Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Rekordösszeget ruházott be az Európai Beruházási Bank Magyarországon
No menu items!

Rekordösszeget ruházott be az Európai Beruházási Bank Magyarországon

Az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Európai Beruházási Alap (EBA) alkotta Európai Beruházási Bank Csoport 2021-ben növelte magyarországi beruházásait: összesen 891 millió eurót (mintegy 336 milliárd forint) biztosított az ország gazdasága számára – közölte a luxembourgi székhelyű uniós bank.

Az EBB az ötödik egymást követő évben növelte magyarországi műveleteinek nagyságát, 880 millió eurót hitelezett.

Az EBA 11 millió eurót fektetett be a helyi gazdaságba, 5 millió eurót saját tőke, 6 millió eurót pedig helyi állami és magánbankok számára nyújtott garanciák formájában. 2017 óta az EBA mintegy 306,5 millió eurót fektetett be saját tőke (120,5 millió), garanciák (185,4 millió euró), valamint egyéb finanszírozás (0,6 millió euró) révén.

Az EBB csoport tavaly 701 millió eurót folyósítottak a magyar gazdaság gyorsabb helyreállítására, és előmozdították az állami szektor reagálását a koronavírus-járvány okozta válságra.

Az uniós beruházási bank 2021-ben 300 millió eurót biztosított Magyarország kormánya számára a háztartások energiahatékonyságának javítására irányuló nemzeti otthonfelújítási program társfinanszírozása céljából. Az összeg az energiaigény csökkentését támogatta és javította az ország energiaellátásának megbízhatóságát és biztonságát. A finanszírozás hozzájárul az üvegházhatású gázok csökkentéséhez és a levegőszennyezés mérsékléséhez – hangsúlyozta az EBB.

Az EU bankja tavaly 150 millió eurót biztosított a Diákhitel Központ számára. A hitel támogatja a középiskola utáni szakképzést is, valamint képzési és felnőttképzési programokat. Ez a hatodik ilyen művelet a Diákhitel Központ támogatására, amelynek az EBB az elmúlt évek során összesen 687 millió eurót juttatott.

Az EBB 2021-ben 50 millió eurós megállapodást írt alá az UniCredit Bankkal, amely új finanszírozási forrásokat szabadított fel az egészségügyi válság hatásaival küzdő magyar kkv-k számára.

Az elmúlt tíz év során az EBB mintegy 10,4 milliárd eurót ruházott be Magyarországon, nagyrészt (2,31 milliárd euró) a helyi kkv-k és közepes tőkeértékű vállalatok számára biztosított hitelkeretek formájában.

2011 és 2021 között az EBB 1,76 milliárd eurót ruházott be az ország közlekedési ágazatának fejlesztésébe, valamint további 1,22 milliárd eurót a nemzeti egészségügyi ágazatba. Emellett 1,11 milliárd eurót ruházott be az ország oktatási ágazatába, 976,7 millió eurót a szolgáltatási ágazatba, 800 millió eurót a mezőgazdaságba, 776 millió eurót az energiaágazatba, 605 millió eurót az iparba és 571 millió eurót a vízgazdálkodásba és a szennyvízkezelésbe

Az EBB a magyar gazdaság egyéb ágazatait is segítette: a hulladékgazdálkodás, a távközlés, az összetett infrastruktúra és a városfejlesztés területe több mint 1,05 milliárd euró összegű hosszú távú EBB-finanszírozásban részesült – közölték.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...