Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Szinte zéró energiaigény - Mesterház programmal
No menu items!

Szinte zéró energiaigény – Mesterház programmal

Új fejezet kezdődik 2021-ben a hazai új lakásépítések piacán, amikor életbe lép az a szigorú szabályozás, amelyek eredményeként már csak a közel zéró energiaigényű házakat lehet átadni. A Wienerberger tavaly indított Mesterház Programjának eddigi tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az új házak tulajdonosainak többsége már eddig is tudatosabban törekedett arra, hogy otthonuk komfort szintje úgy növekedjen, a fenntartási költségek csökkenjenek.

Hamarosan már csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely a hatályba lépett jogszabály előírásai szerint „közel nulla energiaigényű és minimum 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ”. Szakemberek szerint, miközben a folyamatosan szigorodó energiahatékonysági előírások hatására már korábban is egyre nagyobb szerep jutott a holisztikus, környezetkímélő megoldásoknak, az új szabályozás hatására még nagyobb szerepe lesz annak, hogy az építkezők tudatosan döntsenek a tervezésénél, az alapanyagválasztásnál és a kivitelezésnél.

– A falazat és a tetőszerkezet egy ház teljes költségvetésének ugyan csak alig 8-10%-át teszik ki, mégis döntően befolyásolja a végeredményt. Ezeken a szerkezeti elemeken múlik ugyanis a későbbi fűtésszámla, a hőszigetelés minősége mellett olyan, sokak által egyáltalán nem vizsgált, a komfort szempontjában mégis nagyon maghatározó tényező, mint a lakás levegőminősége is – fejti ki a Wienerberger szakértője.

A vállalat, az uniós energiahatékonysági elvárásokat szem előtt tartva ezért dolgozta ki alacsony energiaigényű házának prototipusát. Az E4 ház koncepciója olyan épületek megszületését biztosítja, amelyek nem csak teljesítik, felül is múlják az elvárt értékeket.

– Mivel az ilyen ingatlanok esetében nélkülözhetetlen a körültekintő alapanyag-választás és a megfelelő munkaszervezés a Wienerberger abban segíti az érdeklődőket, hogy minél kedvezőbb áru kivitelezés mellett tudjanak jó minőségű, költséghatékony otthont teremteni maguknak. Az E4 ház koncepciójában kiemelkedő jelentőségű a telek és a környezet adottságának felmérése: az épület elhelyezésénél például tekintetbe kell venni, hogy merre tájoljuk a házunkat, hogyan alakítható ki az optimális benapozás, illetve árnyékolás.

Hangsúlyos a ház formája is: olyan kompakt formákban érdemes gondolkodni, amelyek segítenek kihasználni és előnnyé kovácsolni a telek kínálta lehetőségeket. Ehhez társulnak a környezetbarát megoldások és a megújuló energiaforrások – közte a hőszívattyús megoldás -, amelyek elengedhetetlen kellékei az olyan környezetbarát alapanyagok, amelyek teljes mértékben természetközeliek, és ezért nem terhelik a bolygónkat. A Wienerberger E4 típusú energiahatékony ház egyik különlegessége például, hogy a vastag – Porotherm 44 Klíma – falazat miatt kevesebb hőszigetelésre van szükség, így ennél a munkafázisnál nem is használnak műanyagot, ami egy átlagos ház esetében szinte elképzelhetetlen.

A szakember hozzátette: mivel az építkezők többsége minimális építőipari tudással rendelkezik, a Wienerberger, a tavaly indított Mestreház Programmal kíván segíteni abban, hogy a téglafalú, nem lapostetővel épülő házak építésekor az érdeklődők a számukra legoptimálisabb, energiatakarékos otthont tudják megteremteni. A program keretében a leendő családi házak tulajdonosai díjmentesen vehetnek igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek érdemi segítséget jelentenek. A cég szakemberei által elkészített ingyenes mennyiség számítás például, a már meglévő kész tervek alapján 3-5 munkanap alatt elkészül. De legalább ekkora támogatást jelenthet, hogy az egyes felmerülő műszaki kérdésekre – ami akár érkezhet építész, kivitelező, vagy akár a ház építő részéről – is a szakmai irányelveknek megfelelő, hasznos válaszok érkeznek. A legjobb megoldásra törekedve emellett a vállalat alkalmazástechnikai munkatársai a kivitelezés során három alkalommal, ingyenesen ellenőrzik a már zajló munkálatokat és az építőanyagok helyes beépítését.

Az érdeklődők számára folyamatosan nyitva álló program eddigi tapasztalatai szerint Budapesten és a szomszédos településeken, illetve a Balaton környékén jellemző leginkább az átgondoltabb családi ház, illetve nyaraló építés. A minőségi kivitelezést fókuszba helyező projekt iránt érdeklők közel 45 százaléka az említett két régióban található. A vállalat ugyanakkor a támogató programmal abban is segíteni kíván, hogy a ma még kevésbé tudatos házépítők is olyan megoldásokat válasszanak, amelyek hosszútávon is növelik az otthonok fenntarthatóságát és ezzel értékmegőrzését.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós biztos: előfordulhat áramkimaradás az EU-ban télen

Előfordulhat áramkimaradás az Európai Unióban télen az energiaválság és Oroszország Ukrajna elleni háborújának következtében - mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja egy német lapinterjúban.

A Toyota Kazahsztánba vinné oroszországi gyártását

Kazah járműgyártó cégek autó-összeszerelő üzem megnyitásáról tárgyalnak a Toyotával - jelentette be Kairbek Uskenbajev kazah ipari és infrastruktúrafejlesztési miniszter.

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Az EU elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására. Az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács.

Hírek

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Döntött a parlament: jön az Integritás Hatóság a korrupció elleni küzdelem jegyében

Autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Negyedével nőtt a katonák fizetése

A kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya - mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: az illetményemelés állománykategóriánként eltérő, átlagosan 26 százalékos.

Halasztva fizet az MVM a Gazpromnak a téli időszakra

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport.

Újabb mélypontra gyengült a forint, emelkedik az olajár és csökken a gázár

Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest történelmi mélypontra került, miközben jelentősen emelkedett a kőolaj jegyzése, míg az európai gázár csökkent.

Rossz hír a piaci áron tankolóknak: szerdán nagyot drágulnak az üzemanyagok

Szerdától jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is. A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet, a gázolaj ára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik. 

Gazdaság

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom