Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Századvég: romlott a lakosság és a cégek konjunktúraérzete
No menu items!

Századvég: romlott a lakosság és a cégek konjunktúraérzete

Kismértékben romlott a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete – állapította meg decemberi felmérése alapján a Századvég Konjunktúrakutató.

A felmérés összefoglalója szerint a lakossági index mínusz 26,4-ről mínusz 29,9-re gyengült a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán, a vállalati mutató értéke pedig mínusz 20,7-ről mínusz 21,9-re változott.

A konjunktúraindexet továbbra is az orosz-ukrán háború, a szankciók okozta magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság tartja negatív tartományban.

A pénzügyi, devizapiaci, valamint az árupiacokon tapasztalható nagyobb turbulenciák szintén a bizonytalanságot erősítették.

A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció jelentősen mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik az óriási bizonytalanság, és tartósan alacsony árak alakulnak ki – állapította meg a Századvég.

A lakossági konjunktúraindex három alindexe romlott az előző havi értékéhez képest. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi mínusz 12,2-ről mínusz 11,9-re emelkedett. Legrosszabbnak az inflációs folyamatokat ítélik meg a háztartások, ennek alindexe minimális mértékben, mínusz 88,5-ről mínusz 93,0-ra romlott. A gazdasági környezet megítélése az előző havi mínusz 34,4 pontos értékről mínusz 42,2-re esett, míg az anyagi helyzeté mínusz 21,3 után mínusz 25,0 lett.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon inkább jó vagy inkább rossz irányba mennek a dolgok, a lakosság borúlátóbb válaszokat adott az egy hónappal ezelőttihez képest.

A határozottan rossz irányba mennek a dolgok válasz aránya az előző havi 32,9 százalékról 42,7 százalékra nőtt, míg az inkább rossz irányba mennek a dolgok aránya 21,4 százalékról 20,2 százalékra csökkent. Változatlannak érzékelte a folyamatok alakulását a novemberi 27,3 százalék után a megkérdezettek 23,1 százaléka, míg inkább jó irányba fejlődést a novemberben 11,1 százalék után 8,4 százalék, a határozottan jó irányba alakuló fejlődést pedig az előző havi 6,1 helyett 4,7 százalék jelölt meg.

A legnagyobb pozitív irányú elmozdulás a lakosság körében a foglalkoztatottság alakulásának a következő egy évre vonatkozó megítélésében történt. Jelentős csökkenést 4,0 százalékponttal kevesebben várnak, míg 0,3 százalékponttal kevesebben becsülnek kismértékű romlást, 1,4 százalékponttal kevesebben prognosztizálnak változatlanságot, 2,5 százalékponttal többen várnak kismértékű javulást. Többen vannak 0,6 százalékponttal, akik szerint jelentősen nő a foglalkoztatottság 12 hónap múlva.

A vállalati felmérésben két alindex kedvezőtlenebbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi mínusz 37,3-ról mínusz 41,7-re gyengült, míg az üzleti környezeté mínusz 30,1-ről mínusz 33,2-re esett. Az iparági környezeté mínusz 22,4 maradt, a termelési környezeté mínusz 13,4-ről mínusz 13,2-re javult.

A legnagyobb javulást a következő egy évben az export alakulását illetően várják a vállalatok. Mindössze a vállalatok 0,2 százaléka vár jelentős, míg szintén 0,2 százalékuk csekélyebb növekedést. Kismértékű gyengülést 0,7 százalékponttal többen várnak, mint amilyen mértékűt az elmúlt hónapban prognosztizáltak. Ugyanakkor decemberben 0,2 százalékkal kevesebben jeleztek előre jelentősen csökkenő exportot.

A vállalatok összességében borúlátók a jövő alakulását illetően.

A megkérdezett vállalatok 34,9 százaléka – 3,8 százalékponttal többen, mint novemberben -, hogy úgy véli, hogy határozottan rossz irányba fejlődnek a dolgok. További 31,1 százalék (3,4 százalékponttal alacsonyabb a novemberi aránynál) szerint inkább rossz irányba. A vállalatok az is-is kategóriát 2,8 százalékponttal, az inkább jó irányba kategóriát 3,3 százalékponttal kevesebben, a határozottan jó irányba kategóriát pedig 0,3 százalékponttal többen jelölték meg prognózisukként.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Allianz: az öngondoskodás az időskori kulcs

A rohamosan idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek teljesítőképességének határai miatt kulcskérdés az az öngondoskodás, amiben az Allianz Hungária tapasztalatai szerint a magyar társadalom a rosszul teljesítők közé tartozik. A biztosító ezért újabb kampányban hívja fel a figyelmet a saját erőből történő biztonság megteremtésének fontosságára.

Nagy Márton: félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén.

Módosította az idei költségvetést a parlament – íme, az új számok

Módosította a 2023-as költségvetési törvényt az Országgyűlés pénteken. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Kínában is van bankcsőd, de kevésbé veszélyes, mint az USA-ban

Bár több kínai bank is komoly problémákkal küzd, nem hordoznak olyan kockázatokat, mint amilyeneket a Silicon Valley Bank összeomlása jelentett - mondta Zhu Min, a China Center for International Economic Exchanges, egy államilag támogatott agytröszt alelnöke.

Hírek

Így állt a tél végén a hazai gáztárolók töltöttsége

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége március 15-én 2,86 milliárd köbméter volt, ami a teljes befogadókapacitás 45,23 százaléka és 1,6 milliárd köbméterrel több az egy évvel korábbinál.

Orbán: ahogy csökken az infláció, megszűnnek az ársapkák

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megjelentek az idei új nyugdíjak megállapításához szükséges számok

Kihirdette a kormány azt a rendeletét, amelyben azok a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjak és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján - írja a Bank360.hu.

Új elektromos expressz indul a Luton reptérről Londonba

A Londonba repülő utasok ezentúl egy új, környezettudatos reptéri vonatot is igénybe vehetnek, amellyel mindössze négy perc alatt elérhetik a Luton repülőtérről a városközpontba vezető főbb vasútvonalat - közölte a Wizz Air.

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Gazdaság

Allianz: az öngondoskodás az időskori kulcs

A rohamosan idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek teljesítőképességének határai miatt kulcskérdés az az öngondoskodás, amiben az Allianz Hungária tapasztalatai szerint a magyar társadalom a rosszul teljesítők közé tartozik. A biztosító ezért újabb kampányban hívja fel a figyelmet a saját erőből történő biztonság megteremtésének fontosságára.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.