Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Sokba kerül a Fordnak az elektromos átállás
No menu items!

Sokba kerül a Fordnak az elektromos átállás

A Ford elektromos pickupja, a Lightning. Kép forrása: Wikipedia

A Ford betörése az elektromos autók piacára a tervezettnél sokkal drágább lesz, és több időt vesz majd igénybe a vezérigazgató szerint. Közben az amerikai vállalat a belsőégésű autókkal keresi a pénzt.

A Ford az idén lényegesen nagyobb veszteségre készül az elektromos autók üzletágában, ráadásul a tervezettnél várhatóan lassabban bővül majd a termelés – mondta a Spiegel beszámolója szerint Jim Farley a cégvezető, hozzátéve: a Ford nem fog árháborúba bocsátkozni a nagyobb piaci részesedés megszerzéséért.

Az elmúlt negyedévben a Ford e-autó üzletága 1,8 milliárd dolláros értékesítés mellett közel 1,1 milliárd dolláros működési veszteséget könyvelt el. A konszern azzal számol, hogy az üzletág az egész évre vonatkozóan lényegesen nagyobb veszteséget fog elkönyvelni, most 4,5 milliárd dolláros működési veszteséget jósol. Korábban hárommilliárd dolláros mínuszt várt.

Mindemellett az autógyártó azzal kalkulál, hogy 2024-ig nem éri el a tervezett évi 600 ezer elektromos autó gyártásához szükséges kapacitást. Ezt a lécet a cég korábbi tervei szerint már az idén meg kellett volna ugrania.

Csata a piaci részesedésért

A Ford terve az, hogy az elektromos autókra való átállást a belső égésű motoros járművek eladásából finanszírozza. Ezek pedig sok pénzt hoznak a kasszába. A második negyedévben az illetékes részleg, a Ford Blue 2,3 milliárd dolláros üzemi nyereséget ért el. A haszongépjármű üzletág még jövedelmezőbb volt: 15,6 milliárd dolláros eladásból 2,4 milliárd dolláros plusz.

A Ford más autógyárakhoz hasonlóan igyekszik nagyobb piaci részesedést szerezni az elektromos autók üzletágában, amelyet eddig a Tesla uralt. Az Egyesült Államokban ez a verseny csak most éri el a népszerű és nagyrészt kiaknázatlan járműosztályt, a nagy pickupokat. A Tesla már be is jelentette, hogy felfuttatja a Cybertruck elektromos pickup gyártását. A Ford pedig már árulja a legkelendőbb F-150-es elektromos változatát, de csak kis példányszámban.

A márkahűség nem játszik szerepet

A Tesla főnöke, Elon Musk a közelmúltban többször is csökkentette az árakat, amelyek korábban a magasabb nyersanyag- és logisztikai költségek miatt emelkedtek. A Ford július közepén a Lightning árának mintegy 10 ezer dolláros csökkentésével kontrázott. Farley azonban hangsúlyozta, hogy a költségcsökkentés volt a döntő tényező, és nem a piaci részesedésért folytatott harc.

A Ford-főnök – mint mondta – meg van győződve arról, hogy a jövőben a szoftver lesz az a terület, amelyen az autómárkák megkülönböztetik magukat egymástól. Szerinte az elektromos autók piacán a formatervezés, a teljesítmény és az építési minőség lesz az előfeltétel. Mint mondta, a sikert az fogja mérni, hogy a járműből származó adatokat milyen gyorsan használják fel a szoftverek fejlesztésére. Ez lesz a kulcsa az elektromos autók piacán való versenyképességnek – tette hozzá.

Az elektromos járművek a célcsoportokról alkotott elképzeléseket is felülírják: amikor például az elektromos F-150-es piacra került, a legtöbb vásárló számára ez volt az első Ford és az első pickup – mondta.

Összességében a Ford második negyedévi eladásai 12 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, valamivel 45 milliárd dollár alá, a nyereség pedig 667 millió dollárról mintegy 1,92 milliárd dollárra emelkedett.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.