Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kínai üzlet. Visszavonta döntését a New York-i tőzsde
No menu items!

Kínai üzlet. Visszavonta döntését a New York-i tőzsde

Gyorsan és váratlanul visszakozott a New York-i tőzsde attól a múlt heti döntésétől, hogy megszünteti a kereskedést három nagy kínai telekommunikációs vállalat részvényeivel.

A tőzsde vezetése szűkszavúan annyit közölt, hogy “az illetékes hatóságokkal folytatott pótlólagos konzultációk” alapján úgy döntött, nem lépteti hatályba december 31-én elfogadott döntését, amelynek alapján január 11-én kivezették volna a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom Hong Kong nevű vállalatok részvényeit a kereskedésből.

Mindhárom, államilag támogatott vállalatot a hongkongi tőzsdén is jegyzik. A hír hatására a China Telecom 3,35 százalékos, a China Mobile 5,13 százalékos, a China Unicom Hong Kong pedig 8,50 százalékos pluszban zárt kedden Hongkongban.

Az ügy hátterében az áll, hogy Donald Trump amerikai elnök novemberben rendeletben tiltotta meg az amerikai beruházásokat a kínai hadsereggel kapcsolatban álló kínai cégekbe.

Az érintett 35 kínai cégben részvényekkel vagy más érdekeltségekkel rendelkező amerikaiaknak 2021 novemberéig ki kell vonulniuk az adott vállalkozásokból.

A New York-i tőzsde váratlan döntése tovább mélyítette a zavarodottságot az elnöki rendelet kapcsán, rávilágítva arra, hogy nem világos a katonai kapcsolatokkal gyaníthatóan rendelkező kínai vállalatokba való beruházás tilalmának végrehajtása és következményei. Egyes elemzők szerint a külföldi vagyoni érdekeltségek ellenőrzését végző ügynökség – amely a szankciók betartásáért felelős – közölte, hogy nem szükséges a részvények kivezetése.

A New York-i tőzsde döntése erősítette azokat a reményeket, hogy enyhülhetnek a geopolitikai feszültségek az Egyesült Államok elnökévé megválasztott Joe Biden hivatalba lépésével. Vannak azonban borúlátó nézetek is, miszerint nem várható a két ország közötti feszültségek gyors enyhítése.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.