Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság PM: 2024-ben lehet újra 3 százalékos a költségvetési hiány
No menu items!

PM: 2024-ben lehet újra 3 százalékos a költségvetési hiány

Banai Péter Benő. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A költségvetési hiányt és az államadósságot csökkenő pályára kell állítani, a csökkenés ténye pedig fontosabb, mint annak a mértéke: a hiány mérséklésének fokozatosnak kell lennie – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára.

Banai Péter Benő a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) konferenciáján azt mondta, a konvergenciaprogramban felvázolt hiánypályával Magyarország nem fog “kilógni az uniós átlagból.

Rámutatott: 2021-2022-ben semmilyen uniós szabály nincs a költségvetési hiányra, vagy az államadósságra, ahogy azt sem lehet még tudni, mit fognak javasolni 2023-tól. Mivel az Európai Bizottság eddig nem fogalmazott meg sem új javaslatokat, sem érdemi iránymutatást a költségvetési szabályrendszer reformjának várható alakulásáról, ezért a növekedést támogató költségvetési politika további támogatást kap az államtitkár szerint.

Szerinte nem kell majd nagyon radikális és gyors költségvetési konszolidációt előíró új EU-s szabályrendszerre számítani, mivel

2021-ben 11 ország adósságrátája nő, és 2022-ben is az EB előrejelzése szerint 8 országnál fog nőni a mutató.

A Költségvetési válasz a Covid-19 okozta világjárványra címmel megtartott előadásában kiemelte, hogy a válságot megelőző 10 évben dinamikus gazdasági növekedést ért el az ország, miközben az egyensúlyi mutatók kedvezően alakultak: az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tartották, a GDP-arányos bruttó államadósság is kedvezően alakult, 2019. év végén 65,5 százalék volt, és a folyó fizetési mérleg is többletet mutatott. Mindezek miatt “megtehettük azt, hogy nagyobb államháztartási hiánnyal reagáljunk a válság okozta problémákra” – fogalmazott.

Ez a gazdasági-költségvetési stabilitás volt az alapja annak, hogy a kormány és a jegybank is azonnali összehangolt intézkedéssel tudott fellépni a járvány okozta negatív hatások ellen, így a gazdaság “magára talált. Európai összevetésben az egyik legjelentősebb, a GDP mintegy 30 százalékát kitevő intézkedéscsomagról döntöttek – jegyezte meg. A GDP-növekedése már meghaladja a válság előttit, miközben az unió egészére, vagy fontos exportpartnerekre – mint Németország – ez még nem igaz. Emellett a foglalkoztatottak száma 4,7 millió felett van, összességében ezért makrogazdasági szinten sikeresnek nevezte a kormányzati-jegybanki intézkedéssorozatot.

Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a korábbi növekedési pályától, trendtől még messze van az ország. A gazdaság teljesítménye még kisebb, mint a potenciális teljesítmény, azaz a kibocsátási rés még negatív. Ez alapján van még helye a költségvetési élénkítésnek, nem lehet a fiskális élénkítést egyik napról a másikra radikálisan visszavágni – mondta. Ezért a hiánypályát fokozatosan érdemes csökkenteni, mint ahogy súlyos betegség után sem lehet azonnal a normál kerékvágásba visszatérni, kell az alkalmazkodási időszak – fejtette ki.

A tárca számításai szerint 2024-körül záródhat a kibocsátási rés, ezért 2024-ben számolnak 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal.

Arra is kitért, hogy a költségvetés alakulását övező negatív kockázatok miatt is kell a hiány csökkentésének fokozatosnak lennie, ezek közé sorolta a járvány esetleges további hullámát, vagy az ellátási láncok akadozását. A magas infláció miatt pedig emelkedhetnek a kamatok, ami visszavetheti a növekedést.

A pozitív kockázatok közé sorolta a beruházás-vezérelt magas növekedési ütem tartós fennmaradását. A háztartások jelentős többletjövedelme a fogyasztást fogja húzni, az uniós források felhasználása – megelőlegezéssel – gyors ütemben folytatódni fog – mondta, hozzátéve: ez bár plusz finanszírozási terhet jelent, viszont támaszt ad a növekedésnek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nyolc területen vezeti be az extraprofitadót a kormány

Mivel újabb gazdasági válság közeleg, válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy a kormány kézben tartsa a költségvetést és az államadósságot - fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón, hozzátéve: a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány, ezért nyolc területen vezet be extraprofitadót.

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Megvan, hol lehet Európa új éléskamrája

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem, amely az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készített tanulmányt a témában.

Hírek

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Idén többet költenek a szülők gyereknapi játékra

A gyereknap miatt május utolsó két hetében nagyjából 30 százalékos a forgalomnövekedés egy átlagos májusi héthez képest, és a szülők többet is költenek, mint tavaly - közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. saját adatai alapján.

Péntektől ennyibe kerülne az üzemanyag az ársapka nélkül

Péntektől a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal csökken. A gázolaj nagykereskedelmi ára a héten már nem változik. A változás a prémium benzin árát várhatóan érinteni fogja. 

Megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza az Alföldön

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza, a Nébih laboratóriuma magas patogenitású vírus jelenlétét igazolta egy székkutasi hízólúdállománynál.

Nagyot zuhant szerdán a forint

Nagyot gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az euró ellenében másfél százalékot, a dollár és a svájci frank ellenében pedig közel két százalékot veszített értékéből.

Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre a kormány

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Új főtitkár a Magyar Lízingszövetség élén

Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet.

Az ország, amely három számjegyű inflációval küzd

A zimbabwei inflációs ráta májusban ismét három számjegyűre ugrott, miután a központi bank gyakorlatilag leértékelte a helyi valutát azáltal, hogy új bankközi árfolyamot vezetett be, amelyen a kereskedelem nagy része zajlik majd.

Gazdaság

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz bankból

A román kormány két törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén, amellyel kezdeményezi az ország kivonulását a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) - jelentette be Adrian Caciu román pénzügyminiszter.

MNB: a háború megbolygatta a magyar bankrendszert, de az stabil

Az orosz-ukrán báború átírta a makrogazdaság és a bankrendszer kilátásait, rövid és középtávon is új kockázatok jelentek meg, érdemben megváltozott a működési környezet - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Stabilitási jelentést ismertetve.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom