Hirdetés
Kezdőlap Energia Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!
No menu items!

Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!

Fotó:Bigstock

Habár a nap még süt, de hamarosan hidegebbre fordul az idő és akkor már kulcskérdés hogyan tudunk úgy fűteni a lakásban, hogy azt a pénztárcánk se szenvedje meg nagyon. Szakemberek szerint az optimális energiafelhasználáshoz a fűtési rendszert évente egyszer – és ideális esetben a fűtési szezon kezdete előtt – érdemes átvizsgáltatni, szükség esetén megjavíttatni.

Mivel a hideg beköszöntével újra üzembe helyezzük a fűtőberendezéseket, az előrelátó felhasználó már a fűtési szezon kezdete előtt alaposan ellenőrizteti a rendszert, meggyőződve arról, hogy az zökkenőmentesen működik. Éppen ezért érdemes legkésőbb még októberben mindent átvizsgáltatni, mert különben nagy a veszélye annak, hogy amikor kint hideg van, bent is az lesz. A hosszabb fűtési időszak után ugyanis fűtőanyag-maradványok halmozódhattak fel, a tömítések használódhattak és/vagy a beállítások valamelyike is megváltozhatott és ezért lehet, hogy a rendszer már nem melegszik megfelelően.

Légtelenítsünk
A legegyszerűbb dolog, amit mindenki maga is megtehet, a rendszer légtelenítése. Ha levegő van a radiátorban, a meleg víz nem oszlik el optimálisan a rendszerben. Az eredmény: még a teljes teljesítményre felkapcsolt radiátor sem melegszik fel igazán. A levegő légtelenítéséhez fogóval vagy speciális négyszögkulccsal lassan nyissuk ki a radiátor – általában az oldalán található – szelepét, miközben az még le van kapcsolva. Amint nem távozik több levegő és már a víz jön ki, a szelep újra zárható. A rendszer víznyomása a rendszeren lévő mérőeszközön leolvasható. Ha ez túl alacsony, vízzel kell feltölteni. Persze érdemes inkább ezt is a szakemberre bízni.

Szervizelés és tisztítás: kell a szakember
A legjobb, ha évente hívunk szakembert a rendszer karbantartására. A fűtésszerelő ilyenkor ellenőrzi az összes értéket és minden funkciót, megfelelően beállítja az elektronikát, ellenőrzi és szükség esetén cseréli a elkopott alkatrészeket. A kazán vagy a gázkazán tisztítása már csak azért is megtérül, mert a fúvókákon vagy az égőkön lévő maradványok akadályozhatják a hőleadást. Szakemberek szerint ugyanis már akár egy milliméternyi korom is akár öt százalékkal is növelheti az energiafogyasztást.

Az olajfűtőknél még fontosabb a karbantartás, mert magasabb az idegen anyagok, például a kén és az adalékanyagok szintje, ami még nagyobb valószínűséggel a fúvókák összetapadását okozhatja. A rendszeres karbantartás viszont meghosszabbítja a rendszer élettartamát, növeli hatékonyságát és csökkenti az üzemanyagköltségeket. Az általunk megkérdezett szakemberek ráadásul arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel a magánházak fűtési rendszerei gyakran nincsenek optimálisan beállítva, ez egyben azt is jelenti, hogy sok energia megy kárba.

Az éves fűtési karbantartáshoz kapcsolódva, – ha olyan a fűtés -, ajánlott, ha a vízvezeték-szerelő is átfogó fűtési ellenőrzést végez, a rendszer megtakarítási lehetőségeire fókuszálva. Magába foglalva a szivattyúk ellenőrzését és a hidraulikus kiegyensúlyozást. Már csak azért is, mert a finombeállítás során a rendszert úgy állítják be, hogy minden radiátor pontosan annyi fűtővízzel legyen ellátva, amennyi a kívánt szobahőmérséklet eléréséhez szükséges. Így a pontos beállítással – közte a kazánból a radiátorba áramló víz hőmérsékletének optimalizálásával -, akár nagy beruházás nélkül is a fűtési költségek 10-15 százalékát lehet megtakarítani.

Szigeteléssel energiamegtakarítás
A szakértők mindehhez még egy tippet adnak: A legegyszerűbb megtakarítási módszer – ahol ilyen van – az alagsori csövek szigetelése. A hagyományos polietilén (PE), poliuretán (PUR), gumi, szintetikus gumi vagy ásványgyapot anyagból készült burkolatok minden szaküzletben kaphatók, és azokat a csöveket, amelyek szabadon, leszigetelve állnak, a lakástulajdonosok akár saját maguk is leszigetelhetik. A szigetelőcsövek ugyanis már előre fel vannak hasítva és öntapadó fóliával vannak bevonva, így a barkácsoló egyszerűen ráteheti őket a csőre, ami szintén érezhető megtakarítást hozhat az energiaszámla esetében.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.