Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn. A kockázatvállalási kedvet fűtik az erős vállalati beszámolók, a további költségvetési gazdaságösztönző intézkedésekhez fűzött remények és a Federal Reserve döntéshozóinak a laza monetáris politikát támogató nyilatkozatai.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,09 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,26 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,59 százalékos pluszban nyitott augusztus első kereskedési napján.

Az indexek júliusban már a hatodik egymást követő hónapot fejezték be nyereséggel. Az S&P 500-as mutató értéke 2 százalék feletti mértékben, a Dow Jones ipari átlagé 1,3 százalék, a Nasdaq-piac összetett mutatójáé pedig 1,2 százalékkal kapaszkodott feljebb egy hónap alatt.

A befektetők figyelme főleg a vállalati beszámolókra irányul, a héten hozza nyilvánosságra második negyedéves számait a többi között az Eli Lilly, a CVS Health, az Uber, az Amgen és a General Motors.

A Pfizer és a Moderna szintén reflektorfénybe került, miután a két nagy amerikai gyógyszergyártó vállalat új szerződést kötött az Európai Unióval a Covid-19 vírus elleni védőoltások szállításáról. Az alku részeként jelentős áremelést ért el a két vállalat.

Az S&P 500-as mutató kosarát alkotó ötszáz nagyvállalatnak eddig közel a kétharmada tette közzé második negyedéves beszámolóját, közülük 88 százalék tényadatai haladták meg az elemzői várakozásokat. Az előrejelzések azonban már nem ennyire pozitívak, a legnagyobb technológiai vállalatok közül az Apple, a Facebook és az Amazon egyaránt arra figyelmeztetett, hogy különböző kockázatok terhelik a kilátásokat.

A hét végén Lael Brainard és Neel Kashkari, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának két tagja szintén arra figyelmeztetett, hogy vannak kockázatok a gazdaság jövőbeni alakulását illetően, és még mindig jelentős előrelépésre van szükség a koronavírus-járvány előtti foglalkoztatottsági szint eléréséhez.

A szenátus vasárnap ismertette a mindkét párt támogatását élvező, ezermilliárd dollár értékű infrastruktúra-fejlesztési törvény tervezetét. Az utak, hidak, kikötők és a nagysebességű internet, illetve egyéb más infrastrukturális létesítmények fejlesztését célzó javaslatot akár már a héten elfogadhatja a törvényhozás felsőháza.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken is derűlátó a hangulat.

Hétfő délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,71 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,36 százalékos, a párizsi CAC-40 1,08 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató 1,08 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,27 százalékos pluszban állt. A Stoxx Europe 600-as index 0,52 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,44 százalékkal, az EuroStoxx50 pedig 0,80 százalékkal emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1880 dollárt adtak, 0,10 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,20 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,48 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,27 százalékkal 1808,70 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,30 százalékkal 1811,80 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Fél négykor az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,92 százalékos mínuszban, 74,72 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 1,01 százalékos veszteségben, 73,20 dolláron forgott.

A háttérben az áll, hogy a kínai feldolgozóipar teljesítményének alakulását tükröző beszerzésimenedzser-index júliusi értéke 50,3 pontra, tavaly április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, ami arra utalhat, hogy lassul a gazdasági növekedés a világ legnagyobb olajimportőr országában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.