Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban SPAR-főnök: júniustól lassul az árdrágulás, a kötelező akciózás a gyártókkal összefogva lenne...
No menu items!

SPAR-főnök: júniustól lassul az árdrágulás, a kötelező akciózás a gyártókkal összefogva lenne jó

Kép forrása: Spar

Miközben a SPAR kiemelt feladatának tartja, hogy a hivatalos inflációs szint alatt tartsa az árait, arra is hangsúlyt fektet, hogy a fogyasztók számára transzparenssé tegye: kereskedelmi cégként ők nem okozói, hanem az elszenvedői az elmúlt időszak elszabadult árnövekedésének – fejti ki Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. elnök-ügyvezető igazgatója.

– Mi volt a legnagyobb kihívás a tavaly ősszel kezdődött energiaár-robbanás kapcsán?

– Az, hogy az energiára fordított kiadásaink a SPAR teljes költségstruktúráját tekintve a hetedik-nyolcadik helyről a másodikra léptek előre – a bérek után. Mit lehet csinálni ilyenkor? Egyrészt megpróbáljuk a lehető legkedvezőbb energiabeszerzési szerződéseket kötni, ami azért még a mostani időszakban is sok bizonytalansággal jár. A másik megoldás ennél sokkal kiszámíthatóbb eredményt hoz: az energiatakarékosság terén értünk már el 10 százalékos megtakarítást azzal, hogy a korábbiaknál sokkal jobban odafigyeltünk és feltettük a kérdést, hogy kell-e extra hűtő ott, ahol esetleg a normál hűtők teljesítménye is elégséges, illetve éjszaka is szükség van-e mindenütt a világításra. Emellett az eladóterek hőmérsékletét 18 fokban maximalizáltuk, ami a téli időszakban egy vevőnek, kabátban abszolút megfelelő. A kollégáinknak azonban ez egy egésznapos műszak során komoly kihívást jelentett, amiért ezúton is köszönetet mondok nekik, hogy felvállalták és kibírták. A takarékoskodás mellett nyilván vannak hosszabb távú beruházásaink is: a meglévők mellé újabb napelemeket és hőszivattyúkat is telepítünk, de ez a mostani tél alapvetően a rövid távú, kármentő megoldásokról szólt.

– Miközben a Covid alatt sokan féltek az áruhiánytól ez végül éppúgy nem következett be, ahogy most is minden kapható – csak sokkal drágábban, mint korábban.

Heiszler Gabriella

– Miközben olyan is elhangzott, hogy az élelmiszer áremelésekért a kereskedők a felelősek, mi folyamatosan azon vagyunk, hogy az árképzésünket transzparenssé téve bizonyítsuk: kereskedőként azért dolgozunk, hogy az élelmiszer infláció a lehető legalacsonyabb legyen. Mert nem mi vagyunk azok, akik ezt az inflációt okozzák, sőt mi is elszenvedői vagyunk annak az elmúlt időszakban tapasztalható kiemelkedő árdrágulásnak, amivel a hozzánk betérő fogyasztó szembesül. De mi csak azt az áremelkedést érvényesítjük, amit mi is megkapunk a beszállítóktól. Sőt, a SPAR nem is áll meg itt, mert én azt várom el a kollégáktól, hogy a KSH adott hónapra vonatkozó KSH inflációs adatainál minimum 2-3 százalékponttal alacsonyabb árakat alkalmazzunk az üzleteinkben. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy egyrészt a nyereségünk terhére csökkentjük az árainkat, másrészt a beszállítókkal folytatott folyamatos tárgyalások eredményeként lehetnek alacsonyabbak az áraink. Mindez rengeteg odafigyelést és komoly erőfeszítést követel meg a munkatársaimtól, azonban ezen lépéseket alig érzékeli a fogyasztó, mert amikor a negyven százalékot is megközelíti az élelmiszer infláció, ott a 2-3 százalék kevésbé értékelhető.

– Ebből a szempontból jelent-e valamit az, hogy a SPAR az egész országban olyan regionális központokat hozott létre, ahonnan a helyi termelők termékei kerülhetnek az üzleteikbe?

– Az 50 kilométeres körzetben tevékenykedő termelőkkel kialakított kapcsolat nem az infláció letörése miatt fontos, mert az általuk forgalmazott áruféleségek többsége nem az inflációs kosarat érintő alaptermék. Sokkal inkább arról van szó, hogy a „Régió Kincsei” program által jobb kapcsolatot alakítsunk ki a helyi közösségekkel, amelynek tagjai így azt látják, hogy értékeljük a helyi gazdák és termelők munkáját és nálunk is meg lehet kapni azokat, az adott régióra jellemző, nem ritkán kézműves termékeket, amelyekért korábban ki kellett menni a piacra.

– Mit jelent az, hogy a kormány meghosszabbította az alapvetőnek tekintett élelmiszerek hatósági árát?

– Ez a szociális intézkedés a SPAR-nak több mint egymilliárd forint veszteséget okoz havonta. Ehhez adódik hozzá az energia áremelés plusz költsége és a nem létező extraprofitunk nagyon is létező adója, valamint a SPAR tizennégy százalékos béremelése. A munkatársaink felé ezt úgy próbáljuk kompenzálni például, hogy az eddigi tíz százalékos dolgozói vásárlási kedvezményt 15 százalékra emeltük.

– Manapság már egyre többet hallani, hogy tetőztek az árak és ezzel az infláció csúcsát is elértük, vagyis lassan csökkenésnek indulnak az árak. Mit érzékelnek ebből és mikorra juthat el ez a fogyasztók ingerküszöbéig?

– Érzékeljük az árak csökkenését nagyjából márciustól kezdődően. A bázishatás miatt pedig már júliustól jelentősen érezhető lesz az, hogy az árdrágulás üteme lelassul.

– Mit jelent, miként reagálnak a legújabb kormányzati elvárásra, a kötelező akciózásra? Mennyiben lesz ez más, mint a már eddig is folyamatosan meghirdetett árengedmények?

– Az akciós ajánlatok – figyelemmel a magyar vásárlók tradicionálisnak tekinthető árérzékenységére – a kereskedelem legfontosabb mozgatórugói, főleg az olyan, gazdasági értelemben nehezebb időszakokban, mint amilyen a mostani is. A gazdasági helyzettől függetlenül természetesen a SPAR működésében is fontos szerepet játszanak az akciók: a vásárlók minden héten több száz akciós ajánlattal találkozhatnak áruházainkban. A kötelező akciózással kapcsolatos, nagyon aprólékos, sok adiminsztrációt igénylő részletszabályok ennek ellenére túlzóak, de az elvárás jogos, miszerint legyenek akciók egy ilyen időszakban. Azonban azt is fontos kiemelni, hogy jó lenne, ha a gyártók is kivennék a részüket a hatósági ár és a kötelező akciózás jelentette terhekből.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A jövő évtől a Tesla humanoid robotokat használ

Az emberi alakot mintázó humanoid robotok fejlesztése már évek óta folyik több vállalatnál is, például a japán Honda autógyárnál és a robotikában úttörőnek tekintett Boston Dynamics cégnél, amely egyébként a Hyundai Motor érdekeltsége.

Milyen jogok illetik meg a légi utasokat? -az EU iránymutatásai

Az iránymutatások szerint az uniós szinten meghatározott utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szerveknek kell érvényre juttatniuk.

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Zöldként született újjá a tornádó pusztította város

Emellett a város a felére tudta csökkenteni szénlábnyomát azáltal, hogy a várostól délre lévő 10 turbinás szélerőmű 100 százalékos szélenergiájára tért át.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.