Kezdőlap Kül-hon Potápi Árpád János államtitkár Zentán: "erősíteni kell a kapcsolati hálót"
No menu items!

Potápi Árpád János államtitkár Zentán: “erősíteni kell a kapcsolati hálót”

Potápi Árpád János: A célunk az, hogy összekapcsoljuk a magyar vállalkozásokat. Kép/Forrás/Pannon RTV

Erősíteni kell a kapcsolati hálót annak érdekében, hogy “jöjjön bármilyen nehézség, ez meg tudjon maradni”- hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Zentán, ahol a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programját megvalósító Prosperitati Alapítvány Előttem az utódom címmel indított magyar vállalkozók számára generációváltást támogató képzéssorozatot.

Az államtitkár szerint a generációváltást segítő program is jelentősen hozzájárul az utóbbi években kialakított kapcsolati háló erősítéséhez.

Potápi Árpád János a Prosperitati Alapítvány magyar vállalkozók számára indított, generációváltást támogató képzéssorozatának zentai megnyitóján
Kép/MTI/Molnár Edvárd

A célunk az, hogy összekapcsoljuk a magyar vállalkozásokat annak érdekében, hogy a gazdaság minél gyorsabban és minél teljesebben tudjon működni, és egyre inkább a Kárpát-medencei térben gondolkozva egységes Kárpát-medencei gazdaságot tudjunk kiépíteni” – magyarázta Potápi Árpád János.

– Egyértelmű kutatásaink vannak arra nézve, hogy a magyar vállalkozók magyar embereket foglalkoztatnak szinte száz százalékban – 92 százalékban -, és ha gazdasági kapcsolatokat teremtenek, akkor általában régión belül magyar emberekkel, magyar vállalkozókkal teremtenek gazdasági kapcsolatot, és hogyha kvázi külföldre gondolnak, akkor elsősorban magyarországi partnerekkel létesítenek gazdasági kapcsolatokat. Tehát nyugodtan mondhatjuk azt, hogy igenis a gazdaságfejlesztés egy nemzetpolitikai eszköz, nemzetpolitikai szempontból is rendkívül nagy fontosságú, hiszen a magyar embereket tartjuk helyben, és nyújtunk számukra jövőt, hiszen a munkavállalókon keresztül magyar családokat tartunk el, gyermekeket vállalnak, egyáltalán ennek a vidéknek magyar jövőt adunk – ismertette Potápi Árpád János a gazdaságfejlesztési program céljait és eredményeit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Vajdaságban körülbelül kilencezer családi vállalkozás működik. Az utóbbi időszakban a Prosperitati Alapítványon, valamint a különböző vállalkozói szövetségeken keresztül a vállalkozások nagy részét meg tudták szólítani, és segíteni tudták.

A programok egymásra épülnek, és akit egyszer elértek, azzal továbbra is kapcsolatot akarnak tartani – tette hozzá. “Nagyon fontos az, hogy a kezüket ne engedjük el, és folyamatosan tartsuk velük a kapcsolatot annak érdekében, hogy a kapcsolati hálót felhasználva helyzetbe tudjuk hozni a magyar embereket itt a Vajdaságban, illetve a Kárpát-medencében” – szögezte le.

Újabb elemmel bővült a vajdasági gazdaságfejlesztési program – hangsúlyozta Pásztor István a megnyitón. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy az elsődleges cél továbbra is a szülőföldön történő boldogulás. “Ugyanakkor nagyon fontos az, hogy azok a családok, amelyek azt tudják mondani, hogy a berkeikben, a közegükben felnőtt egy nemzedék, amelyik képes arra, hogy ezeket a cégeket tovább vigye, az valóban át tudja venni a stafétabotot – tette hozzá, majd úgy folytatta, hogy nemzetpolitikai értelemben pedig az a fontos, hogy elmondhassák, a következő generáció folytatni tudja a munkát.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az Előttem az utódom címmel magyar vállalkozók számára indított, generációváltást támogató képzéssorozatának zentai megnyitóján  Kép/MTI/Molnár Edvárd

“Ez a közösségnek az életerejéről, a hosszú távúságról is szól, és arról, hogy nem kell nekünk elmenni máshova, hogy boldoguljunk, megvannak hozzá az itthoni lehetőségek” – húzta alá Pásztor István.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza 2019-ben indult.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kamatdöntés – Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá.

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Mol esetében negatívan hatott, hogy az Erste és a Citi is vételről tartásra módosította az ajánlását.

Klemm Balázs, a generációépítő menedzser

Klemm Balázs a Hotel&More független szállodaüzemeltető tulajdonosa a turizmust, a végveszély szélére sodró Covid, majd az energiaárrobbanás időszakában, a gyakorlatban mutathatta be fiának, Krisztiánnak, mit is jelent erős ellenszélben hajózni.

Kamatdöntés – MNB: októbertől kivezetik az egynapos gyorstendert

A monetáris tanács keddi döntésével összezárta az egynapos betéti gyorstender kamatát és az alapkamatot 13 százalékon, szerdától a jegybanki alapkamat az MNB effektív kamata, októbertől kivezetik az egynapos betéti gyorstendert.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.