Hirdetés
Kezdőlap Hírek Ügyvédek indultak a szankcionált orosz vagyonok nyomába
No menu items!

Ügyvédek indultak a szankcionált orosz vagyonok nyomába

A pénzt az ukrán menekülteknek adnák. Illusztráció: Bigstock

Az orosz-ukrán háború közel fél éve tart, két nagynevű londoni ügyvédi iroda pedig elhatározta, hogy a szankciókkal sújtott orosz magánszemélyek és vállalatok birtokában lévő több milliárd dollár nyomába ered. A bevételeket nagyrészt az ukránok kárpótlására fordítanák az orosz invázió nyomán elszenvedett veszteségekért.

Az ügyet ismerő személyek a Bloombergnek elmondták: a McCue Jury & Partners és a Mishcon de Reya ügyvédei jelenleg finanszírozást keresnek a szankcionált oroszokkal szembeni jogi követelések benyújtásához.

A magát Ukrajna Igazságügyi Szövetségnek (Ukraine Justice Alliance) nevező jogászok csoportja szerint a kezdeményezés akár 1 billió dollárnyi, oroszok által birtokolt pénzt is felszabadíthat. A szankciókkal sújtott vagyonok felszabadítása – amelyek nagy része átláthatatlan offshore cégekben található – azonban bonyolult és hosszadalmas folyamat lesz, amelyre alig van jogi precedens.

Úttörő dolog, amire készülünk” – mondta Ben Brandon, a londoni székhelyű Mishcon ügyvédje. “Nagyon sok múlik majd azon, hogy az ügyfelek, a finanszírozók és a bíróságok mennyire lesznek hajlandóak ezt keresztülvinni.

A Vlagyimir Putyin elnökhöz állítólagosan kötődő állami tisztviselőket és oroszokat célzó perek finanszírozása valószínűleg jogi kihívásokkal lesz tele – mondta az egyik érintett, hozzátéve, hogy a vagyonelkobzásra vonatkozó bírósági végzés végrehajtása nagyon nehéz lenne. Egy másik forrás szerint legalább egy fedezeti alap már elutasította az ajánlatot. Egy harmadik pedig azt mondta, hogy egyes befektetők azt fontolgatják, hogy inkább készpénzt adományoznak a jogi eljárás finanszírozására.

A helyzetet bonyolítja, hogy mintegy 20 szankcióval sújtott orosz, köztük Mihail Fridman, Roman Abramovics és Petr Aven jogi lépéseket tett egy európai bíróságon, hogy a kormányzati szankciókat megdöntsék.

Az ügyvédek koalíciója, amely nem sokkal az orosz megszállás után hozta létre a szövetséget, kezdetben megpróbált pénzt szerezni ukrán milliárdosoktól, de kudarcot vallott. Egy crowdfunding platformon is dolgoznak, amely magánszemélyektől gyűjtene pénzt, akik a követelések sikere esetén visszatérítést kaphatnának. A projekt támogatói között számos más ügyvédi iroda, valamint a Bellingcat oknyomozó médiaszervezet is szerepel.

Jason McCue, a londoni székhelyű McCue Jury & Partners alapító ügyvédje szerint a csoport már 200 milliárd dollárnyi vagyont azonosított, amelyet meg akar szerezni. Az ügyvédek jelenleg finanszírozást keresnek ahhoz, hogy 50 ezer ukrán menekült nevében követeléseket állítsanak a szankcionált oroszokkal szemben az Egyesült Királyságban.

Ez a hétköznapi emberekért és a hétköznapi vállalkozásokért van, a hentesért és a pékért” – mondta McCue.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom