Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Jelentős emelkedéssel nyitottak szerdán a New York-i tőzsde irányadó indexei. Az olaj drágult.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 1,80 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,41 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,73 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Kedden még 3 százalék körüli mínuszokban zártak az indexek, mert a befektetőket megijesztette az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve rendkívüli kamatcsökkentése. A nyíltpiaci bizottság nem várta meg következő, két hét múlva esedékes ülését, hanem soron kívül hajtott végre 50 bázispontos kamatvágást az új koronavírus által okozott járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kivédésére. A Fed azonban döntésével tovább táplálta a gazdasági károk mértékét övező félelmeket.

Az utóbbi tíz nap alatt a nagy amerikai vállalatok piaci tőkeértéke 3100 milliárd dollárral csökkent, mert a világgazdasági recessziótól és a nagyvállalati nyereségek elpárolgásától való félelem hatására a 2008-ban indult pénzügyi világválság óta nem látott eladási hullám söpört át az értékpapírpiacokon.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken jelentős nyereségben álltak az irányadó indexek a New York-i nyitáskor.

Szerda délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 1,61 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 1,45 százalékos, a párizsi CAC-40 1,42 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 1,60 százalékos pluszban állt. Milánóban 1,23 százalékos, Madridban pedig 1,21 százalékos emelkedésben állt a vezető tőzsdeindex.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1104 dollárt adtak, 0,60 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. A jenhez képest 0,24 százalékkal erősödött a dollár, 107,38 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,95 százalékos pluszban, 52,87 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 2,33 százalékos nyereségben, 48,28 dolláron forgott fél négykor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,02 százalékkal, 1639,77 dollárra emelkedett, míg áprilisi szállításra 0,19 százalékkal 1641,35 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.