Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok
No menu items!

Tőzsde – Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken dacára annak, hogy az Egyesült Államok keleti parti idő szerint pénteken hajnalban megemelte az éves szinten 200 milliárd értékű kínai importárura kivetett pótvámok mértékét 10 százalékról 25 százalékra.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 22 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 51 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 29 ponttal emelkedhet a nyitásban az előző napi erős veszteségek után.

A jelek szerint a befektetők már túlléptek a pótvámok megemelésének kérdésén, amelyet már be is áraztak a piacok, és bátorító fejleménynek tekintik, hogy pénteken Washingtonban folytatódnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások. Csütörtökön másfél órán keresztül egyeztettek a főtárgyalók, Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes, valamint amerikai részről Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő.

Az amerikai kormányzat még egy kis extra időt vásárolt a tárgyalásokra azzal, hogy a megemelt pótvámokat csak azokra a termékekre érvényesíti, amelyeket a vonatkozó rendelet hatályba lépése után indítottak útnak Kínából. Ez azt jelenti, hogy még három-négy hétig a Csendes-óceánon keresztül érkező, már úton lévő kínai szállítmányokra még a 10 százalékos pótvámot vetik ki.

A megemelt pótvámok hatálya alá mintegy 5700 féle termék tartozik, de különösen súlyos csapást mér a fogyasztási cikkekre, ideértve a mobiltelefonokat, a ruhaféléket és a játékokat.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin emelkedtek az indexek, kivéve Tokiót, ahol a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója enyhe, 0,23 százalékos mínuszban zárt. Az ausztráliai S&P/ASX 200 0,25 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, a dél-koreai Kospi pedig 0,26 százalékos nyereségben állt a zárás előtt pár perccel. A sanghaji tőzsde 2,63 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,05 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,66 százalékkal 519,31 pontra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett az ázsiai kereskedésben.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,58 százalékos pluszban, 70,80 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 0,70 százalékos nyereségben, 62,13 dolláron forgott péntek reggel.

Csütörtökön erős mínuszokban zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,87 százalékkal, 7207,41 pontra, a frankfurti DAX-index 1,69 százalékkal, 11 973,92 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,93 százalékkal, 5313,16 pontra esett. Milánóban 1,82 százalékkal, Madridban pedig 1,43 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 1,65 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,95 százalékkal esett. (MTI)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Oda a munkahelyek? Már a legnagyobb multikra hajt a mesterséges intelligencia úttörője

Az OpenAI ígéretet tett arra, hogy a ChatGPT Enterprise ügyfeleinek adatait nem használják fel a modellek képzéséhez.

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Júniusban indulhat az otthonfelújítási korszerűsítési program

Az energiaigény és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésével a cél, hogy minél inkább a rezsivédett sávhatár alatt tudjon mindenki maradni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.