Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's
No menu items!

Stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody’s

Fotó: Bódi Ágnes

Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank befektetési ajánlású besorolásait szerdán a Moody’s Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott tájékoztatásában közölte: a megerősítési döntés az OTP Bank hosszú és rövid lekötésű betétállományának “Baa1/P-2” szintű besorolására, illetve az előresorolt fedezetlen kötelezettségek “Baa3” osztályzatára vonatkozik.

A Moody’s ezzel egy időben megerősítette az OTP “ba1” alapszintű adósminőség-értékelését (BCA), az ezzel azonos kiigazított BCA-minősítést, a “Baa1/P-2” hosszú és rövidtávú partnerkockázati osztályzatot (CRR), valamint a “Baa1(cr)/P-2(cr)” hosszú és rövidtávú partnerkockázati értékelést (CRA).

A cég ugyancsak megerősítette “Baa3” szinten, stabil kilátással az OTP Jelzálogbank hosszú távú kibocsátói osztályzatát, valamint a “Baa1/P-2” hosszú és rövid távú CRR-osztályzatokat és a “Baa1(cr)/P-2(cr)” hosszú és rövid távú CRA-értékeléseket.
Az osztályzati megerősítésekhez fűzött indoklásában a Moody’s kiemelte: az OTP “ba1” BCA adósminőség-értékelése a bank mind sokoldalúbb jövedelmi és betéti összetételének elismerése, ez a folyamat pedig annak az eredménye, hogy a bankcsoport Magyarországon és több más közép- és kelet-európai piacon is vezető helyzetben van.

Az OTP Bank sokoldalú működési szerkezete jelentős növekedési lehetőségeket teremt és alátámasztja a pénzintézet erőteljes jövedelmezőségét – áll a Moody’s elemzésében.
A hitelminősítő közölte ugyanakkor, hogy várakozása szerint az OTP eszközarányos megtérülése az idén csökkenni fog, tekintettel arra, hogy a működési szintű bevétel emelkedését ellentételezik a kockázati költségek.Az OTP-nek erőteljes tőketartalékai vannak, a Common Equity Tier (CET) 1 tőkemegfelelési ráta 2023 végén 16,6 százalék volt. A pénzintézet likviditási pozíciója is erős: a likviditásfedezeti ráta a tavalyi év végén 246 százalék volt – áll a Moody’s szerdai helyzetértékelésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül.

A minősítések stabil kilátása azt tükrözi, hogy a Moody’s várakozása szerint a pénzintézet hitelprofilja és kötelezettségeinek szerkezete jórészt változatlan marad a következő 12-18 hónapban – áll az osztályzati megerősítésekhez fűzött elemzésben. A Moody’s nemrégiben megerősítette a K&H bank hosszú és rövidtávú betéti osztályzatait is elsőrendű “A3/Prime-2” szinten, ugyancsak stabil kilátással. A hitelminősítő tavaly júniusban emelte az addigi “Baa1”-ról egy fokozattal a jelenlegi “A3”-ra a K&H hosszú távú betétállomány-besorolását.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.