Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Palkovics: a fejlődés alapja a technológiai haladás és az innováció
No menu items!

Palkovics: a fejlődés alapja a technológiai haladás és az innováció

A fejlődés alapja a technológiai haladás és az innováció, amit a kutatók és fejlesztők együttműködése hozhat létre – mondta a technológiai és ipari miniszter a Szegedi Tudományegyetem innovációs napján.

Palkovics László szerint a hozzáadott érték növelése érdekében erősíteni kell a kapcsolatot a Magyarországon működő kutatóhelyek és a nagyvállalatok, az oktatás és a termelés között. Rámutatott: a kutatási és fejlesztési (k+f) kapacitások erősítésében a kormány jelentős részt vállal, és az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy a létrejött feltételek kedveznek az újításoknak.

Magyarország innovációs teljesítménye a nehézségek ellenére ugrásszerűen javult, 2010 óta itt nőtt a legnagyobb mértékben a k+f területen dolgozók száma, és a rendelkezésükre álló források is jelentősen bővültek. Az innovációs ráfordítások mindössze néhány év alatt több mint a kétszeresükre, 700 milliárd forintra emelkedtek 2019-ig, és tavaly már a 900 milliárd forintot is meghaladták.

A miniszter úgy véli, hogy az egyetemi modellváltás, az egyetemfejlesztési program, a szakmai-technológiai platformok megteremtése, a korszerű kutatási infrastruktúrák létrehozása mind hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra a jelentős innovátorok közé kerüljön.

A szegedi lézerközpont például a legjobbak közé tartozik a világon, és nem ez az egyetlen nemzeti laboratórium, amely a helyi egyetem tudására épít – hangsúlyozta.

Palkovics László elmondása szerint a szegedi kutatók kutatásai világraszóló eredményeket hozhatnak, miként az egyetem járványmatematika projektje is nemzetközi sikert aratott. Modellezési módszerük a kormánynak szintén nagy segítséget jelentett a koronavírus elleni védekezésben, előrejelzéseik ugyanis minden alkalommal helyesnek bizonyultak – tette hozzá.

A tárcavezető szerint Magyarország megbecsüli az alkotószellemet, ezért biztos benne, hogy az új fejlesztések gazdasági és társadalmi hasznosítása egyre sikeresebb lesz. (MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...