Hirdetés
Kezdőlap Energia Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!
No menu items!

Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!

Fotó:Bigstock

Habár a nap még süt, de hamarosan hidegebbre fordul az idő és akkor már kulcskérdés hogyan tudunk úgy fűteni a lakásban, hogy azt a pénztárcánk se szenvedje meg nagyon. Szakemberek szerint az optimális energiafelhasználáshoz a fűtési rendszert évente egyszer – és ideális esetben a fűtési szezon kezdete előtt – érdemes átvizsgáltatni, szükség esetén megjavíttatni.

Mivel a hideg beköszöntével újra üzembe helyezzük a fűtőberendezéseket, az előrelátó felhasználó már a fűtési szezon kezdete előtt alaposan ellenőrizteti a rendszert, meggyőződve arról, hogy az zökkenőmentesen működik. Éppen ezért érdemes legkésőbb még októberben mindent átvizsgáltatni, mert különben nagy a veszélye annak, hogy amikor kint hideg van, bent is az lesz. A hosszabb fűtési időszak után ugyanis fűtőanyag-maradványok halmozódhattak fel, a tömítések használódhattak és/vagy a beállítások valamelyike is megváltozhatott és ezért lehet, hogy a rendszer már nem melegszik megfelelően.

Légtelenítsünk
A legegyszerűbb dolog, amit mindenki maga is megtehet, a rendszer légtelenítése. Ha levegő van a radiátorban, a meleg víz nem oszlik el optimálisan a rendszerben. Az eredmény: még a teljes teljesítményre felkapcsolt radiátor sem melegszik fel igazán. A levegő légtelenítéséhez fogóval vagy speciális négyszögkulccsal lassan nyissuk ki a radiátor – általában az oldalán található – szelepét, miközben az még le van kapcsolva. Amint nem távozik több levegő és már a víz jön ki, a szelep újra zárható. A rendszer víznyomása a rendszeren lévő mérőeszközön leolvasható. Ha ez túl alacsony, vízzel kell feltölteni. Persze érdemes inkább ezt is a szakemberre bízni.

Szervizelés és tisztítás: kell a szakember
A legjobb, ha évente hívunk szakembert a rendszer karbantartására. A fűtésszerelő ilyenkor ellenőrzi az összes értéket és minden funkciót, megfelelően beállítja az elektronikát, ellenőrzi és szükség esetén cseréli a elkopott alkatrészeket. A kazán vagy a gázkazán tisztítása már csak azért is megtérül, mert a fúvókákon vagy az égőkön lévő maradványok akadályozhatják a hőleadást. Szakemberek szerint ugyanis már akár egy milliméternyi korom is akár öt százalékkal is növelheti az energiafogyasztást.

Az olajfűtőknél még fontosabb a karbantartás, mert magasabb az idegen anyagok, például a kén és az adalékanyagok szintje, ami még nagyobb valószínűséggel a fúvókák összetapadását okozhatja. A rendszeres karbantartás viszont meghosszabbítja a rendszer élettartamát, növeli hatékonyságát és csökkenti az üzemanyagköltségeket. Az általunk megkérdezett szakemberek ráadásul arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel a magánházak fűtési rendszerei gyakran nincsenek optimálisan beállítva, ez egyben azt is jelenti, hogy sok energia megy kárba.

Az éves fűtési karbantartáshoz kapcsolódva, – ha olyan a fűtés -, ajánlott, ha a vízvezeték-szerelő is átfogó fűtési ellenőrzést végez, a rendszer megtakarítási lehetőségeire fókuszálva. Magába foglalva a szivattyúk ellenőrzését és a hidraulikus kiegyensúlyozást. Már csak azért is, mert a finombeállítás során a rendszert úgy állítják be, hogy minden radiátor pontosan annyi fűtővízzel legyen ellátva, amennyi a kívánt szobahőmérséklet eléréséhez szükséges. Így a pontos beállítással – közte a kazánból a radiátorba áramló víz hőmérsékletének optimalizálásával -, akár nagy beruházás nélkül is a fűtési költségek 10-15 százalékát lehet megtakarítani.

Szigeteléssel energiamegtakarítás
A szakértők mindehhez még egy tippet adnak: A legegyszerűbb megtakarítási módszer – ahol ilyen van – az alagsori csövek szigetelése. A hagyományos polietilén (PE), poliuretán (PUR), gumi, szintetikus gumi vagy ásványgyapot anyagból készült burkolatok minden szaküzletben kaphatók, és azokat a csöveket, amelyek szabadon, leszigetelve állnak, a lakástulajdonosok akár saját maguk is leszigetelhetik. A szigetelőcsövek ugyanis már előre fel vannak hasítva és öntapadó fóliával vannak bevonva, így a barkácsoló egyszerűen ráteheti őket a csőre, ami szintén érezhető megtakarítást hozhat az energiaszámla esetében.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Akadálymentes szavazóhelyiségekkel készül Bécs az EP-választásra

A legutóbbi támogatási periódus alatt, vagyis 2014 és 2020 között összesen 75 millió euró támogatás érkezett Bécsbe az Európai Uniótól száz kisebb-nagyobb projekt társfinanszírozásaként.

Csaknem hússzoros különbség a lakásépítésekben

Az építési szándék visszaesését is jelzi, hogy tavaly 39 százalékkal kevesebb lakás építését engedélyeztették vagy jelentették be, mint egy évvel korábban.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...