Kezdőlap Hírek Ügyvédek indultak a szankcionált orosz vagyonok nyomába
No menu items!

Ügyvédek indultak a szankcionált orosz vagyonok nyomába

A pénzt az ukrán menekülteknek adnák. Illusztráció: Bigstock

Az orosz-ukrán háború közel fél éve tart, két nagynevű londoni ügyvédi iroda pedig elhatározta, hogy a szankciókkal sújtott orosz magánszemélyek és vállalatok birtokában lévő több milliárd dollár nyomába ered. A bevételeket nagyrészt az ukránok kárpótlására fordítanák az orosz invázió nyomán elszenvedett veszteségekért.

Az ügyet ismerő személyek a Bloombergnek elmondták: a McCue Jury & Partners és a Mishcon de Reya ügyvédei jelenleg finanszírozást keresnek a szankcionált oroszokkal szembeni jogi követelések benyújtásához.

A magát Ukrajna Igazságügyi Szövetségnek (Ukraine Justice Alliance) nevező jogászok csoportja szerint a kezdeményezés akár 1 billió dollárnyi, oroszok által birtokolt pénzt is felszabadíthat. A szankciókkal sújtott vagyonok felszabadítása – amelyek nagy része átláthatatlan offshore cégekben található – azonban bonyolult és hosszadalmas folyamat lesz, amelyre alig van jogi precedens.

Úttörő dolog, amire készülünk” – mondta Ben Brandon, a londoni székhelyű Mishcon ügyvédje. “Nagyon sok múlik majd azon, hogy az ügyfelek, a finanszírozók és a bíróságok mennyire lesznek hajlandóak ezt keresztülvinni.

A Vlagyimir Putyin elnökhöz állítólagosan kötődő állami tisztviselőket és oroszokat célzó perek finanszírozása valószínűleg jogi kihívásokkal lesz tele – mondta az egyik érintett, hozzátéve, hogy a vagyonelkobzásra vonatkozó bírósági végzés végrehajtása nagyon nehéz lenne. Egy másik forrás szerint legalább egy fedezeti alap már elutasította az ajánlatot. Egy harmadik pedig azt mondta, hogy egyes befektetők azt fontolgatják, hogy inkább készpénzt adományoznak a jogi eljárás finanszírozására.

A helyzetet bonyolítja, hogy mintegy 20 szankcióval sújtott orosz, köztük Mihail Fridman, Roman Abramovics és Petr Aven jogi lépéseket tett egy európai bíróságon, hogy a kormányzati szankciókat megdöntsék.

Az ügyvédek koalíciója, amely nem sokkal az orosz megszállás után hozta létre a szövetséget, kezdetben megpróbált pénzt szerezni ukrán milliárdosoktól, de kudarcot vallott. Egy crowdfunding platformon is dolgoznak, amely magánszemélyektől gyűjtene pénzt, akik a követelések sikere esetén visszatérítést kaphatnának. A projekt támogatói között számos más ügyvédi iroda, valamint a Bellingcat oknyomozó médiaszervezet is szerepel.

Jason McCue, a londoni székhelyű McCue Jury & Partners alapító ügyvédje szerint a csoport már 200 milliárd dollárnyi vagyont azonosított, amelyet meg akar szerezni. Az ügyvédek jelenleg finanszírozást keresnek ahhoz, hogy 50 ezer ukrán menekült nevében követeléseket állítsanak a szankcionált oroszokkal szemben az Egyesült Királyságban.

Ez a hétköznapi emberekért és a hétköznapi vállalkozásokért van, a hentesért és a pékért” – mondta McCue.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Repteret vált Stockholmban október végétől a Wizz Air

A Wizz Air idén október végétől kezdve hetente 4 járatot indít az észak Velencéjeként is emlegetett Stockholm fő repülőterére

Átszervezik az Airbus vezetését

Christian Scherer kereskedelmi vezérhelyettes lett az Airbus polgári repülőgép-üzletágának vezérigazgatója, ezzel a 2019 előtti struktúra áll vissza a vállalatnál.

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.