Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Szerbiában terjeszkedik az OTP
No menu items!

Szerbiában terjeszkedik az OTP

Fotó: Bigstock

Az OTP Bank egy szerb alapkezelő megvásárlásával bővítette portfolióját. A vezető magyar bank két leányvállalata, az OTP Alapkezelő Zrt. és a szerb leányvállalata, az OTP Banka Srbija megvásárolta az Ilirika csoport vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtó szerbiai leánycégét, az Ilirika DZU-t – közölte az OTP.

Az OTP nem adott tájékoztatást az ügylet pénzügyi részleteiről. A bank közlése szerint az akvizíció támogatja a csoport szintű privát banki és befektetés szolgáltatási stratégiát, melynek keretében az OTP Csoport tovább bővíti a tőkepiaci termékek és szolgáltatások körét a leányvállalatai körében is.

Kiemelték: a 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkező OTP Alapkezelő Zrt. folyamatos szakmai és operatív támogatást nyújt az új vállalatnak, amely OTP Invest néven működik tovább a jövőben.

A 2007-ben alapított, Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Szerbiában működő Ilirika DZU a tőzsdei brókertevékenységen és vagyonkezelésen túl vállalatfinanszírozási és M&A (felvásárlások és összeolvadások) tanácsadási szolgáltatásokat nyújt.

Az Ilirika megvásárlásával megjelenhetnek befektetési alapok az OTP Banka Srbija kínálatában – mondta Turner Tibor, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettese.

A szerb befektetési alapok piaca három év alatt megduplázódott, jelenleg 500-600 millió eurónál jár a kezelt vagyon értéke.

Az Ilirika első körben az OTP szerb privát banki ügyfélkörének teszi hozzáférhetővé befektetési alapjait, azonban fokozatosan bővíti majd kínálatát, a lakosság felé is kiterjeszti az instrumentumokat.

A magyar bank várakozásai szerint az OTP Invest öt éven belül a befektetési piacon is meghatározó tényezővé válhat.

Az OTP szerint az OTP szerbiai leánycége a lakossági és vállalati hitelekben piacvezető, az eszközök és megtakarítások piacán a második legnagyobb bank az országban. Eszközállománya az első negyedév végén 6,91 milliárd eurót tett ki.

Az OTP közlése szerint hétből hat szerb nyugdíjpénztár az OTP Csoport tagbankját választotta letétkezelőnek, az összesen 18 befektetési alapból pedig 11 döntött hasonlóképpen.

Az OTP Banka Srbija kiemelkedően erős szereplő a helyi privát banki piacon is.

Az OTP Bank 2006 óta van jelen a szerb piacon. 2017-ben tovább bővítette jelenlétét a Vojvodanska banka megvásárlásával. 2019-ben megszerezte a Société General szerbiai leányvállalatának 100 százalékos részesedését. A szerbiai érdekeltségeinek integrációja 2021-ben zárult, amely a bank közlése szerint a régióban az egyik legnagyobb pénzintézeti összeolvadás volt.

Az OTP-csoport 2022-es konszolidált korrigált adózott eredménye 19 százalékkal, 592,547 milliárd forint emelkedett.

Az OTP részvényeivel szerdán 11 óra előtt 11 980 forinton kereskedtek, amely 0,28 százalékos emelkedés az előző napi záróértékhez képest. A részvény ára az elmúlt 12 hónapban a 7785 és 12 215 forintos sávban mozgott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Enyhe emelkedés várható nyitásban

A nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten pozitív, így nyitásban kismértékű emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Az árbevételt a lehető legjobban maximalizálni kell ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel jussunk minél több támogatási forráshoz.

A zöldenergiára való áttérés az iparstratégia fontos pillére

Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.