Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Ursula von der Leyen: Szlovénia 100 millió eurót kap az EU Szolidaritási...
No menu items!

Ursula von der Leyen: Szlovénia 100 millió eurót kap az EU Szolidaritási Alapjából idén, 300 millió eurót 2024-ben

Szlovénia idén 100 millió eurót, jövőre pedig 300 millió eurót kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a közelmúltbeli áradások következményeinek kezelésére – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Ljubljanában.

Robert Golob szlovén miniszterelnökkel három részből álló, egy azonnali, valamint egy közép- és egy hosszú távú szükségletekre szánt pénzeszköz-csomagról tárgyalt.

“Sok beruházásra lesz szükség az ország helyreállításához” – mondta von der Leyen, az árvíz által leginkább sújtott területeken tett látogatása után.

Szlovéniának fel kell mérnie a károkat és kérelmet kell benyújtania a Szolidaritási Alaphoz – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy most a gyorsaság a legfontosabb. Az idő kulcsfontosságú a további finanszírozások megszerzéséhez is a Helyreállítási Alapból, amelyben 2,7 milliárd eurós hitel áll Szlovénia rendelkezésére.

Szlovéniának augusztus végéig van ideje a további hitelek igénylésére. Golob és von der Leyen megállapodott abban is, hogy azonnal közös munkacsoportot hoznak létre annak érdekében, hogy Szlovénia hozzájusson ezekhez a pénzeszközökhöz.

Ami a kohéziós alapokat illeti, von der Leyen megjegyezte: a Szlovénia a rendelkezésére álló 3,3 milliárd euró egy részét már konkrét projektekre fordítottak, de meggyőződésének adott hangot, hogy ezek közül “sok projekt már nem létezik”. Elmondta, hogy a Bizottság “maximális rugalmasságot” fog tanúsítani.

Golob hasonlóképpen rugalmasságot sürgetett a kohéziós alapok átprogramozásában. “Ha nem tudjuk az alapokat az újjáépítésre átirányítani, akkor semmit sem jelentenek számunkra” – fogalmazott.

A kormány uniós és hazai hozzájárulásokból külön alapot hoz létre, amely az újjáépítésre szánt pénzeket kezeli majd. Az első hozzájárulás, 300 millió euró, a szlovén költségvetésből származik majd – mondta.

Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A kormányfő szerint a heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – akár 500 millió euró kárt is okozhattak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

A szlovén kormány vasárnap jelentette be, hogy Ljubljana segítségért folyamodik az EU és a NATO mechanizmusain keresztül.(MTI)

 

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tovább folytatódik a földértékesítési program

A februárban indult földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület.

Európa biztonságához a tenger alatti kábelek is hozzátartoznak

Az európai gazdaság jövőbeli versenyképessége nagyban függ a fejlett digitális hálózati infrastruktúrától és az ilyen szolgáltatásoktól,.

Elámult a világ a magyar feltaláló ötletén

A célgépek lényege az, hogy termelési nehézség, volumennövelési szándék vagy egy termék módosításának szükségessége esetén a termelő megbízást ad a gépgyártónak, aki a kihívásra létrehoz egy olyan gépet, ami rövid időn belül beilleszthető a termelésbe, költséghatékony és megtérülő.

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A jelenséget megakadályozni nem fogjuk tudni, a kivándorlás mennyiségének és minőségének csökkentése viszont kiemelt feladat, valamint ezzel párhuzamosan a visszatérés politikájának fenntartható megteremtése is.

Hírek

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Heti várható: Munkaerőpiaci, államháztartási adatok a héten

Csütörtökön a keresetek tavaly decemberi adata jelenik meg.

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak januárban

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak januárban az előző hónaphoz képest.

Gazdaság

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.

Néhány napig a legjobb betéti kamatok verik a kedvenc állampapírét

Hónapra hónapra csökken az alapkamat, január 31. óta 10 százalék, és ezzel párhuzamosan annál a néhány banknál is egyszámjegyűvé váltak a betéti ajánlatok, ahol a kisbefektetők pénzüket lekötve érdemi kamatot kaphatnak.

A Magyar Cetelem Banknak fáj az MNB 25 millió forint bírsága

A jogsértések miatt az MNB 25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bankra, és azt is előírta, hogy idén június 30-ig szüntesse meg a legtöbb feltárt hiányosságot.