Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Tőzsde - Szinte meg sem mozdultak a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Szinte meg sem mozdultak a New York-i indexek

A héten megjelenő amerikai inflációs adatok előtt bizonytalanság uralkodik a befektetők között, ezért szinte el sem mozdultak múlt hétvégi záróértékükről az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn. A nagy technológiai vállalatok árfolyamát pedig nem mozgatta meg különösebben, hogy a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei egységes álláspontot alakítottak ki a társasági adóztatás globális reformjáról.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 9,8 pontos, 0,03 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as mutató 0,6 pontos, 0,01 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 11,7 pontos, 0,08 százalékos mínuszban nyitotta a napot.

A G7 soros elnöki tisztségét betöltő Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei hétvégi londoni megbeszélésükön egyetértésre jutottak annak az alapelvnek a támogatásában, amely 15 százalékban határozná meg az egyes országok számára célként kitűzött társaságiadó-kulcs minimumát. A legnagyobb és legnyereségesebb multinacionális vállalatoknak azokban az országokban is adózniuk kellene, amelyekben ténylegesen tevékenykednek, nemcsak ott, ahol központjuk működik. Ezt a megállapodást a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminisztereinek és jegybanki kormányzóinak Velencében esedékes júliusi értekezlete elé terjesztik további vitára.

Elemzők szerint a megállapodás közvetlen piaci hatásai minimálisak lesznek, mivel a részletekről még tárgyalni kell a következő hónapokban, és a megvalósításig vezető út nagyon rögösnek fog bizonyulni.

Az amerikai technológiai óriásvállalatok közül az Apple és az Amazon árfolyama kissé emelkedett, míg a Facebook és az Alphabet stagnált a nyitás előtti elektronikus kereskedésben.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken derűlátás uralkodik. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,37 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,10 százalékos, a párizsi CAC-40 0,46 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,72 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató pedig 0,69 százalékos pluszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,30 százalékos pluszt mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2176 dollárt adtak, 0,07 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,24 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,22 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,18 százalékkal, 1886,56 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,02 százalékkal, 1891,70 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökken.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,22 százalékos mínuszban, 71,73 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,01 százalékos veszteségben, 69,61 dolláron forgott fél négykor.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.

Ez lehet a terjeszkedő olcsó kínai webshopok ellenfele

A sokszor tolakodó, pszichésen megterhelő hirdetési stratégia révén legtöbbször olyan kacatok vásárlására vesznek rá, amire valójában nem is feltétlenül volt szükségünk.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.