Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban
No menu items!

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Fotó: Bódi Ágnes

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban – közölte az OTP Bank szerdán.

A hitelintézet felmérése szerint az öngondoskodás mértéke  egyelőre megrekedt a tavalyi szinten, az új megtakarításokat is inkább rövid távra tervezik az ügyfelek, sokan a félretett összegeiket is felhasználják. Az OTP a bizonytalan körülményekkel magyarázza a lassú emelkedés megtorpanását, ám hozzátették, hogy a tájékozottság változása kedvező irányú, 35 százalékról 47 százalékra nőtt azok aránya, akik hallottak az öngondoskodásról.

Az adatok szerint az ügyfelek 40 százalékának nincs megtakarítása, ám akiknek van, azok közül a tartalékaikat csak kevesen élték föl. Jelentős részük fontosnak tartja a biztonságot, de a stabil anyagi helyzet mellett kihívásnak látják a takarékoskodást.

Az OTP hasznosnak tartja például a spórolást az időskori évekre, hiszen a lakosságnak is mindössze a negyede véli úgy, hogy az állami nyugdíj elég lesz a megélhetéshez. Ennek ellenére csak 11 százalék rendelkezik ilyen célú tartalékkal és mindössze 32 százalék tervez tartalékolni. A másik fontos öngondoskodási terület, az egészség népszerűbbnek látszik, az OTP Egészségpénztárnál az első három negyedévben több mint 25 százalékkal nőtt a befizetések összege 2022 azonos időszakához képest, az új belépők száma 18 százalékkal bővült – tették hozzá.

Az OTP 2011 óta évente elkészíti az öngondoskodási felmérést. A kutatás a 18 és 70 év közötti, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív – olvasható a közleményben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását