Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Bécs rekordösszegű támogatással tolja a biciklifejlesztést
No menu items!

Bécs rekordösszegű támogatással tolja a biciklifejlesztést

Több mint ötven projekt, 20 kilométernyi új kerékpárút – ambiciózus célokat tűzött ki magának az osztrák főváros idénre. Az osztrák állam pedig eddig soha nem látott mértékben, 28 millió euróval támogatja a megvalósításukat. Lesz bringaút a belvárostól Alsó-Ausztriáig az ingázóknak, kétirányú kerékpárút Donaustadtban és sok-sok zöld a bicikliutak mentén.

„Tavaly Ausztriában kétszer annyi kerékpárt adtak el, mint gépkocsit. Ehhez azonban megfelelő kerékpáros infrastruktúra is szükséges, amelynek kiépítésében Bécs élen jár” – mondta Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi miniszter annak kapcsán, hogy az osztrák állam idén rekordösszeggel, 28 millió euróval támogatja Bécs biciklis fejlesztési projektjeit.

tavalyi 7 millió eurós támogatáshoz és 25 százalékos költségátvállaláshoz képest ez óriási ugrást jelent. Az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium „Aktív mobilitás és mobilitásmenedzsment” címen futó, a klímabarát mobilitást ösztönző támogatási programjára 2024 februárjáig pályázhatnak az osztrák önkormányzatok, vállalatok, valamint turisztikai szolgáltatók és oktatási intézmények.

A 67 millió eurós keretösszegből többek között regionális kerékpárút-hálózatok kiépítését, fedett biciklitárolók létesítését és a gyalogos infrastruktúra fejlesztését támogatják. Az osztrák főváros erre a pályázatra nevezte be több mint 50 kerékpáros fejlesztési projektjét, amelyek összesen 57 millió eurós beruházást és 20 kilométernyi új kerékpárutat  elentenek. A pályázatnak köszönhetően az osztrák állam a beruházási költségek mintegy 50 százalékát vállalja át.

Az elkövetkező két évben megvalósuló fejlesztések csaknem kétharmada új infrastruktúrát jelent. A Déli Kerékpáros Sztráda, amely a bécsi belvárostól a városhatárig vezet, az Alsó-Ausztriából a fővárosba ingázó biciklisek számára jelent majd minőségi ugrást.

Szintén a támogatott projektek között van például az Argentinierstraße kerékpáros úttá alakítása vagy a kétirányú kerékpárút a Donaustadtstraßén. Az infrastruktúra fejlesztése mellett a kapcsolódó beruházásokkal és programokkal – közvilágítás, biciklitárolók létesítése, teherkerékpárok beszerzésének ösztönzése, kerékpáros tanfolyam felnőtteknek és gyerekeknek – is lehetett pályázni.

A fejlesztésekre azért is van nagy szükség, mert Bécsben – a pandémia rekordévei után – 2022-ben sem csökkent a biciklisek száma: öt állandó forgalomszámláló ponton is több mint egymillió kerékpárost számoltak. Ráadásul soha annyi biciklist nem számoltak még itt, mint 2023 első félévében – összesen 5,62 milliószor haladtak el az automaták előtt.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egyre többen használják az eÁFA-rendszert

A bevallást az eÁFA rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, így mentesülnek az áfabevallás M-lapjának kitöltése alól.

Tőzsde – Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euró 1,0705 dollárra erősödött a péntek esti 1,0693 dollárról.

Koreai laborral szövetkezve erősít a győri egyetem

Mérföldkövet jelent a győri Széchenyi István Egyetem és Digitális Fejlesztési Központja számára az a megállapodás, amelyet az intézmény a Korea Testing Laboratory-val kötött nemrégiben.

NAV: Nagy értékű adócsalás egy Pest vármegyei cégnél

A vagyoni hátrány megtérülése céljából zár alá vették a vállalkozás tulajdonában álló területet és a rajta található épületeket is -
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...