Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, miután a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangneme érezhetően szigorodott.  

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 19,3 pontos, 0,06 százalékos, az S&P 500-as mutató 3,3 pontos, 0,08 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 40,6 pontos, 0,29 százalékos mínuszban indította a napot.

Bár a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért kétnapos kamatdöntő ülésén nem változtatott sem az irányadó kamatsávon, sem a masszív eszközvásárlási program feltételein, jelezte, hogy az eddig gondoltnál korábban elkezdheti kivezetni gazdaságösztönző intézkedéseit.

A Fed jelentősen javította gazdasági növekedési és inflációs előrejelzését. A monetáris politikai döntéshozók az idei és a jövő évre változatlan kamatszintet várnak, ám a 2023-as évet illetően többségbe kerültek azok, akik legalább két alkalommal negyed százalékpontos emelésre számítanak. Korábban 2024-re várták a kamatemelési ciklus újraindítását.

A kamatemelésre kényesen reagáló részvények közül a technológiai vállalatok árfolyama eséssel, a pénzintézeteké viszont emelkedéssel reagált.

Az Amazon, az Apple, a Microsoft, a Facebook és az Alphabet 0,4 és 0,8 százalék közötti mínuszban várta a nyitást, míg a Citigroup, a JPMorgan Chase, a Bank of America és Wells Fargo 0,4 százalék és 0,7 százalék közötti pluszban toporgott.

Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatóján igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, miszerint a Federal Reserve esetleg gyorsan beszüntetné a gazdaság támogatását a hitelköltségek drágításával. Hangsúlyozta, a gazdasági helyzet még nem javult eléggé ahhoz, hogy csökkentsék az eszközvásárlási program – jelenleg havi 120 milliárd dolláros – keretösszegét.

Úgy fogalmazott, hogy a Fed fenntartja a programot mindaddig, amíg jelentős előrelépést nem érnek el a teljes foglalkoztatottság megteremtésében és a 2 százalékos inflációs cél fenntartható elérésének terén. “Haladunk, de még messze vagyunk a jelentős további előrelépéstől” – mondta Powell, aki azonban azt elismerte, hogy a FOMC ülésén beszéltek arról, hogy “mikor kezdjenek el tárgyalni” az eszközvásárlási program kivezetésének menetrendjéről.

A Fed-elnök túlnyomórészt pozitív képet vázolt fel a gazdaságról. Megismételte, hogy az infláció utóbbi két hónapban tapasztalt erős emelkedése valószínűleg átmeneti jelenség lesz, a foglalkoztatás pedig gyorsuló ütemben növekszik majd nyáron és ősszel, ahogy a védőoltásoknak köszönhetően egyre jobban visszaszorul a koronavírus-járvány.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken az erős mínuszok emelkedésnek indultak az irányadó indexek délután. Fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,34 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,10 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,13 százalékos, a párizsi CAC-40 0,07 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató pedig 0,22 százalékos pluszban állt.

A páneurópai indexek közül a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,18 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,22 százalékkal, míg az EuroStoxx50 viszont 0,01 százalékkal esett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1947 dollárt adtak, 0,41 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest azonban 0,28 százalékkal gyengült a dollár, 110,39 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,40 százalékkal, 1786,58 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 4,14 százalékkal, 1784,40 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,09 százalékos mínuszban, 74,32 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,08 százalékos pluszban, 72,21 dolláron forgott fél négykor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A gútai számítógép újjáépítő a NASA-nál is vonzóbb lett

A Furbify egy olyan startup, amely a másodlagos piacon, a használt számítógépek makulátlan felújításával és az ehhez kapcsolódó webshoppal több millió eurós forgalmú, már több kontinensen is érdekeltséggel bíró céggé nőtte ki magát.  

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...