Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Oroszország háborúja nagy lépést jelent a tiszta energia előretörése felé
No menu items!

Oroszország háborúja nagy lépést jelent a tiszta energia előretörése felé

Illusztráció: Freepik

Oroszország ukrajnai inváziója hozzájárult a tiszta energiába történő beruházások fellendüléséhez, amelyek összege immár jelentősen meghaladja a fosszilis tüzelőanyagokra fordított kiadásokat – közölte friss jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A dokumentum szerint a tiszta energiába történő beruházások idén elérik az 1,7 milliárd dollárt, mivel a befektetők a megújuló energiaforrások, az elektromos járművek, az atomenergia, a hálózatok, a tárolás és más alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák felé fordulnak. Ezzel szemben a szénbe, a gázba és az olajba történő beruházások valamivel több mint 1 milliárd dollárra emelkednek – közölte az IEA.

A párizsi székhelyű ügynökség megállapította, hogy a tiszta energiába történő beruházásokat számos tényező ösztönözte, többek között az erős gazdasági növekedés és a fosszilis tüzelőanyagárak ingadozása, valamint az energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmak fokozódása Oroszország ukrajnai inváziója után.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a Guardian beszámolója szerint elmondta: “A tiszta energia gyorsan fejlődik, gyorsabban, mint azt sokan gondolnák. Ez világosan látszik a beruházási trendeken, ahol a tiszta technológiák egyre távolodnak a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Fatih Birol

Nagyon egyszerűen, de nagyon szembeötlő módon: öt évvel ezelőtt a globális energiaipari beruházások 2 milliárd dollárra rúgtak, amelyből 1 milliárd dollár a tiszta energiára, 1 milliárd dollár pedig a fosszilis tüzelőanyagokra ment el. Ma már 1 milliárd dollár a fosszilis tüzelőanyagokra és 1,7 milliárd dollár a tiszta energiára megy. Ez egy drámai változás, amelynek következményei lesznek az energiapiacokra és az éghajlatváltozásra. Véleményem szerint ez nagyon izgalmas.” – részletezte.

A tiszta energia boomja különösen a napenergia-beruházásokban mutatkozik meg, mondta Birol. “A történelem során először fordult elő, hogy a napenergia-beruházások összege nagyobb, mint az olajtermelésre fordított összeg. Lehet, hogy ez szimbolikus, de nagyon fontos” – fejtette ki.

A tiszta energiába történő beruházások az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, mivel a kormányok és a befektetők igyekeztek kihasználni a megújuló energiaforrások, például a szél- és napenergia alacsony költségeit.

Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagokba történő beruházások a Covid-19 járvány idején zuhantak, amikor a súlyos utazási korlátozások miatt a közlekedési üzemanyagok iránti kereslet zuhant, ami az energiahordozók árának összeomlásához vezetett.

Az IEA jelentése rámutat, hogy a tiszta energiába történő beruházások jóval a gázra, szénre és olajra fordított kiadásokon túl is felgyorsultak, mivel a kormányok egyre inkább aggódnak a biztonságos, hazai energiaforrások fejlesztése miatt.

A dokumentum ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az ukrajnai háború miatt az upstream olaj- és gázipari beruházások is megnövekedtek, amelyek 2023-ban várhatóan 7%-kal emelkednek, visszatérve a 2019-es szintre.

Ezzel párhuzamosan a globális szénkereslet 2022-ben – részben a rekordmagas gázáraknak köszönhetően – minden idők legmagasabb szintjét érte el, ami az idei évre becsült szénberuházásokat a 2030-as globális éghajlati célokhoz igazodó szint közel hatszorosára sarkallta.

Birol szerint a megújuló energiaforrások elterjedésének legfontosabb akadálya továbbra is az, hogy a projektek nem tudnak csatlakozni a villamosenergia-hálózatokhoz.

Egy sor olyan projektet látunk Európában, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Afrikában, ahol a hálózat a fő probléma. Ha nem tudjuk csökkenteni az engedélyezési időt, akkor nem leszünk képesek a megújuló energiaforrások gyors terjedésére” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szolgáltatási szerződést kötött az Eco-First és a Mol

Az új szerződés egy új technológiai lehetőséget teremt a Mol magyarországi gázmezőiben jelenlévő magas inerttartalmú gázok energetikai hasznosításának területén.

Tovább erősödhet a magyar-svájci gazdasági együttműködés

Svájc a 9. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...