Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Erősödéssel nyitott New York, csökkent az olaj ára
No menu items!

Tőzsde – Erősödéssel nyitott New York, csökkent az olaj ára

Emelkedtek az indexek nyitásban kedden a New York-i tőzsdéken. 

Az érdeklődés középpontjában változatlanul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedden elkezdődött, kétnapos ülése, az amerikai-kínai kereskedelmi viszály és az Iránnal egyre jobban kiéleződő feszültség áll.

Az elemzők többsége úgy véli, hogy a Fed monetáris politikai döntéshozó szerve, a nyíltpiaci bizottság egyelőre nem változtat a hitel árán, de hozzáteszik, hogy egyre több döntéshozó nyitott a későbbi hónapokban végrehajtandó kamatcsökkentésre. A nyíltpiaci bizottság döntéseit szerdán este hozzák nyilvánosságra.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,53 százalékkal, az S&P 500 0,62 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,92 százalékkal emelkedett a kereskedés első negyedórájában.

Hétfőn erősödéssel zárt New York. A DJIA 0,09 százalékkal, az S&P 500 szintén 0,09 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,62 százalékkal emelkedett.

Az olajpiacon az Ománi-öbölben hajózó tankerek elleni támadás miatt mindinkább elmérgesedő amerikai-iráni viszony ellenére kedden már második napja csökkentek az árak, mert a piac egyre szkeptikusabb a globális gazdaság kilátásait illetően. Nyomást gyakorolt az árakra az is, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium jelentése szerint az amerikai palaolaj termelés nő, és júliusban rekordszintre emelkedik. Megfigyelők szerint az EKB esetleges likviditásbővitő lépései a konjunktúra élénkítése révén átmenetileg javíthatják a hangulatot.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 3 centtel 51,67 dollárra ment le. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 18 centtel 60,76 dollárra csökkent.

A dollár erősödött. Az euró kora délután 1,1189 dollár körül forgott a reggeli 1,1217 dollárral szemben.

Az arany a kamatcsökkentési remények hatására kétnapi gyengülés után emelkedésnek indult. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1345,74 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,5 százalékkal magasabban, mint előző este.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.