Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Siemens: fejlesztésekkel és okosmegoldásokkal a zöldebb világért
No menu items!

Siemens: fejlesztésekkel és okosmegoldásokkal a zöldebb világért

A Siemens nemcsak megoldásaival teszi fenntarthatóbbá a mindennapok működése mögötti szektorokat, vállalatokat, hanem saját működésével is példát mutat. A vállalat csak azon termékeivel, szolgáltatásaival, amelyeket 2022 folyamán értékesített, ügyfeleit megközelítőleg 150 millió tonna kibocsátáscsökkentéshez segítette hozzá világszerte. A globális technológiai vállalat 2030-ra karbonmentessé válik. A fenntarthatóságot Magyarországon is kiemelten kezeljük – fejti ki Broda Krisztián, a Siemens Zrt. fenntarthatósági felelőse.

A Siemens azon iparvállalatok egyike volt, mely már korán, látványosan kötelezte el magát a fenntarthatóság fele: 2003-ban csatlakozott az ENSZ Globális megállapodásához, 2008-ban létrehozta a fenntarthatósági portfólióját, és már 2015-ben vállalta, hogy karbonmentessé teszi működését.

A vállalat az ún. DEGREE keretrendszer bemutatásával emelte stratégiai szintre a fenntarthatósági politikáját, a környezetvédelmi, a társadalmi és az irányítási (ESG) célkitűzéseket. A Siemens e keretrendszerben hat cselekvési területet – karbonmentesítés, etika, irányítás, erőforrás-hatékonyság, méltányosság és foglalkoztathatóság – felölelő, holisztikus megközelítést alkalmaz, és mérőszámokkal szigorúan követ. Olyan célokat rögzít a dokumentum, mint a többek között teljes mértékben megújuló energia használata 2030-ra (jelenleg ez 77%), a 42 000 autót kitevő flotta teljes elektrifikálása ugyanerre az időpontra (ez jelenleg 3%), hogy munkatársaik zéró CO2-kibocsátású irodaépületekben dolgozzanak (jelenleg 41 lokáció nem éri még el ezt a szintet), vagy a beszállítói láncban 2050-re megvalósul a karbonmentes működés. A díjak, elismerések is aláhúzzák a vállalat törekvéseinek példaértékét: például az AA-MSCI indexében hat éve vezető szereplő a cég, a Dow Jones fenntarthatósági indexének kiemelt szereplője, az ecovadis minősítési rendszerben a felső 2%-ba tartozik, illetve a CDP listáján több mint 10 éve a vezetők között tartják számon, továbbá a tekintélyes Corporate Knigths globális rangsorában a világ legfenntarthatóbb vállalatainak Top 25-ébe is bekerült.

Broda Krisztián

Broda Krisztián, a Siemens Zrt. fenntarthatósági felelőse elmondta, a hazai vállalat üzletpolitikájában már a 2000-es évektől meghatározó a zöld szemlélet. Ennek jegyében a cégvezetés olyan szakmai csapatot hozott létre, amely dedikáltan a fenntarthatósággal foglalkozik.

Az ügyfelek számára is széles környezeti portfólió segítségével, fenntartható megoldásokat kínál a vállalat. A szakember ezzel kapcsolatos példaként említi az épületautomatizálást, ahol a Siemens olyan energiahatékony épületeket kíván megalkotni, amelyekben csak akkor, és csak annyi energia felhasználása történik, amennyire szükség van, illetve ezeket pontosan mérni is lehet.

A Siemens ráadásul nemcsak az eszközoldalon képes támogatni partnereit. Szimulációs szoftvereink segítségével pontosan modellezni tudja az egyes rendszerek működését, konkrétan kiszámítva a megtakarítási potenciált és ezáltal a megtérülési időt is. Ezekkel úgy tudjuk minimalizálni a környezeti terhelést, egyben csökkenteni a működési költséget, hogy az optimális környezet megteremtésével még növekedhet is az irodákban dolgozók komfortérzete” – magyarázza a szakember.

Másik példának az eco design fejlesztési koncepciót említi: már a kezdetektől úgy fejlesztjük a termékeinket, hogy a készülékek összetevői cserélhetők legyenek, felújítható komponensekből álljanak, és a felhasznált alkatrészeket újra lehessen hasznosítani. Mindez tökéletesen illeszkedik abba a vállalati koncepcióba, hogy a hulladéktermelésünket 2025-ig 50 százalékra kívánjuk csökkenteni, 2030-ra pedig teljesen meg akarjuk szüntetni. Így a készülékeink teljes életciklusa alatt csökken az üzemeltetési költség, miközben az elhasznált darabok újrahasznosítása is minimalizálja a károsanyag-kibocsátást – fejti ki Broda Krisztián.

Az ipar területén is komoly fenntarthatósági előnyt képes biztosítani a vállalat: e szektorban például a villamos energia akár 70%-át a technológiai berendezések motorjai használják fel. „Törekvésünk a mind magasabb hatékonyságú motorok gyártása, és az, hogy ezek a termékek minél nagyobb számban és a legmodernebb hajtásszabályzással kerüljenek be a végfelhasználók berendezéseibe. Jól mutatja a fejlődést, hogy a hatékonyságot IE jelöléssel jelző motoroknál a jelenlegi hármas és négyes hatékonyságú berendezéseket hamarosan már az IE5-ös motorok válthatják fel. Ezekkel a magasabb hatékonyságú motorokkal a hajtásoptimalizáció, a digitalizáció eredményeként már úgy tudjuk akár 50%-kal is csökkenteni az energiafelhasználást, hogy eközben a gyártás költsége még csökken is” – elemez a szakember.

Kiemelendő továbbá, hogy a Siemens az elektromos autózás töltőinfrastruktúrájához is komplex portfólióval rendelkezik, mellyel a közlekedés zöldítéséhéz járul hozzá: például hazánk legnagyobb e-busz flottájának töltését is Siemens-technológia biztosítja.

A vállalat egyúttal számos szoftverrel segíti ügyfeleit a fenntarthatóság terén: például egyúj megoldással a vállalatok pontosan mérhetik, modellezhetik, csökkenthetik és követhetik termékeik szénlábnyomát már a tervezés korai szakaszától. Egy termék természeti környezetre gyakorolt hatása ugyanis 80%-ban a tervezés során dől el – húzza alá Broda Krisztián.

A szakember egyúttal jelzi, hamarosan a hazai piacon is elérhető lesz a SiGreen alkalmazás, mellyel a vállalatok a keletkezés helyén, például az ellátási lánc adott szakaszán, szereplőjénél gyűjthetnek valós kibocsátási adatokat. A termék szénlábnyomát így az iparági átlagértékek helyett tényleges állapotot mutató adatokból számolhatják ki, és oszthatják meg biztonságosan a beszállítók és a gyártók az Estainium blokkláncalapú, nyílt platformon.

Tovább szigorít a vállalat

A Siemens még ambiciózusabb fenntarthatósági célok mellett kötelezte el magát. A 2022-es globális fenntarthatósági jelentésében a vállalat közölte, a széndioxid-kibocsátás csökkentésének további jelentős felgyorsítására törekszik, ezért köztes célként a 2025-ös pénzügyi év végére a 2019-es szinthez képest 55%-kal mérsékli saját működésének CO2-kibocsátását.

A Siemens emellett a fizikai CO2-csökkentés 2030-ra kijelölt célját 50 százalékról 90 százalékra növeli – ugyancsak a 2019-es bázishoz mérten. Ennek érdekében a vállalat az évtized végéig 650 millió eurót fektet be működésének széndioxid-mentesítésébe, elsősorban saját technológiáin keresztül. Elkötelezve magát a Science Based Targets kezdeményezés mellett, a Siemens a párizsi klímaegyezményben kitűzött cél elérését támogatja. Összhangban mindezzel a Siemens emberi munkaerejét is fejleszti, elkötelezett az egész életen át tartó tanulás, a méltányosság és a jólét támogatása mellett. A 2022-es pénzügyi évben minden egyes alkalmazottja átlagosan mintegy 21 órát digitális tanulással töltött, miközben a vállalat 280 millió eurót fordított szakmai képzésre és továbbképzésre. Felismerve a továbbképzés jelentőségét, a hosszú távú foglalkoztathatóság támogatására a Siemens a 2025-ös pénzügyi év végére 25 órára emeli több mint 300 000 alkalmazottjának digitális tanulási célkitűzését.

Mikrogriddel is karbonmentesít a Siemens

A vállalat mikrogrid rendszerekkel szereli fel központjait. E technológia az épületek helyi energiahálózataként az elosztott energiatermelésre támaszkodik, és a termelt áram maximális felhasználásáról gondoskodik, miközben a nemzeti energiahálózatra nehezedő nyomást is csökkenti. A milánói központ mikrogrid rendszere egy megawattot meghaladó összkapacitásával jól példázza, hogy innovatív technológiákkal akár közepes méretű területek energiaigénye is kiszolgálható fenntartható módon. Az elemzések szerint az épületegyüttes napi átlagos energiaigénye a téli időszakban 850, nyáron pedig 1300 kilowatt. A mikrohálózatban telepített napelemes és trigenerációs rendszerek – az áramtermelés során környezetükből hőt elvonó, a hulladékhőt újrahasznosító, azaz hűtő-fűtő generátorok – kapacitása pedig 1163 kilowatt. Áramellátás tekintetében a Casa Siemens így nagyrészt önellátó. Mi több, a milánói központ a PV rendszereivel termelt áram 4%-át – éves szinten nem kevesebb mint 40 ezer kilowattóra tiszta energiát – a nemzeti energiahálózatba tölti. A napelemek ugyanis hétvégén is termelnek, amikor az épületek energiaigénye minimális. A cég e technológiának is köszönhetően felére csökkentette CO2-kibocsátását.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti makronaptár – Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.

BÉT – Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...