Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Sokba kerül a Fordnak az elektromos átállás
No menu items!

Sokba kerül a Fordnak az elektromos átállás

A Ford elektromos pickupja, a Lightning. Kép forrása: Wikipedia

A Ford betörése az elektromos autók piacára a tervezettnél sokkal drágább lesz, és több időt vesz majd igénybe a vezérigazgató szerint. Közben az amerikai vállalat a belsőégésű autókkal keresi a pénzt.

A Ford az idén lényegesen nagyobb veszteségre készül az elektromos autók üzletágában, ráadásul a tervezettnél várhatóan lassabban bővül majd a termelés – mondta a Spiegel beszámolója szerint Jim Farley a cégvezető, hozzátéve: a Ford nem fog árháborúba bocsátkozni a nagyobb piaci részesedés megszerzéséért.

Az elmúlt negyedévben a Ford e-autó üzletága 1,8 milliárd dolláros értékesítés mellett közel 1,1 milliárd dolláros működési veszteséget könyvelt el. A konszern azzal számol, hogy az üzletág az egész évre vonatkozóan lényegesen nagyobb veszteséget fog elkönyvelni, most 4,5 milliárd dolláros működési veszteséget jósol. Korábban hárommilliárd dolláros mínuszt várt.

Mindemellett az autógyártó azzal kalkulál, hogy 2024-ig nem éri el a tervezett évi 600 ezer elektromos autó gyártásához szükséges kapacitást. Ezt a lécet a cég korábbi tervei szerint már az idén meg kellett volna ugrania.

Csata a piaci részesedésért

A Ford terve az, hogy az elektromos autókra való átállást a belső égésű motoros járművek eladásából finanszírozza. Ezek pedig sok pénzt hoznak a kasszába. A második negyedévben az illetékes részleg, a Ford Blue 2,3 milliárd dolláros üzemi nyereséget ért el. A haszongépjármű üzletág még jövedelmezőbb volt: 15,6 milliárd dolláros eladásból 2,4 milliárd dolláros plusz.

A Ford más autógyárakhoz hasonlóan igyekszik nagyobb piaci részesedést szerezni az elektromos autók üzletágában, amelyet eddig a Tesla uralt. Az Egyesült Államokban ez a verseny csak most éri el a népszerű és nagyrészt kiaknázatlan járműosztályt, a nagy pickupokat. A Tesla már be is jelentette, hogy felfuttatja a Cybertruck elektromos pickup gyártását. A Ford pedig már árulja a legkelendőbb F-150-es elektromos változatát, de csak kis példányszámban.

A márkahűség nem játszik szerepet

A Tesla főnöke, Elon Musk a közelmúltban többször is csökkentette az árakat, amelyek korábban a magasabb nyersanyag- és logisztikai költségek miatt emelkedtek. A Ford július közepén a Lightning árának mintegy 10 ezer dolláros csökkentésével kontrázott. Farley azonban hangsúlyozta, hogy a költségcsökkentés volt a döntő tényező, és nem a piaci részesedésért folytatott harc.

A Ford-főnök – mint mondta – meg van győződve arról, hogy a jövőben a szoftver lesz az a terület, amelyen az autómárkák megkülönböztetik magukat egymástól. Szerinte az elektromos autók piacán a formatervezés, a teljesítmény és az építési minőség lesz az előfeltétel. Mint mondta, a sikert az fogja mérni, hogy a járműből származó adatokat milyen gyorsan használják fel a szoftverek fejlesztésére. Ez lesz a kulcsa az elektromos autók piacán való versenyképességnek – tette hozzá.

Az elektromos járművek a célcsoportokról alkotott elképzeléseket is felülírják: amikor például az elektromos F-150-es piacra került, a legtöbb vásárló számára ez volt az első Ford és az első pickup – mondta.

Összességében a Ford második negyedévi eladásai 12 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, valamivel 45 milliárd dollár alá, a nyereség pedig 667 millió dollárról mintegy 1,92 milliárd dollárra emelkedett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Akadálymentes szavazóhelyiségekkel készül Bécs az EP-választásra

A legutóbbi támogatási periódus alatt, vagyis 2014 és 2020 között összesen 75 millió euró támogatás érkezett Bécsbe az Európai Uniótól száz kisebb-nagyobb projekt társfinanszírozásaként.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...