Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Potápi: évente 300 ezer gyermek részesül minőségi oktatásban a Kárpát-medencében és a...
No menu items!

Potápi: évente 300 ezer gyermek részesül minőségi oktatásban a Kárpát-medencében és a diaszpórában

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos

Igaz, a járványhelyzet miatt még online formában került megrendezésre a diaszpórában működő Hétvégi Magyar Iskolák Találkozója, de így is sikerként könyvelhető el, hogy a világ egyre több pontján alakulnak olyan közösségek, akik a távolban is fontosnak tartják, hogy a magyar gyerekek megtartsák magyar gyökereiket. 

„2022-ben a Cselekvő Nemzet éve jegyében, ötödik alkalommal tartjuk meg a világban működő hétvégi magyar iskolák találkozóját azok vezetőivel, illetve munkatársaival, akikből – stílszerűen szólva -, egy cselekvő, a közösségükért és főleg a gyerekekért, fiatalokért igen-igen tenni akaró közösség alakult ki” – fejtette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóján.

Az online eseményen hozzátette: miközben folyamatos az együttműködés a világ magyar iskolái között, igaz ez a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága esetében is. Így vált lehetővé, hogy a Kárpát-medencében és a világban ma már évi 300 ezer gyerek számára sikerült biztosítani a minőségi magyar oktatást.

Minden magyar iskolát számon tartunk a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában egyaránt. 2010 óta alapvetően megváltozott a magyar kormány diaszpóra politikája, hiszen a magyar közösségeket számon tartjuk, számítunk rájuk és tevékenyen bevonjuk a mindennapi közös teendőinkbe” – magyarázta. 2011-ben ennek szellemében jött létre a Magyar Diaszpóra Tanács, ahová a 2,5 milliós magyar közösséget képviselve közel száz szervezete kap meghívást és vesz részt egész éven keresztül a munkájában.

A Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóján ezúttal 157 szervezet képviseletében 161 delegált vett részt az online találkozón, ahol megismerhették egymás tapasztalatait, a koronavírus időszakában kialakított gyakorlatait és a járványhelyzet enyhülését követő nyitás utáni programokat azért, hogy minél eredményesebb magyar nyelvű oktatást kapjanak a magyar gyerekek a világ minden pontján.

„Minden magyar iskolát számon tartunk a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában egyaránt.”

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a járványhelyzet azért is nehéz időszak volt, mert a pandémia miatt az államtitkárság személyes jelenlétű programjainak jelentős része sem tudott megvalósulni és ami lehetett, átkerült az online térbe.

A járványügyi szabályok betartásával a programjaink folytatódtak a 2021-es esztendőben és folytatódnak most is. Mindeközben jó hírek is eljutottak hozzánk: hála Istennek számos új hétvégi magyar iskola alakult úgy Svédországban, mint Ausztriában, Kanadában, illetve Kolumbiában is aktivizálták magukat az ott élő magyarok és szervezetbe tömörültek. Azt látjuk, hogy ahol az országos szabályok engedték, ott elindult a személyes jelenlétű oktatás 2021 második felében, illetve most, 2022 elején, miközben nagyon sok helyen dolgoznak a hibrid megoldással, a személyes jelenléttel és mellette az online oktatással vagy online foglalkozással is” – fejtette ki Szilágyi Péter, kiemelve, hogy a hétvégi iskolák népszerűségének növekedését jól mutatja, hogy ma már a járvány ellenére is 250 hétvégi magyar iskola működik a diaszpórában.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tönk szélére kerültek magyar vállalkozások az ukrán áruszállítók miatt

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Új rekordon zárt a BUX – nyerő az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

Volánbusz: kétnapos sztrájk lesz – elégséges szolgáltatások

A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.