Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság V. Németh Zsolt: az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet
No menu items!

V. Németh Zsolt: az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet

V. Németh Zsolt

A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, az ezzel kapcsolatos állami program kidolgozása már folyamatban van – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára hétfőn, Székesfehérváron.

V. Németh Zsolt a Fejérvíz Zrt. állami tulajdonba adásáról szóló integrációs megállapodást lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy kettősség jellemezte az ágazatot az elmúlt időszakban, mert a nehézkes működés ellenére országos szinten hatalmas előrelépés történt a víziközmű rendszerekben. Hozzátette, hogy a lakosság szinte 100 százaléka be van kötve az ivóvízhálózatba és 83 százaléka a szennyvízkezelésbe is, miközben a szennyvíz telepek száma megkétszereződött, s ma már több mint 880 telep működik.

Az államtitkár rámutatott, hogy hatalmas, “százmilliárdokban mérhető” fejlesztések valósultak meg a szennyvízhálózatokon, de az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet, ezért a közeljövőben ez lesz a fókuszban.

V. Németh Zsolt a Fejérvíz állami tulajdonba kerüléséről úgy fogalmazott, hogy “egyik köztulajdonból a másik köztulajdonba kerültek az ingatlanok és az infrastruktúra elemek”, miután az állam 93 százalékos részesedést szerzett a korábban önkormányzatok tulajdonában lévő társaságban. Jelezte, hogy a Fejérvíz a tizedik, amely többségi állami tulajdonba került, ezzel a Nemzeti Vízművek Zrt. mintegy 3,5 millió embernek biztosít minőségi szolgáltatást.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010-ben több mint 400 szervezet biztosított ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatást az országban, 2022-ben már csak 38. Mindezt helyes folyamatnak nevezte a méretgazdaságosság miatt, illetve amiatt, hogy kritikus infrastruktúráról van szó, amelynek biztonságos működtetése kiemelten fontos feladat.

V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy az integrációkkal stabilabb vízbázisok alakulhatnak ki, takarékos és költséghatékony vízfelhasználás válik lehetővé, továbbá egységes bérezés valósulhat meg. Megemlítette, hogy az integráció után a Fejérvíz 3,8 milliárd forint forrást kap az államtól, ami többek között a munkabérek további rendezését hozhatja.

Székesfehérvár polgármestere, mint a Fejérvíz eddigi többségi tulajdonos önkormányzatának képviselője, Cser-Palkovics András elmondta, hogy pénteken több mint 93 százalékos részvénypakettet adott át az államnak 61 önkormányzat. Úgy vélte, ez volt a felelős döntés a jelen és a jövő szempontjából is, mert ezzel a lépéssel tudták ennek az alapvető közszolgálatásnak hosszú távon garantálni a biztonságát.

Emlékeztetett arra, hogy évek óta komoly kihívások előtt állt a Fejérvíz, amit a tulajdonos önkormányzatok nem tudtak volna önerőből kezelni: az energiaszámlák folyamatos emelkedése, a humánpolitikai kérdések, a béremelések és a fejlesztések ügye több milliárd forintot kívánt volna. Hónapokkal ezelőtt fordultak az államhoz és 1,6 milliárd forintnyi segítséget kaptak azonnal, abból működött a társaság és jelentős béremelés valósult meg. (MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Internetes kapuőr lett, odafigyel az EU a Twitterből lett X-re és a Booking.com-ra is 

Az Alphabet a google tulajdonosaként, az Amazon, az Apple, a Meta a facebook tulajdonosaként és a Microsoft már tavaly kapuőrnek minősült

Csúcsközelben az árfolyam, megjelentek a “Bitcoin-bálnák” Teljes lista, kinél mennyi van.

A Bitcoin árfolyama minden idők legmagasabb árfolyamához közelít,. Az IntoTheBlock elemzői szerint a nagy bankokhoz hasonló Bitcoin-bálnák nyomják felfelé az árat és a keresletet,

Térkép mutatja mit és hol ruháznak be Miskolcon

Az érdeklődők a weboldal térképes információit követve folyamatosan nyomon követhetik a városban történő, elsősorban építési jellegű beruházásokat.

Kampány élénkítheti a lakásbiztosítási piacot

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első, pénteken kezdődött lakásbiztosítási kampánya.

Hírek

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Gazdaság

Csúcsközelben az árfolyam, megjelentek a “Bitcoin-bálnák” Teljes lista, kinél mennyi van.

A Bitcoin árfolyama minden idők legmagasabb árfolyamához közelít,. Az IntoTheBlock elemzői szerint a nagy bankokhoz hasonló Bitcoin-bálnák nyomják felfelé az árat és a keresletet,

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.