Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Rejtett kincsek Gyenesdiáson
No menu items!

Rejtett kincsek Gyenesdiáson

Nem könnyű versenyre kelni a Balatonnal, ringató hullámai, vidám strandjai, a víz közelségének hívogatása könnyen magára vonja az utazó figyelmét. A vizes szórakozás mellett azonban számos felfedeznivalót is rejteget a környék, amire érdemes odafigyelni.

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők. Különleges ékszerdobozt találhatnak azok, akik közelebbről is megismernék a Balaton-parti település látnivalóit. Ajánlónkban a település rejtett kincseiből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Kézműves tradíciók egy hagyományos paraszti portán

Gyenesdiásra Keszthely felől érkezve az első ikonikus épületcsoport, ami fogad minket, a Kerámiaház, a Miska Pince és a körülötte lévő porta. A kiállítóhelyként, üzletként és egyben lakóházként is funkcionáló épületegyüttes a tavalyi évben nyerte el végleges formáját. Együtt megismerhetjük a mögötte álló kreatív, hagyományőrző és –örökítő családot és a motivációkat, amivel ezt a jellegzetes, hívogató látványt megálmodták a település kapujába. A Pék házaspár portáján gyönyörű kerámiák várják a látogatókat, és kihagyhatatlan attrakció a család által 2022-ben áttelepített, felépített és restaurált 170 éves Miska pince, amely egyedülálló kerámiagyűjteménnyel büszkélkedhet.

Állati kalandok erdőn-mezőn

A Festetics Imre Élményközpontban a környezeti nevelés mellett a látogatók közvetlenül is élményeket gyűjthetnek az élő környezetről, megismerhetik a hazai erdők csülkös nagyvadfajait és betekintést nyerhetnek az őshonos magyar háziállatok világába is. A Természet Háza Látogatóközpont épületében interaktív látványelemek és fotók segítenek a környék élővilágának megismerésében, miközben egy akusztikus és vizuális effektekkel, élethű preparátumokat is tartalmazó, diorámákkal színesített kiállítást is bejárhatunk. Az Élményközpont AR („kiterjesztett valóság”) alkalmazással megeleveníthetjük az erdők állatvilágát is.

Különleges dallamok a Balaton partján

2022-ben nyílt meg Gyenesdiás új látványossága, a Surber család verkli múzeuma. A korábban Keszthelyen kiállított, egyedi gyűjtemény új környezetben várja az érdeklődőket, vezetett bemutatóval, kis csoportok részére. Az ország egyik unikális, egyedi témájú kiállítása mögött egy aktív, immár Gyenesdiáson élő svájci házaspár áll, akikhez a neves Keszthelyi Nemzetközi Verkli Fesztivál életre hívása is köthető. Az új attrakcióban az akár több száz éves mechanikai zeneeszközök mind meg is szólalhatnak, így egy minden korosztály számára szemet és fület is gyönyörködtető különleges élményt kaphatunk.

A kincseket rejtő hegytető

A gyenesdiási „kályhadoktort” messze földön is ismerik szenvedélye miatt. Antikkályha-gyűjteménye a 19. század és a 20. század elejének különleges iparművészeti alkotásait tárja a kíváncsi szemek elé. A látogatók a magángyűjtemény megtekintése mellett megismerkedhetnek a restaurátor-mesterrel is, akinek kezei között a régi, leromlott állapotú darabok, míves háztartási eszközök, vaskályhák visszanyerik régi dicsőséges külsőjüket.

Fűben, fában, földben, vízben az orvosság

A diási Vízimalom nemcsak látnivaló, hanem igazi boszorkánykonyha, füvesasszonya megannyi kence és gyógyító hatású növény között várja a látogatókat. A garantált programhelyszín Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium egyben, ahol tavasztól adventig tematikus programok, gyógynövényes workshopok várják kicsiket és nagyokat egyaránt. A múlt praktikái mellett a helyszín az innováció és az ökotudatosság találkozási pontja is egyben. A szépen felújított Vízimalom épülete mellett csörgedező Malom-patak mentén, a Forrás-tanösvényen juthatunk le egészen a Balatoni Bringakörútra.

Élményekkel gazdag kikapcsolódással vár Gyenesdiás minden kedves vendéget a tavaszi és őszi időszakban egyaránt. A településsel, látnivalókkal és programokkal kapcsolatos további információt a www.gyenesdias.info.hu weboldalon, vagy a Gyenesdiás applikációban találhat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...