Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Románia. Növelte piaci részesedését az OTP
No menu items!

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését – jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

Fatér Gyula elmondta: a két éve elindított, Apollo névre keresztelt organikus növekedési programjuknak megfelelően továbbra is a fejlesztésekre összpontosítanak. Nem az az elsődleges céljuk, hogy magas nyereségük legyen, hanem minél több ügyfelet akarnak elérni. Az OTP e program keretében azt tűzte ki célul, hogy öt év alatt, 2024 végére 2,5 százalékról 5 százalékra növeli piaci részesedését.

Közölte, hogy az idén 16 százalékkal sikerült növelniük a hitelportfóliójukat, ezen belül jól teljesítettek a jelzáloghitelek és a vállalkozói hitelek.

Fatér Gyula

A vezérigazgató megállapította, hogy a román gazdaság eddig jól reagált a járványhelyzet okozta kihívásokra, a vállalkozók továbbra is optimisták, mernek beruházni, és nem nőtt a rosszul teljesítő hitelek aránya. A vezérigazgató szerint a tulajdonosok által idén eszközölt 250 millió lejes alaptőkeemelés is azt mutatja, hogy az OTP Banknak hosszú távú tervei vannak Romániában.

Elmondta, hogy komoly létszámbővítést hajtottak végre a koronavírus-járvány ideje alatt, miközben a román bankszektorban foglalkoztattok száma pár százzal csökkent ebben az időszakban. Tavaly az OTP a második bank volt Romániában, amely a legtöbb új munkatársat alkalmazta. A pandémia idején az OTP 300-zal növelte munkatársai számát, így jelenleg 1700 alkalmazottja van.

Az OTP romániai fejlesztési terveiről elmondta: továbbra is bővítik, megújítják a fiókhálózatukat. Kiemelte, hogy Temesváron új bankfiókot nyitottak, emellett megújultak és kibővültek a kolozsvári, a székelyudvarhelyi és a sepsiszentgyörgyi fiókok. Ezzel párhuzamosan új digitális szolgáltatásokat vezettek be, ezek közül megemlítette, hogy az ügyfelek otthonról digitálisan nyithatnak folyószámlát, de személyi hitelt is igényelhetnek, és most már az érintés nélküli készpénzfelvétel is lehetséges a bankautomatáik többségénél.

Kiemelte: az OTP-nek továbbra is kiemelt célja, hogy teljes körű ügyfélszolgálatátást biztosítson magyar nyelven is a magyarok által jelentős arányban lakott erdélyi régiókban.

Az elmúlt időszakban ebben jelentős előrelépést tettek, Sepsiszentgyörgyön egy külön csapatot alakítottak ki, amely magas színvonalon tud magyar nyelven telefonos ügyfélszolgáltatást biztosítani.

A román gazdaság kilátásairól elmondta, hogy az idén 7 százalék körüli román GDP-bővülésre lehet számítani, 2022-ben 3,5-3,7 százalékos növekedés valószínű. Az MTI kérdésére elmondta, hogy az infláció és a kamatok világszinten sokáig túl alacsony szinten voltak, most egy korrekció történik, de arra számítanak, hogy jövő évben stabilizálódik a fogyasztói áremelkedés, így a várható román alapkamat-emelési ciklus nem veti vissza a hitelezést, és a jövő évben is tudják tartani hitelportfóliójuk kétszámjegyű bővülését.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

K&H: keveset tesznek a fenntarthatóságért a hazai cégek

Magyarországon a cégvezetők többsége már felismerte, hogy a fenntarthatóság jelentős befolyást gyakorol a gazdasági életre, amivel foglalkozni kell, de jóval kevesebben vannak azok, akik tényleges lépéseket is tesznek érte - mondta a K&H fenntarthatósági programjának vezetője sajtótájékoztatón.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

MNB: az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban

Az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban, az infláció ősszel tetőzik. Az áremelkedés ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba, 2024 első félévében pedig újra eléri a 3 százalékos jegybanki célt - mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutatva.

Hírek

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Londonban és Párizsban is folytatódik a reptéri káosz

A londoni Heathrow-n és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is újabb járattörlések várhatók, mivel az üzemeltetők arra számítanak, hogy az utazási káosz a nyár további részére is áthúzódik.

Változás a kutakon: ennyibe kerül péntektől az üzemanyag magyar forgalmi nélkül

Július 1-jén, pénteken újra változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin literje 5 forinttal drágul, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz olcsóbb. A változás a piaci árazású termékek esestében érvényesek, magyar forgalmi engedéllyel továbbra is a 480 forintos hatósági áron lehet tankolni.

A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem

A szerbek többsége elutasítaná az Európai Uniós tagságot - derül ki abból a felmérésből, amely szerint a szerbek továbbra is Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök mellett állnak, noha a szerb kormány szeretne csatlakozni a blokkhoz.

Putyin reagált a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Vlagyimir Putyin orosz elnök reagált a NATO közelgő bővítésére, és kijelentette, nincs problémája azzal, hogy Svédország és Finnország csatlakozik a katonai szövetséghez, de ha ezekben az országokban infrastruktúrát telepítenek, Oroszország hasonlóan fog válaszolni.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Gazdaság

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom