Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Recesszióra készülnek nyugati szomszédaink
No menu items!

Recesszióra készülnek nyugati szomszédaink

Illusztráció: Bigstock

Recesszióra számít Ausztriában az év hátralévő részében az Osztrák Iparszövetség (IV) legfrissebb konjunktúra-barométere alapján.

Az IV (Industriellenvereinigung) konjunktúra-barométere, amelyet a jelenlegi üzleti helyzet és a hat hónapra előretekintő üzleti kilátások számszerűsített szubjektív értékelésének (súlyozott) átlagaként határoznak meg, pontosan 0 pontra csökkent júliusban az előző havi 10,7 pontról.

Az üzleti kilátásokat hat hónapos távlatban megítélő mutatószám a már amúgy is alacsony mínusz 11 pontról további 10 ponttal mínusz 21 pontra romlott, ami tapasztalati alapon már “közepes” recessziónak felel meg. Az üzlet kedvező alakulására a megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka számít, több mint egynegyedük viszont romlást vár.

Az aktuális üzleti helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 32 pontról 21 pontra csökkent.

A megrendelésállomány mutatószáma 28 pontról 19 pontra csökkent, ami már nem elegendő egy fellendülés támogatásához, mert elmarad a kapacitáskihasználáshoz szükséges szinttől.

A vállalatok termelési kilátásait számszerűsítő index mínusz 8 pontról mínusz 17 pontra, még mélyebb negatív tartományba süllyedt. A foglalkoztatási kilátások mutatószáma plusz 9 pontról fordult mínusz 10 pontra.

Általános gazdasági szempontból a rendelkezésre álló mutatószámok a gazdasági stagnálás elhúzódó periódusára utaltak. Az év vége előtti fellendülésre vonatkozó várakozás már nem tartható fenn az Osztrák Iparszövetség legfrissebb felmérése alapján. Éppen ellenkezőleg, az osztrák iparnak a téli félévben recesszióra kell felkészülnie” – foglalta össze az gazdasági helyzetet Christoph Neumayer, az Osztrák Iparszövetség (IV) főtitkára.

Véleménye szerint a mostani kihívásokkal terhes gazdasági helyzetre tekintettel ismét el kellene gondolkodni a magánszektor beruházásainak ösztönzését célzó intézkedéseken.

Az osztrák cégek immár a nyolcadik egymást követő negyedévben ítélik meg egyre gyengébbnek aktuális üzleti környezetüket, a hat hónapra előretekintő kilátások megítélése pedig egy átmeneti fellendülés után ismét negatív tartományba billent.

Összességében az üzleti barométer állása alapján az Iparszövetség szakemberei nem tartanak valószínűnek egy nagyobb gazdasági válságot, feltéve, hogy az európai gazdaságot nem éri újabb külső negatív sokk. Az osztrák ipar üzleti kilátásai mindazonáltal jelenleg egyértelműen lefelé tendálnak.

Az elmúlt hetekben az iparban a gazdasági kilátások rohamosan romló tendenciát mutattak. Mégpedig a mutatók teljes skáláját érintve, a hangulatindexektől kezdve az előzetes jelzéséként szolgáló klasszikus mutatókon át (mint az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása), egészen a már megvalósult teljesítést számszerűsítő statisztikai értékekig. Néhány ipari ágazat változatlanul jó üzleti teljesítménye mellett egyértelműen elmondható, hogy a teljesítményromlás az ágazatok egyre szélesedő körét öleli fel. Az általános gazdasági helyzet tehát egyelőre tovább romlik majd, a helyzet javulására legkorábban a jövő tavasszal lehet számítani” – kommentálta a felmérés megállapításait Christian Helmenstein, az IV vezető közgazdásza.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.