Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Szinte zéró energiaigény - Mesterház programmal
No menu items!

Szinte zéró energiaigény – Mesterház programmal

Új fejezet kezdődik 2021-ben a hazai új lakásépítések piacán, amikor életbe lép az a szigorú szabályozás, amelyek eredményeként már csak a közel zéró energiaigényű házakat lehet átadni. A Wienerberger tavaly indított Mesterház Programjának eddigi tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az új házak tulajdonosainak többsége már eddig is tudatosabban törekedett arra, hogy otthonuk komfort szintje úgy növekedjen, a fenntartási költségek csökkenjenek.

Hamarosan már csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely a hatályba lépett jogszabály előírásai szerint „közel nulla energiaigényű és minimum 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ”. Szakemberek szerint, miközben a folyamatosan szigorodó energiahatékonysági előírások hatására már korábban is egyre nagyobb szerep jutott a holisztikus, környezetkímélő megoldásoknak, az új szabályozás hatására még nagyobb szerepe lesz annak, hogy az építkezők tudatosan döntsenek a tervezésénél, az alapanyagválasztásnál és a kivitelezésnél.

– A falazat és a tetőszerkezet egy ház teljes költségvetésének ugyan csak alig 8-10%-át teszik ki, mégis döntően befolyásolja a végeredményt. Ezeken a szerkezeti elemeken múlik ugyanis a későbbi fűtésszámla, a hőszigetelés minősége mellett olyan, sokak által egyáltalán nem vizsgált, a komfort szempontjában mégis nagyon maghatározó tényező, mint a lakás levegőminősége is – fejti ki a Wienerberger szakértője.

A vállalat, az uniós energiahatékonysági elvárásokat szem előtt tartva ezért dolgozta ki alacsony energiaigényű házának prototipusát. Az E4 ház koncepciója olyan épületek megszületését biztosítja, amelyek nem csak teljesítik, felül is múlják az elvárt értékeket.

– Mivel az ilyen ingatlanok esetében nélkülözhetetlen a körültekintő alapanyag-választás és a megfelelő munkaszervezés a Wienerberger abban segíti az érdeklődőket, hogy minél kedvezőbb áru kivitelezés mellett tudjanak jó minőségű, költséghatékony otthont teremteni maguknak. Az E4 ház koncepciójában kiemelkedő jelentőségű a telek és a környezet adottságának felmérése: az épület elhelyezésénél például tekintetbe kell venni, hogy merre tájoljuk a házunkat, hogyan alakítható ki az optimális benapozás, illetve árnyékolás.

Hangsúlyos a ház formája is: olyan kompakt formákban érdemes gondolkodni, amelyek segítenek kihasználni és előnnyé kovácsolni a telek kínálta lehetőségeket. Ehhez társulnak a környezetbarát megoldások és a megújuló energiaforrások – közte a hőszívattyús megoldás -, amelyek elengedhetetlen kellékei az olyan környezetbarát alapanyagok, amelyek teljes mértékben természetközeliek, és ezért nem terhelik a bolygónkat. A Wienerberger E4 típusú energiahatékony ház egyik különlegessége például, hogy a vastag – Porotherm 44 Klíma – falazat miatt kevesebb hőszigetelésre van szükség, így ennél a munkafázisnál nem is használnak műanyagot, ami egy átlagos ház esetében szinte elképzelhetetlen.

A szakember hozzátette: mivel az építkezők többsége minimális építőipari tudással rendelkezik, a Wienerberger, a tavaly indított Mestreház Programmal kíván segíteni abban, hogy a téglafalú, nem lapostetővel épülő házak építésekor az érdeklődők a számukra legoptimálisabb, energiatakarékos otthont tudják megteremteni. A program keretében a leendő családi házak tulajdonosai díjmentesen vehetnek igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek érdemi segítséget jelentenek. A cég szakemberei által elkészített ingyenes mennyiség számítás például, a már meglévő kész tervek alapján 3-5 munkanap alatt elkészül. De legalább ekkora támogatást jelenthet, hogy az egyes felmerülő műszaki kérdésekre – ami akár érkezhet építész, kivitelező, vagy akár a ház építő részéről – is a szakmai irányelveknek megfelelő, hasznos válaszok érkeznek. A legjobb megoldásra törekedve emellett a vállalat alkalmazástechnikai munkatársai a kivitelezés során három alkalommal, ingyenesen ellenőrzik a már zajló munkálatokat és az építőanyagok helyes beépítését.

Az érdeklődők számára folyamatosan nyitva álló program eddigi tapasztalatai szerint Budapesten és a szomszédos településeken, illetve a Balaton környékén jellemző leginkább az átgondoltabb családi ház, illetve nyaraló építés. A minőségi kivitelezést fókuszba helyező projekt iránt érdeklők közel 45 százaléka az említett két régióban található. A vállalat ugyanakkor a támogató programmal abban is segíteni kíván, hogy a ma még kevésbé tudatos házépítők is olyan megoldásokat válasszanak, amelyek hosszútávon is növelik az otthonok fenntarthatóságát és ezzel értékmegőrzését.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Tőzsde – Erős kezdés New Yorkban

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon a héten kezdődött negyedéves eredménybeszámoló szezon első jelentéseiben szereplő várakozáson felüli adatokat nyugtázva.

Amerika hitelezői: Japán a legnagyobb, Írország a negyedik

Februárban már a huszonegyedik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír.

Otthonteremtési és felújítási támogatások – egyszerűbb feltételekkel

Egyszerűbb feltételek mellett, még többen igényelhetik a január 1-jén bevezetett otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Befektetési alapok: átlépte a 7000 milliárdot a kezelt vagyon

Márciusban 2 százalékkal, vagyis 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely ezzel először lépte át a hétezer milliárd forintot. A hónap végén a Bamosz tagjai 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Hírek

Rabszolgaként tartottak több embert Zalában – egyikük belehalt

Vádat emeltek egy Pakodon élő család ellen Zalában, amelynek hét tagja éveken át rabszolgaként bánt több ismerősével. A sanyargatottak egyike az embertelen körülmények miatt meghalt - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

Csalók ígérnek gyors gyógyulást – figyelmeztet a GVH

Megsokasodtak a fogyasztói jelzések az egészségügyi termékeket hirdető csaló weboldalakról, ezért a Gazdasági Versenyhivatal figyelmeztetést adott ki.

Újra az államé a Hévíz-Balaton Airport

Újra állami tulajdonban működik a Hévíz-Balaton Airport, miután a területen lévő ingatlanok is a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vagyonkezelésébe kerültek.

Egymás fejét tépték az óriáspandák. Videó a vadon élő állatok harcáról

Két vadon élő óriáspanda vérre menő összecsapását sikerült lefilmezni a vadvédelmi hatóságoknak egy kínai természetvédelmi területen.

Vita közben. Gázfegyverrel lőttek Kispesten

Gázfegyverrel lőtt egy férfi Budapesten, a XIX. kerületi Kossuth téren, egy kispesti járőr a helyszínen elfogta - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság .

MÁV-Volán: áprilisban ingyen utazhatnak az alsósok

Az alsó tagozatos diákok áprilisban díjmentesen utazhatnak a MÁV és a Volán járatain - közölte a MÁV-Volán-csoport.

Szándékos vaklárma. Mégsem támadtak pénzszállítókra Kőbányán

Nem történt rablási kísérlet pénzszállítók ellen szerdán a X. kerületben, az esetet a pénzszállító cég munkatársa kitalálta - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Berlin. Alkotmányellenesnek minősítették a lakbérplafont

A német alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette és megsemmisítette a lakbérek befagyasztásáról szóló berlini helyi jogszabályt.

Új elnök a Nyomda- és Papíripari Szövetség élén

Orgován Katalint, a Pátria Nyomda vezérigazgatóját választották meg a Nyomda- és Papíripari Szövetség új elnökének a testület közgyűlésén - közölte a szövetség.

Újabb pert vesztett a Ryanair

A Ryanair ismét pert vesztett az Európai Bizottsággal szemben Luxemburgban. A fapados légitársaság azért perelt, mert szerinte az Air France és a svéd SAS jogtalanul kaptak állami támogatást.

Spániel világrekord Németországban

Világrekordnak számít, hogy 43-szor ugrott át egy karikán hatvan másodperc alatt egy amerikai cocker spániel Németországban.

Keresik az év magyar hídját – szavazás

Az idei Év Hídja versenyben tíz ívhídra lehet szavazni, többek között a Tisza-tónál lévő Eger patak feletti kerékpároshídra, a szolnoki Tiszavirág gyaloghídra vagy a Varasdi völgy 30 méteres mélysége felett átívelő hídra - közölte a Hidászokért Egyesület és a Közlekedéstudományi Egyesület.

Gazdaság

Amerika hitelezői: Japán a legnagyobb, Írország a negyedik

Februárban már a huszonegyedik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír.

Befektetési alapok: átlépte a 7000 milliárdot a kezelt vagyon

Márciusban 2 százalékkal, vagyis 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely ezzel először lépte át a hétezer milliárd forintot. A hónap végén a Bamosz tagjai 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Statisztikai alapú értékbecslés – gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítás

Gyorsabb és olcsóbb lesz a hitelfolyósítás, hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség.

MNB-mérleg. Több külföldi tartozás, kevesebb követelés

A Magyar Nemzeti Bank külföldi követelései márciusban 320 milliárd forinttal 12 353 milliárd forintra csökkentek, és 635 milliárd forinttal alacsonyabb voltak, mint a múlt év végén. A külföldi tartozások a múlt hónapban 1152 milliárd forinttal 2852 milliárd forintra emelkedtek, de ezzel együtt is 323 milliárd forinttal elmaradtak az év végén regisztrált összegtől - derül ki a jegybank statisztikai mérlegéből.

Az ÁSZ szabályosnak találta az MNB gazdálkodását

Szabályszerűen működött a Magyar Nemzeti Bank 2018-ban és 2019-ben: irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere, valamint gazdálkodási keretei is megfeleltek a jogszabályi előírásoknak - állapította meg az Állami Számvevőszék.

Újabb mérföldkőhöz ért a szuperállampapír

Átlépte az 5500 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszba (MÁP+) befektetett megtakarítások értéke  - jelentette be a pénzügyminiszter.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom