Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Jelentősen csökkentek az irányadó kínai mutatók
No menu items!

Tőzsde – Jelentősen csökkentek az irányadó kínai mutatók

A befektetők kerülték az energiaellátás szempontjából kényes iparágakat. Illusztráció: Luo Yunfei/China Foto Press

Jelentősen csökkentek az irányadó kínai tőzsdeindexek szerdán. A növekvő energiaválság arra készteti a befektetőket, hogy szabaduljanak a gyárak leállása által veszélyeztetett ágazatok, köztük a vegyipari és az acélgyártó vállalatok részvényeitől.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 1,83 százalékkal, 3536,29 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,64 százalékkal, 14 079,02 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 1,02 százalékkal, 4833,93 pontra esett. A hongkongi Hang Seng viszont 0,67 százalékkal, 24 663,50 pontra kúszott fel.

Elemzők szerint az elektromos energia szolgáltatásban kialakult válság, amelynek következtében gyárakat állítanak le az egész országban, sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a gazdaságra, mint a China Evergrande ingatlanfejlesztő konglomerátum adósságválsága.

A szerdai tőzsdei kereskedésben az ingatlan- és a bankszektor erősödött, miután a súlyos fizetési gondokkal küzdő China Evergrande bejelentette, hogy eladja a kínai Shengjing Bankban meglévő részesedésének egy részét a Shenyang Shengjing Finance Investment Group nevű, állami kézben lévő vagyonkezelőnek. Ebből 9,9 milliárd jüan (1,5 milliárd dollár) értékben jut készpénzhez. A kormány arra ösztökél állami tulajdonú cégeket és az állam által támogatott ingatlanfejlesztőket, köztük a China Vanke vállalatot, hogy vásárolják meg az Evergrande eszközeinek egy részét.

A befektetők kerülték viszont az energiaellátás szempontjából kényes iparágakat, így a színesfém- és az acélipari, valamint a vegyipari vállalatok részvényeinek árfolyama 3 százalék és 5,4 százalék közötti mértékben csökkent.

Az energetikai és a szénipari vállalatok árfolyamának alakulását tükröző két alindex egyaránt több mint 5 százalékkal zuhant.

A Huaneng Power – Kína legnagyobb energiaszolgáltatója, a China Huaneng csoport hongkongi tőzsdén jegyzett leányvállalata – 3,7 százalékot veszített értékéből. Egy másik kínai energiatermelő óriásvállalat, a Datang csoport részvényeinek árfolyama pedig 7,3 százalékot esett a szerdai kereskedésben.

A pekingi vezetés sürgette a vasúttársaságokat, hogy erősítsék meg a szénszállítást, és arra kérte a helyi kormányzatokat, hogy figyeljenek erősen az erőművek készleteire, a szén iránti kereslet és kínálat alakulására.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában egy szerdán megjelent cikk szerint egyesek arra számítanak, hogy a helyi kormányzatok engedélyezni fogják az energiaszolgáltatóknak az áremelést a leghidegebb, téli hónapokban. Ez azonban szembe menne a kínai piacfelügyelet nyersanyagárak felszökése elleni törekvéseivel.

Rontotta a hangulatot az is, hogy az amerikai Goldman Sachs és a japán Nomura bankház lefelé módosította a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A Goldman Sachs 8,2 százalékról 7,8 százalékra, a Nomura pedig ugyancsak 8,2 százalékról 7,7 százalékra vitte le a GDP-növekedés idén várható ütemét.

Csi Kang, a kínai jegybank kormányzója egy keddi nyilatkozatában elmondta, hogy a potenciális gazdasági növekedési ütem a várakozások szerint az 5 százalék és a 6 százalék közötti tartományban marad, és továbbra is tartani fogják a normális monetáris politikai paramétereket, ameddig csak lehetséges.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: októberben sem talált magára az ipar

Az előző havihoz viszonyítva négy havi csökkenés után 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, de éves összevetésben 3,4 százalékkal csökkent a szeptemberi 2,3 százalékos visszaesés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy jegybankelnök tündöklése és bukása

A libanoni jegybankelnök évtizedekig a stabilitás záloga volt. Hatalmát és reputációját saját gazdagodására használta. Monetáris politikájával pedig válságba juttatta az országot. A problémák régóta ismertek, de a nyugati hitelezők és szövetségesek nem vettek tudomást róluk. 

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Hírek

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Gazdaság

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom