Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olasz válság: Draghi, alias Super Mario a megmentő
No menu items!

Olasz válság: Draghi, alias Super Mario a megmentő

Mario Draghi személyében vélik megtalálni az új szakértői kormány vezetőjétOlaszországban

Olaszország politikai és gazdasági válságban van. A kormány megbukott, új választások kiírása segítene, ugyanis a most “helyzetben lévő pártok” egyelőre nem jutnak egyezségre az új miniszterelnök személyéről. A Repubblica szerint Mario Draghi, az Európa Központi Bank (EKB) korábbi elnöke jelentheti a megoldást a voksolás elkerülésére. 

Draghi, alias Super Mario

A 73 éves közgazdász az olasz Nemzeti Bank, a Banca d’Italia elnökeként kapta a megtisztelő becenevet. Monetáris politikájával nagyban segítette Itália talpon maradását a 2008-2009-es világgazdasági krízis és az abból lett európai adósságválság idején.

Legnagyobb előnye, hogy a kicsinyes politikai játszmák felett áll. Reputációjánál, karrierjénél és koránál fogva nem vezetik hatalmi ambíciók – véli a Repubblica. A balliberális napilap volt az, amely megszellőztette a közgazdász nevének felmerülését lehetséges miniszterelnökként.

A szerkesztőségi cikk szerint az EKB elnökeként megtanulta a kompromisszumkötés művészetét, amelyre miniszterelnökként egy vélhetően hárompárti koalícióra támaszkodva nagy szüksége lenne. A monetáris kérdésekben sokszor gyökeresen ellentmondó álláspontot képviselő északi és déli államok támogatását úgy tudta  megnyerni, hogy hű maradt közgazdásági elveihez. Márpedig ezek nagyon karakteresek. Mégsem ragaszkodott hozzájuk bigottan. Mindig igazodik az aktuális gazdasági helyzethez. Ezt mutatja az olasz és az európai jegybankelnöki tevékenysége is.

Amikor 2009-ben a világgazdasági krízis és az adósságválság hatására az olasz GDP 6 százalékkal esett vissza, meggyőzte a bankokat, hogy „nagyvonalúan hitelezzék a fejleszteni akaró vállalkozásokat”. Azt azonban ellenezte, sőt megakadályozta, hogy a pénzügyminisztérium törvényben kapjon beszólási jogot a kereskedelmi bankok hitelpolitikájába. A Repubblica szerint attól tartott, hogy a politikusok nyomására kellett volna a bankoknak egyébként hitelképtelen cégeknek pénzt adniuk, veszélyeztetve ezzel saját stabilitásukat.

Draghi, az euró zóna megmentője

EKB elnöksége 2011 és 2019 között szintén a válság jegyében telt. Draghi unortodox intézkedéseivel megakadályozta uniós tagállam államcsődjét és ezzel az eurózóna összeomlását.

Gazdaságtörténelmet írt, amikor 2012-ben egy tőmondattal állította meg a válság eszkalálódását: „Whatever it takes” – hangzottak elhíresült szavai. „Mindent meg fogok tenni az euró és az övezet országainak védelme érdekében, és higgyék el, amit én EKB elnökként meg tudok tenni, az elég.” A piacok hittek az olasz szakembernek, aki tartotta a szavát. Az olcsó pénz politikájával megmentette az eurót és a bajba jutott tagországokat. Az EKB annyi pénz nyomott, amennyi elég volt az eladósodott déli államok  eladhatatlan, vagy csak finanszírozhatatlanul magas kamatfelárral eladható állampapírjainak felvásárlásához.

Utolsó elnöki hónapjait alatt sem volt tétlen. A rekord alacsony alapkamatra tekintettel azt propagálta, hogy a tagállamok akár nagyobb költségvetési hiány és infláció árán is állami beruházásokkal és élénkítő csomagokkal pörgessék fel a recesszió felé csúszó gazdaságaikat. Infrastrukturális és oktatási beruházások esetében különösen támogatta a hitelből finanszírozott gazdaságélénkítés. A koncepció legnagyobb ellenlovasa, a koronavírus-válság előtt évekig hiány nélküli költségvetést és államadósság-csökkentést felmutató Németország volt. Az EU legnagyobb országának ellenállása mellett is sikerüket az olasz közgazdásznak a tagállamok többségét meggyőznie a koncepciójáról.

Draghi, akire funkció nélkül is odafigyel a világ

„Bibliai léptékű katasztrófa” – foglalta össze a népegészségügyi és a gazdasági helyzetet az egész világon olvasott gazdasági napilap, a Financial Times (FT) hasábjain 2020 márciusa végén. A gazdaság megmentéséért folytatott harcot háborúnak nevezte, amelyben minden eszköz megengedett. Felszólította a világ kormányait, hogy minden erőforrásukat mozgassák meg a gazdaság további leépülése ellen. „Cselekedni, cselekedni, cselekedni! Tekintet nélkül az államadóságra!” – hívott fel Draghi.

Szokatlan szavak egy szakembertől, aki EKB elnökként laza monetáris politika mellett is a költségvetési fegyelem híve volt és megkövetelte az adósságcsökkentést a tagállamoknak nyújtott segítségért cserébe – jegyezte meg a konzervatív olasz napilap, a Corrierre della sera elemző összeállításában.

Az EU és a tagállamok Draghi intelmei szellemében cselekszek. Gigantikus mentőcsomagokat fogadtak el. A szakember ezzel is bizonyította, hogy szavára odafigyel a világ. Funkció nélkül is meghatározó szerepet játszott a tagállamok és az EU fiskális és a monetáris politikája irányának meghatározásában.

Draghi, egy szakértői kormány vezetője?

Egyre többen szakértői kormány vesztőjeként látják a közgazdászt, amilyen Mario Monti kabinetje volt 2011 és 2013 között. A szintén közgazdász Montinak legalább akkora szerepe volt a súlyos recesszióval küzdő olasz gazdaság növekedési pályára állításban, mint a Banca d’Italia elnökének. A Draghi-kabinet leggyengébb pontja ugyan az lenne, mint Monti kormányának volt – véli a Repubblica. Egy válság közepette kellene nehéz, polarizáló döntéseket hoznia választói felhatalmazás nélkül. Ez 2013-ban Monti bukásához vezetett.

Petrus Szabolcs

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Otthonfelújítási Program, vannak új kedvezmények: így optimalizálhatja a nyereséget

Biztosan csak azok lesznek eredményesek, akik viszonylag gyorsan lépnek, és a lehető leggyorsabban összetudják állítani azt a perfekt pályázati dokumentációt, amire szükség van a sikerességhez.

A németek már a pályán kívül is nyertek a foci EB-n. A magyaroknak is van esélyük.

A DFB utoljára nyolc évvel ezelőtt fizetett ki bónuszokat Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Megtelt az agglomeráció, egyre tolódnak ki a határok

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...