Kezdőlap Tőzsde Veszteséges kezdés az amerikai tőzsdéken
No menu items!

Veszteséges kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.

A DJIA-30 index 1,11 százalékos, az S&P-500 index 0,82 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,42 százalékos csökkenéssel kezdte a pénteki kereskedést.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor az európai értékpapírpiacok nagy veszteségben jártak, a páneurópai gyűjtőindexek 1,3 százalékos veszteséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,5 százalékkal esett.

Az amerikai határidős indexek a pénteki nyitás előtt meredek esésének indultak azt követően, hogy James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke a “vártnál nagyobbnak” ítélte meg az inflációt és annak a véleményének adott hangot, hogy a laza monetáris kondíciók kivezetése módjának a kidolgozásához még számos ülésre lesz szüksége a monetáris tanácsnak.

A New York-i tőzsdeindexek a pénteki csökkenéssel együtt is rekordközeli szintnél járnak a válság utáni gazdasági fellendülés reményében. A héten korábban azonban a Fed jelzése arra vonatkozóan, hogy esetleg a tervezettnél hamarabb kényszerülhet a monetáris szigorítás megkezdésére, lefelé mozdította el az indexeket. Az S&P-500 index például emiatt néz az első veszteséges hete elé három nyereséges hetet követően. A DJIA index két százalékos veszteséggel fejezheti be a hetet, ami január óta a legnagyobb heti vesztesége lehet.

A dollár viszont kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja pénteken az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve meglepetést okozó szigorúbb hangnemének köszönhetően. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex péntek délelőtt több mint kéthavi csúcsra, 92,01 pontra emelkedett. A hetet tekintve ez 1,6 százalékos erősödést jelent, ami tavaly szeptember óta a legerősebb ütem.

Az olaj ára a dollár erősödését tükrözve már a második napja csökken az előtte elért több éves csúcsról. Szerdán a Brent 2019 áprilisa, a WTI pedig 2018 októbere óta a legmagasabb árát érte el.

Az amerikai piacok pénteki nyitásakor a WTI ára 0,32 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 70,81 dolláron, a Brent ára pedig 0,56 százalékkal csökkent 72,67 dollárra.

Az arany ára emelkedésbe fordult pénteken annak köszönhetően, hogy megtorpanni látszott a dollár erősödése. Az arany ezzel együtt is kilenc hónapja a legnagyobb, több mint négy százalékos heti veszteség elé néz. Az amerikai piacok nyitásakor az arany spot ára unciánként 1775,17 dolláron állt 0,10 százalékos emelkedéssel.

Az eurót 0,24 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1877 dolláron.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. A erős vállalati beszámolók és a globális vállalati felvásárlási megállapodások erősítették a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, bár a hangulatot némileg rontották a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése miatti aggodalmak.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom