Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, miután a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangneme érezhetően szigorodott.  

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 19,3 pontos, 0,06 százalékos, az S&P 500-as mutató 3,3 pontos, 0,08 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 40,6 pontos, 0,29 százalékos mínuszban indította a napot.

Bár a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért kétnapos kamatdöntő ülésén nem változtatott sem az irányadó kamatsávon, sem a masszív eszközvásárlási program feltételein, jelezte, hogy az eddig gondoltnál korábban elkezdheti kivezetni gazdaságösztönző intézkedéseit.

A Fed jelentősen javította gazdasági növekedési és inflációs előrejelzését. A monetáris politikai döntéshozók az idei és a jövő évre változatlan kamatszintet várnak, ám a 2023-as évet illetően többségbe kerültek azok, akik legalább két alkalommal negyed százalékpontos emelésre számítanak. Korábban 2024-re várták a kamatemelési ciklus újraindítását.

A kamatemelésre kényesen reagáló részvények közül a technológiai vállalatok árfolyama eséssel, a pénzintézeteké viszont emelkedéssel reagált.

Az Amazon, az Apple, a Microsoft, a Facebook és az Alphabet 0,4 és 0,8 százalék közötti mínuszban várta a nyitást, míg a Citigroup, a JPMorgan Chase, a Bank of America és Wells Fargo 0,4 százalék és 0,7 százalék közötti pluszban toporgott.

Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatóján igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, miszerint a Federal Reserve esetleg gyorsan beszüntetné a gazdaság támogatását a hitelköltségek drágításával. Hangsúlyozta, a gazdasági helyzet még nem javult eléggé ahhoz, hogy csökkentsék az eszközvásárlási program – jelenleg havi 120 milliárd dolláros – keretösszegét.

Úgy fogalmazott, hogy a Fed fenntartja a programot mindaddig, amíg jelentős előrelépést nem érnek el a teljes foglalkoztatottság megteremtésében és a 2 százalékos inflációs cél fenntartható elérésének terén. “Haladunk, de még messze vagyunk a jelentős további előrelépéstől” – mondta Powell, aki azonban azt elismerte, hogy a FOMC ülésén beszéltek arról, hogy “mikor kezdjenek el tárgyalni” az eszközvásárlási program kivezetésének menetrendjéről.

A Fed-elnök túlnyomórészt pozitív képet vázolt fel a gazdaságról. Megismételte, hogy az infláció utóbbi két hónapban tapasztalt erős emelkedése valószínűleg átmeneti jelenség lesz, a foglalkoztatás pedig gyorsuló ütemben növekszik majd nyáron és ősszel, ahogy a védőoltásoknak köszönhetően egyre jobban visszaszorul a koronavírus-járvány.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken az erős mínuszok emelkedésnek indultak az irányadó indexek délután. Fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,34 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,10 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,13 százalékos, a párizsi CAC-40 0,07 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató pedig 0,22 százalékos pluszban állt.

A páneurópai indexek közül a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,18 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,22 százalékkal, míg az EuroStoxx50 viszont 0,01 százalékkal esett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1947 dollárt adtak, 0,41 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest azonban 0,28 százalékkal gyengült a dollár, 110,39 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,40 százalékkal, 1786,58 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 4,14 százalékkal, 1784,40 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,09 százalékos mínuszban, 74,32 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,08 százalékos pluszban, 72,21 dolláron forgott fél négykor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. A erős vállalati beszámolók és a globális vállalati felvásárlási megállapodások erősítették a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, bár a hangulatot némileg rontották a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése miatti aggodalmak.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom