Kezdőlap Pénzvilág OTP: vártnál nagyobb profit - osztalékfizetés csak jövőre
No menu items!

OTP: vártnál nagyobb profit – osztalékfizetés csak jövőre

Az első félév eredményei alapján gyorsuló ütemben folytatódhat a profitabilitás és a hitelezés bővülése az OTP csoport minden cégénél. Osztalékfizetés viszont csak jövőre várható – hangzott el a bank második negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes elmondta: a magyar gazdaság újraindulása a vártnál gyorsabb lett, az üzleti aktivitás második negyedévi erősödését tükrözik a bank eredményei. Kiemelte: pozitív negyedévvel összhangban javították üzleti várakozásaikat.

Az idén a vártnál magasabb, 18-20 százalék körül lehet a korrigált tőkearányos megtérülés (ROE), az első félévi 19,1 százalék után. A tavalyi jelentős céltartalékolást követően a portfóliók stabilak, nincs szükség további céltartalék képzésre – jelezte.

Bencsik László

Kitért arra is, hogy az év egészében 10 százalékot meghaladó ütemű hitelállomány-növekedést várnak, amennyiben folytatódnak az első félévben tapasztalt kedvező tendenciák. Jövőre is erős lesz a hitelállomány növekedési üteme, reálisnak nevezte a kétszámjegyű bővülést. A növekedési várakozásokat a járvány esetleges újabb hulláma esetén is tarthatónak nevezte.

Ismertette: a teljesítő hitelállományok növekedése a második negyedévben 5 százalék volt csoportszinten, Magyarországon 7 százalékos. Az első hat hónapban csoportszinten 6 százalékot, a magyar piacon pedig 10 százalékot mértek; jól látható a magyar hitelállomány kiemelkedő teljesítménye.

A magyar piacról elmondta: a jelzáloghitel kereslet 63 százalékkal nőtt, részben a csok hatására. A személyi hitelek növekedése gyorsuló trendet mutat, a bank részesedése 40 százalékra nőtt a negyedévben. Az OTP a jelzálog-, és személyi hitelezésben megtartotta 30 százalék feletti piaci részesedését.

A vállalati hitelpiaci részesedés is emelkedő pályán maradt, június végére átlépte a 18 százalékot. Az Nhp hajrá programban eddig 827 milliárd forintra kötöttek szerződést, ami a teljes piacon (2921 milliárd forint) 28 százalékos részesedést jelent.

Csányi Péter

Csányi Péter vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy digitális fejlesztéseik akadálytalanul folytatódtak a pandémia alatt, és folytatódnak a jövőben is. Az ügyfelek digitális aktivitása jelentősen megugrott: másfél év alatt megduplázódott az OTP SmartBankot használók száma, és megközelíti a 1,5 milliót, a digitálisan aktív lakossági ügyfelek aránya ötödével nőtt másfél év alatt, az átutalási tranzakciók száma 35 százalékkal emelkedett.

Bencsik László arról, hogy az MNB meghosszabbította az osztalékfizetésre, részvény-visszavásárlásra és teljesítményjavadalmazásra vonatkozó korlátozásait azt mondta: a várható osztalékfizetésre elkülönítették már a 2019-es és 2020-as év után kiszámolt összeget. Szeptember végéig döntést sem hozhatnak a jelenlegi szabályok szerint.

A következő osztalékfizetés a jövő évi közgyűlés után 3 évet érintően lesz. Idén október és december között osztalékelőleg kifizetése kerülhet szóba – mondta.

Az akvizíciókról közölte: jövő év második negyedében lezárhatják a legutóbbi szlovén tranzakciót, Üzbegisztánban tovább vizsgálják a lehetőségeket, vonzó befektetésnek tartják a piacot. Hozzátette, hogy több más tárgyalást is folytatnak, ám erről bővebbet nem árult el.

A tőzsdén csütörtökön közzétett jelentés szerint az OTP-csoport a vártnál jobb eredménnyel zárta a második negyedévet: 121,8 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 31 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, és 55 százalékkal az egy évvel korábbinál. A bankcsoport első félévi konszolidált korrigált adózott eredménye 246,3 milliárd forint volt, ami az előző év hasonló időszakát több mint kétszeresen meghaladja, 116 százalékos növekedés éves összevetésben.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 17 025 forint, a legalacsonyabb 8870 forint volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Három hónapra árat fagyaszt a SPAR

Az áruházlánc a SPAR szupermarketekben összességében több mint 900, az INTERSPAR hipermarketekben több mint 1 000 akciós ajánlattal várja vásárlóit október 1-től.

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Tőzsde – Indexcsökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után egy százalék körüli indexveszteséggel fejeződött be a tőzsdei kereskedés hétfőn Európában.

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.