Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Szijjártó: a német-magyar gazdasági együttműködés egyértelmű sikertörténet
No menu items!

Szijjártó: a német-magyar gazdasági együttműködés egyértelmű sikertörténet

Szijjártó: a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A német-magyar gazdasági együttműködés egyértelmű sikertörténet, amelyet hazánk kész folytatni függetlenül az új berlini kormánykoalíció összetételétől – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) évnyitó estjén arról számolt be, hogy a pandémia nyomán új világgazdasági korszak köszöntött be, amelynek Magyarország a nyertesei közé tartozik, ami nem alakulhatott volna így az elmúlt tizenkét év munkája nélkül.

Ha a magyar gazdaságot a 2008-2009-es állapotában érte volna ez a sok-sok kihívás, akkor összeomlott volna ezek súlya alatt” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a siker alapját az egykulcsos adó bevezetése, a vállalatok terheinek csökkentése adta, ahogy fontos szerepe volt a beruházásoknak, illetve annak is, hogy Magyarország körülbelül két hónappal az európai átlag előtt tudta megnyitni a gazdaságát a járvány idején.

A vírussal szemben az oltás, a gazdasági válsággal szemben a beruházások jelentették a hatékony választ” – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a német-magyar kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta az 50 milliárd eurót, ezzel pedig rekordot döntött.

Magyarországon a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget: mintegy hatezer cég 300 ezer embernek ad munkát.

Rámutatott, hogy a jelen formájában 2014 óta létező befektetésösztönzési rendszer keretében eddig 158 német vállalat kapott magyar állami támogatást, aminek nyomán 7,3 milliárd eurónyi beruházást hoztak az országba, több mint 30 ezer munkahelyet teremtve.

Tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 101 német cég hajtott végre beruházásokat Magyarországon 451 millió eurónyi értékben. Ehhez az állam 146 millió euróval járult hozzá, így segítve 59 ezer munkahely megőrzését.

A világjárvány sem tudta megingatni a német vállalatok és Magyarország együttműködését” – mondta.

Szijjártó Péter végezetül úgy vélekedett, hogy “Európa most nem a legszebb időszakát éli, komoly válságok tesznek minket próbára”. Ezzel kapcsolatban pedig leszögezte: Magyarország mindig vesztese volt Kelet és Nyugat konfliktusának, így mindenképp el akarja kerülni a hidegháború kiújulását, ezért fontosnak tartja a nyugodt hangvételt és a pragmatikus, civilizált együttműködést.

A DUIHK mintegy 900 tagvállalatot számlál a gazdaság csaknem összes ágazatában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom