Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Olasz válság: Draghi, alias Super Mario a megmentő
No menu items!

Olasz válság: Draghi, alias Super Mario a megmentő

Mario Draghi személyében vélik megtalálni az új szakértői kormány vezetőjétOlaszországban

Olaszország politikai és gazdasági válságban van. A kormány megbukott, új választások kiírása segítene, ugyanis a most “helyzetben lévő pártok” egyelőre nem jutnak egyezségre az új miniszterelnök személyéről. A Repubblica szerint Mario Draghi, az Európa Központi Bank (EKB) korábbi elnöke jelentheti a megoldást a voksolás elkerülésére. 

Draghi, alias Super Mario

A 73 éves közgazdász az olasz Nemzeti Bank, a Banca d’Italia elnökeként kapta a megtisztelő becenevet. Monetáris politikájával nagyban segítette Itália talpon maradását a 2008-2009-es világgazdasági krízis és az abból lett európai adósságválság idején.

Legnagyobb előnye, hogy a kicsinyes politikai játszmák felett áll. Reputációjánál, karrierjénél és koránál fogva nem vezetik hatalmi ambíciók – véli a Repubblica. A balliberális napilap volt az, amely megszellőztette a közgazdász nevének felmerülését lehetséges miniszterelnökként.

A szerkesztőségi cikk szerint az EKB elnökeként megtanulta a kompromisszumkötés művészetét, amelyre miniszterelnökként egy vélhetően hárompárti koalícióra támaszkodva nagy szüksége lenne. A monetáris kérdésekben sokszor gyökeresen ellentmondó álláspontot képviselő északi és déli államok támogatását úgy tudta  megnyerni, hogy hű maradt közgazdásági elveihez. Márpedig ezek nagyon karakteresek. Mégsem ragaszkodott hozzájuk bigottan. Mindig igazodik az aktuális gazdasági helyzethez. Ezt mutatja az olasz és az európai jegybankelnöki tevékenysége is.

Amikor 2009-ben a világgazdasági krízis és az adósságválság hatására az olasz GDP 6 százalékkal esett vissza, meggyőzte a bankokat, hogy „nagyvonalúan hitelezzék a fejleszteni akaró vállalkozásokat”. Azt azonban ellenezte, sőt megakadályozta, hogy a pénzügyminisztérium törvényben kapjon beszólási jogot a kereskedelmi bankok hitelpolitikájába. A Repubblica szerint attól tartott, hogy a politikusok nyomására kellett volna a bankoknak egyébként hitelképtelen cégeknek pénzt adniuk, veszélyeztetve ezzel saját stabilitásukat.

Draghi, az euró zóna megmentője

EKB elnöksége 2011 és 2019 között szintén a válság jegyében telt. Draghi unortodox intézkedéseivel megakadályozta uniós tagállam államcsődjét és ezzel az eurózóna összeomlását.

Gazdaságtörténelmet írt, amikor 2012-ben egy tőmondattal állította meg a válság eszkalálódását: „Whatever it takes” – hangzottak elhíresült szavai. „Mindent meg fogok tenni az euró és az övezet országainak védelme érdekében, és higgyék el, amit én EKB elnökként meg tudok tenni, az elég.” A piacok hittek az olasz szakembernek, aki tartotta a szavát. Az olcsó pénz politikájával megmentette az eurót és a bajba jutott tagországokat. Az EKB annyi pénz nyomott, amennyi elég volt az eladósodott déli államok  eladhatatlan, vagy csak finanszírozhatatlanul magas kamatfelárral eladható állampapírjainak felvásárlásához.

Utolsó elnöki hónapjait alatt sem volt tétlen. A rekord alacsony alapkamatra tekintettel azt propagálta, hogy a tagállamok akár nagyobb költségvetési hiány és infláció árán is állami beruházásokkal és élénkítő csomagokkal pörgessék fel a recesszió felé csúszó gazdaságaikat. Infrastrukturális és oktatási beruházások esetében különösen támogatta a hitelből finanszírozott gazdaságélénkítés. A koncepció legnagyobb ellenlovasa, a koronavírus-válság előtt évekig hiány nélküli költségvetést és államadósság-csökkentést felmutató Németország volt. Az EU legnagyobb országának ellenállása mellett is sikerüket az olasz közgazdásznak a tagállamok többségét meggyőznie a koncepciójáról.

Draghi, akire funkció nélkül is odafigyel a világ

„Bibliai léptékű katasztrófa” – foglalta össze a népegészségügyi és a gazdasági helyzetet az egész világon olvasott gazdasági napilap, a Financial Times (FT) hasábjain 2020 márciusa végén. A gazdaság megmentéséért folytatott harcot háborúnak nevezte, amelyben minden eszköz megengedett. Felszólította a világ kormányait, hogy minden erőforrásukat mozgassák meg a gazdaság további leépülése ellen. „Cselekedni, cselekedni, cselekedni! Tekintet nélkül az államadóságra!” – hívott fel Draghi.

Szokatlan szavak egy szakembertől, aki EKB elnökként laza monetáris politika mellett is a költségvetési fegyelem híve volt és megkövetelte az adósságcsökkentést a tagállamoknak nyújtott segítségért cserébe – jegyezte meg a konzervatív olasz napilap, a Corrierre della sera elemző összeállításában.

Az EU és a tagállamok Draghi intelmei szellemében cselekszek. Gigantikus mentőcsomagokat fogadtak el. A szakember ezzel is bizonyította, hogy szavára odafigyel a világ. Funkció nélkül is meghatározó szerepet játszott a tagállamok és az EU fiskális és a monetáris politikája irányának meghatározásában.

Draghi, egy szakértői kormány vezetője?

Egyre többen szakértői kormány vesztőjeként látják a közgazdászt, amilyen Mario Monti kabinetje volt 2011 és 2013 között. A szintén közgazdász Montinak legalább akkora szerepe volt a súlyos recesszióval küzdő olasz gazdaság növekedési pályára állításban, mint a Banca d’Italia elnökének. A Draghi-kabinet leggyengébb pontja ugyan az lenne, mint Monti kormányának volt – véli a Repubblica. Egy válság közepette kellene nehéz, polarizáló döntéseket hoznia választói felhatalmazás nélkül. Ez 2013-ban Monti bukásához vezetett.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom