el. A szakember ezzel is bizonyította, hogy szavára odafigyel a világ. Funkció nélkül is meghatározó szerepet játszott a tagállamok és az EU fiskális és a monetáris politikája irányának meghatározásában.

Draghi, egy szakértői kormány vezetője?

Egyre többen szakértői kormány vesztőjeként látják a közgazdászt, amilyen Mario Monti kabinetje volt 2011 és 2013 között. A szintén közgazdász Montinak legalább akkora szerepe volt a súlyos recesszióval küzdő olasz gazdaság növekedési pályára állításban, mint a Banca d’Italia elnökének. A Draghi-kabinet leggyengébb pontja ugyan az lenne, mint Monti kormányának volt – véli a Repubblica. Egy válság közepette kellene nehéz, polarizáló döntéseket hoznia választói felhatalmazás nélkül. Ez 2013-ban Monti bukásához vezetett.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A nagyvállalatok többsége beépítette áraiba az inflációt

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - közölte friss felmérésének adatait a K&H csoport.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Koronavírus – Egymilliárd ingyenes tesztet oszt szét az amerikai kormány

Joe Biden elnök múlt heti bejelentése szerint az amerikai kormány egymilliárd otthon is felhasználható, a Covid-19 kimutatására alkalmas gyorstesztet oszt szét ingyenesen az amerikaiak között. Az online leadható igényléseket már rögzítik, minden háztartás négy gyorstesztet rendelhet házhoz. A teszteket a posta szállítja ki 7-12 napon belül.

Rekordot döntött tavaly a hazai használtautó-piac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu portál.

Hírek

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A szupergazdagok megduplázták vagyonukat a járvány alatt

Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta a The Guardian online kiadása.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom