Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Recesszióra készülnek nyugati szomszédaink
No menu items!

Recesszióra készülnek nyugati szomszédaink

Illusztráció: Bigstock

Recesszióra számít Ausztriában az év hátralévő részében az Osztrák Iparszövetség (IV) legfrissebb konjunktúra-barométere alapján.

Az IV (Industriellenvereinigung) konjunktúra-barométere, amelyet a jelenlegi üzleti helyzet és a hat hónapra előretekintő üzleti kilátások számszerűsített szubjektív értékelésének (súlyozott) átlagaként határoznak meg, pontosan 0 pontra csökkent júliusban az előző havi 10,7 pontról.

Az üzleti kilátásokat hat hónapos távlatban megítélő mutatószám a már amúgy is alacsony mínusz 11 pontról további 10 ponttal mínusz 21 pontra romlott, ami tapasztalati alapon már “közepes” recessziónak felel meg. Az üzlet kedvező alakulására a megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka számít, több mint egynegyedük viszont romlást vár.

Az aktuális üzleti helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 32 pontról 21 pontra csökkent.

A megrendelésállomány mutatószáma 28 pontról 19 pontra csökkent, ami már nem elegendő egy fellendülés támogatásához, mert elmarad a kapacitáskihasználáshoz szükséges szinttől.

A vállalatok termelési kilátásait számszerűsítő index mínusz 8 pontról mínusz 17 pontra, még mélyebb negatív tartományba süllyedt. A foglalkoztatási kilátások mutatószáma plusz 9 pontról fordult mínusz 10 pontra.

Általános gazdasági szempontból a rendelkezésre álló mutatószámok a gazdasági stagnálás elhúzódó periódusára utaltak. Az év vége előtti fellendülésre vonatkozó várakozás már nem tartható fenn az Osztrák Iparszövetség legfrissebb felmérése alapján. Éppen ellenkezőleg, az osztrák iparnak a téli félévben recesszióra kell felkészülnie” – foglalta össze az gazdasági helyzetet Christoph Neumayer, az Osztrák Iparszövetség (IV) főtitkára.

Véleménye szerint a mostani kihívásokkal terhes gazdasági helyzetre tekintettel ismét el kellene gondolkodni a magánszektor beruházásainak ösztönzését célzó intézkedéseken.

Az osztrák cégek immár a nyolcadik egymást követő negyedévben ítélik meg egyre gyengébbnek aktuális üzleti környezetüket, a hat hónapra előretekintő kilátások megítélése pedig egy átmeneti fellendülés után ismét negatív tartományba billent.

Összességében az üzleti barométer állása alapján az Iparszövetség szakemberei nem tartanak valószínűnek egy nagyobb gazdasági válságot, feltéve, hogy az európai gazdaságot nem éri újabb külső negatív sokk. Az osztrák ipar üzleti kilátásai mindazonáltal jelenleg egyértelműen lefelé tendálnak.

Az elmúlt hetekben az iparban a gazdasági kilátások rohamosan romló tendenciát mutattak. Mégpedig a mutatók teljes skáláját érintve, a hangulatindexektől kezdve az előzetes jelzéséként szolgáló klasszikus mutatókon át (mint az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása), egészen a már megvalósult teljesítést számszerűsítő statisztikai értékekig. Néhány ipari ágazat változatlanul jó üzleti teljesítménye mellett egyértelműen elmondható, hogy a teljesítményromlás az ágazatok egyre szélesedő körét öleli fel. Az általános gazdasági helyzet tehát egyelőre tovább romlik majd, a helyzet javulására legkorábban a jövő tavasszal lehet számítani” – kommentálta a felmérés megállapításait Christian Helmenstein, az IV vezető közgazdásza.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Otthonfelújítási Program, vannak új kedvezmények: így optimalizálhatja a nyereséget

Biztosan csak azok lesznek eredményesek, akik viszonylag gyorsan lépnek, és a lehető leggyorsabban összetudják állítani azt a perfekt pályázati dokumentációt, amire szükség van a sikerességhez.

A németek már a pályán kívül is nyertek a foci EB-n. A magyaroknak is van esélyük.

A DFB utoljára nyolc évvel ezelőtt fizetett ki bónuszokat Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Megtelt az agglomeráció, egyre tolódnak ki a határok

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...