Kezdőlap Hírek Trükközők és bűnbandák. Hogyan vegyünk nem lopott használt autót?
No menu items!

Trükközők és bűnbandák. Hogyan vegyünk nem lopott használt autót?

Kétszáz ellopott autó írható a számlájára annak a 19 tagból álló bűnbandának, amely nemrég bukott le hazánkban. A kocsikat Európa-szerte, itthon is értékesítették. A gyanútlan új tulajdonosok autóját lefoglalták, amint kiderült, hogy a megvásárolt gépkocsi lopott. Hogyan kerülhető el ez a helyzet? Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója a történtek felidézése mellett erről is beszélt.

Büntetőeljárást indítottak 19 gyanúsított ellen, miután egy magyarországi székhelyű csoport tagjaiként külföldről származó, jellemzően lopott gépjárműveket szállítottak Magyarországra, majd értékesítették azokat. Az eset felderítésére nemzetközi nyomozócsoportot hoztak létre, amely összesen 96 – Olaszországból, Németországból, Franciaországból és Szlovákiából származó – járművet foglalt le. Ezek között 78 személygépkocsi, 16 mezőgazdasági vontató és építőipari munkagép, valamint két kamion is volt. A nyomozócsoport emellett további 89 autót is azonosított, amely nem Magyarországon, hanem Európa-szerte került forgalomba.

Az értékesítés előtt sok esetben átütötték a járművek alvázszámát, a forgalomba hozatal érdekében pedig hamis iratokkal látták el azokat. Sőt, előfordult, hogy a hamis papírokkal kicsalt autókat ideiglenesen forgalomba helyeztették Németországban, így azok már német kiviteli okmányokkal és ideiglenes hatósági jelzéssel érkeztek hazánkba, ezáltal nehezebb volt a nyomon követésük is.

Frank György: csökkenhet a kockázat, ha az üzletkötés előtt elvisszük márkaszervizbe az autót átvizsgálásra

Sajnálatos módon a történet nem egyedülálló, ráadásul nem csak azok jártak pórul, akiktől eltulajdonították az autókat és a munkagépeket, hanem azok is, akik a lopott példányokat megvásárolták. „Számos alkalommal előfordult a közelmúltban, hogy egy gyanútlan tulajdonos autóját lefoglalták, mert kiderült róla, hogy az általuk megvásárolt négykerekű lopott volt, és hosszú ideje körözi valamelyik ország rendőrsége. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a vásárló mindig résen legyen, amikor használt járművet vesz, és ne azonnal, gondolkodás nélkül ugorjon bele akár sok millió forintos autóvásárlásba. Amennyiben a rendőrség lefoglalja az adott kocsit, a jóhiszemű vevő jó eséllyel soha több nem látja viszont a kifizetett összeget.” – mondja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Frank György azt is hangsúlyozza, hogy jelentősen csökkenhet a kockázat, ha az üzletkötés előtt elvisszük egy márkaszervizbe az autót egy átvizsgálásra, ezzel ugyanis elkerülhetők a későbbi meglepetések. Emellett a Jármű Szolgáltatási Platform oldalán díjmentesen, elektronikus úton is lekérdezhető az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja, az alapvető műszaki adatok, a forgalmazási korlátozási adatok, a káresemények és a járműnyilvántartásban szereplő kilométeróra adatai – igaz, a külföldről származó autók adatait és a hazai gépkocsik 2019. január 1. előtti kártörténetét nem tartalmazza az oldal.

Ezért is elengedhetetlen, hogy szakértő is megvizsgálja az autót a vásárlás előtt. A Jármű Szolgáltatási Platformhoz hasonló oldal egyébként a környező országokban, így például Németországban és Szlovákiában is létezik, azokat is érdemes felkeresni határon túlról érkező autók kapcsán.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom