Hirdetés
Kezdőlap Hírek Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia
No menu items!

Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia

Olaszország súlyos gazdasági visszaesést szenvedett el, ami teret ad a maffiának Kép/Forrás/Fotó/Filippo Monteforte/AFP

A COVID-válság által térdre kényszerített vállalkozók sokaságát vásárolta fel a maffia Itáliában. 140 ezer cég van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve. A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia – figyelmeztetett az olasz kormányfő. Munkatársunk, Petrus Szabolcs a maffia térnyeréséről készített összefoglalót.

Aggasztó jelek

Nápolyban 2020-ban 663 vállalkozás cserélt gazdát. Az eladók a lockdown alatt bezárni kényszerült üzletek és a gazdasági válság hatására fizetésképtelenné vált cégek tulajdonosai. A krízis ellenére is tőkeerős vevők több jel szerint a helyi maffia, Camorra tagjai. Hasonló folyamatok zajlanak egész Itáliában. Rómában 2020-ban 1.265 üzlet, illetve vállalkozás cserélt gazdát. Szicília második legnagyobb városában, Cataniában 168.

A számok mindhárom városban az összes cég körülbelül 2 százalékát jelenti, a megszokott évenkénti tulajdonosváltások többszörösét – áll a vezető olasz piackutató, a Cerved elemzésében. Ebből az is kiderül, hogy koronavírus-járvány miatt 140 ezer vállalkozás van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve.

Ördögi kör

A kényszerzár miatt nincs bevétel, forgótőke nélkül nincs miből újraindulni – összesen 723 ezer olaszországi vállalkozás jó része, különösen az idegenforgalomban és a szórakoztatóiparban küzd a problémával. Tőke nélkül akkor sem tudnak újraindulni, ha a kormány a remények szerint tavasszal zöld utat ad.

Draghi szerint kihasználják a készpénz hiányát   Kép/Forrás/Yara Nardi/Pool/Reuters]

Reális a veszély, hogy a cash flow hiányt kihasználva vállalkozások sokaságába épül be a maffia, növelve a gazdasági befolyását” – mondta az új kormányfő, Mario Draghi az olasz törvényhozásban.

A Cerved nem veszélyről, hanem hónapok óta tartó folyamatról ír, amely különösen azokat a szektorokat és régiókat érinti, ahol a maffia a válság előtt is maghatározó gazdasági szerepet játszott. „A szervezet bűnözés számottevő készpénzzel rendelkezik, könnyen fel tudja vásárolni a csődbement üzleteket és be tud szállni a túléléshez tőkeinjekcióra utalt cégekbe” – áll a Cerved elemzésében, amelyet Draghi beszéde kapcsán a Repubblica idéz.

Országos jelenség

A szervezet bűnözés bevásárlókörúton van az olasz gazdaság szívében, Itália gazdasági fővárosát, Milánót övező Lombardiában, valamint Rómában és a főváros körüli Lazio régióban is – vonja le a következtetést a statisztikai adatokból a Cerved.

Lombardiában az országosnál rosszabb járványügyi helyzet miatt több a korlátozás, ezért különösen sok cég vált fizetésképtelenné. Számos üzlet új gazdára talált. A Repubblica összeállítása számokat idéz a Cerved tanulmányából. A turisták híján ügyfelek nélkül maradt 1.432 autókölcsönzőből idén januárban 41 cserélt gazdát. A home office általánossá válása miatt jóval kisebb forgalmat bonyolító 1.825 benzinkútból az elmúlt hónapban 52 üzemeltetője dobta be a törülközőt és adta át másnak az üzemeltetési koncesszióját. A legnépesebb olasz tartomány 33 ezer étterméből, amelyek tavasszal hónapokig bezárásra kényszerültek, október óta pedig este 6-ig lehetnek nyitva, 586-nak lett új tulajdonosa az elmúlt hónapban. Üzemeltetőt váltott körülbelül 500, franchise rendszerben működő élelmiszerüzlet is.

Giuseppe Zafarana: a bűnös tulajdonosi cserék szaporodnak

Az olasz nemzeti bank, a Banca d’Italia 2020-ban 10 százalékkal több esetben regisztrálta bűncselekmény gyanúját tulajdonosváltással összefüggésben, mint egy évvel korábban. Az esetek felében az olasz pénzügyőrség, a Guardia di Finanza vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást gazdasági bűncselekmény, pénzmosás, illetve szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények miatt.

„Több, mint kétezer esetet tártunk fel, amelyekben szervezetett bűnözői csoportok tőkeinjekción keresztül megpróbáltak részesedésest szerezni gazdasági társaságokban pénzmosási céllal, vagy azért, hogy ellenőrzést szerezzenek gazdasági ágazatok felett” – nyilatkozta Giuseppe Zafarana, a Guardia di Finanza tábornoka a Repubblica számára.

Legális vállalkozás illegális tőkével

A leggyakoribb módszer a direkt felvásárlás és az uzsorahitelezés. Amikor utóbbit nem tudja törleszteni az adós, a hitelező maffiózó átveszi a cégét – mondta a Római Szervezett Bűnözés Elleni Nyomozó Iroda vezetője, Ilaria Calò az olasz napilapnak.

A legális gazdasági tevékenység vonzó a tőkeerős bűnözői csoportok számára. A bűncselekményekből származó bevétellel nem csak azokban az ágazatokban jelennek meg a maffiózók, amelyekben régebb óta jelen van a szervezett bűnözés.

„Egészséges ágazatokban is befolyást szerez az alvilág és olyan szektorokat is pénzmosás céljára használ, amelyekben a probléma korábban teljesen ismeretlen volt” – hívja fel a figyelmet a Caló. Hozzátéve, hogy a bűnözők azon fogyatkozó gazdasági szereplők közé tartoznak, akik jelentős fogótőkével rendelkeznek. Ha bármilyen területen lehetőséget látnak, rögtön lecsapnak. Legyen az akár a maszkgyártás, akár egy korábban jól menő, de most a csőd szélére került szálloda.

A 700 ezer tagot tömörítő Olasz Kereskedők Szövetségéhez, a Confcommerciohoz 400 jelzés érkezett gyanús hitel, illetve felvásárlási ajánlatról lombardiai tagjaiktól az év eleje óta. Az esetek többségében gyanús hátterű üzletemberek kínáltak bürokrácia mentes uzsorahitelt vagy tettek a piaci ára alatti vételi ajánlatot.

A maffia a nép barátja? Aligha!

Alessandra Dolci, a bűnözők olcsón jutnak legális forráshoz  Kép/Fotó/LaPresse/Matteo Corner

A szervezett bűnözői csoportok a válság kirobbanása óta előnyben részesítik a felvásárlást az uzsoráshitelezésnél. Előbbivel olcsón tudnak hosszú távú legális jövedelemforráshoz, illetve pénzmosási lehetőséget szerezni, egyúttal egyre több ágazatban meghatározó gazdasági szereplőjévé válni.

Az olasz csizma orrában elterülő tartományban, Calabriában született maffia, a ‘ndrangheta („jó ember”) gazdasági szerepvállalásával az utóbbi hónapokban sikeresen növelte társadalmi elfogadottságát. A nép barátjának szerepében tetszeleg. Sikeresen hiteti el egyre több olasszal országszerte, hogy biztosítja a munkahelyek megmaradását és a gazdaság talpra állítását – mondta Alessandra Dolci, a Milánói Szervezett Bűnözés Elleni Nyomozó Iroda vezetője a Repubblicának.

Állami segítség a maffiának?!

A maffia ellenőrzése alá került cégek az állami mentőcsomagok forrásaihoz is hozzáférnek. A költségvetésből gazdagítjuk a maffiát! – figyelmeztet Dolci.

Ha maffia legális gazdasági tevékenységet folytat és a törvényi feltételek teljesítése mellett igényel állami támogatás, nem lehet ellene fellépni. Ezért Dolci és nyomozói azt próbálják meg bizonyítani, hogy a tőke, amelyből a maffiózók megvásárolták a vállalkozását, bűncselekményből származott.

Vannak persze olyan esetek is, amikor a bűnözők illegálisan jutnak állami, önkormányzati forrásokhoz. A Banca d’Italia szerint a krízisalapok forrásainak 20 százaléka a feltételeket valójában nem teljesítő vállalkozásokhoz folyt be tavaly!

Állam az államban

„A maffia még sosem tudott olyan könnyen, gyorsan és legálisan pénzt keresni, mint a korona krízis kezdete óta” – nyilatkozta Rocco Sciarrone, a Torinói Egyetem gazdaságszociológusa a lapnak.

Rocco Sciarrone is könnyen és gyorsan legalizált maffiapénzekre figyelmeztet

A maffia gazdasági tevékenységének elismert kutatója szerint a következő lépésenként a szervezett bűnözői csoportok Itália középső és északi részén is megpróbálják átvenni a népegészségügyi és gazdasági válság hatására egyre gyengébb színvonalon ellátott állami és önkormányzati feladatokat, ahogy ezt Dél-Olaszországban már sok évtizeddel ezelőtt megtették. „A maffia délen a mindennapi élet megkerülhetetlen szereplője. Állam helyett állam, önkormányzat helyett önkormányzat. Félő, hogy hamarosan az lesz északon is.”

Erre utal, hogy egyre gyakrabban a bajba került vállalkozók keresik a szervezett bűnözői csoportokkal a kapcsolatot pénzügyi segítség reményébe.

Egy régi szervezet új szerepben

A kép, amely a maffiózókat fegyveres gengszterekként ábrázolja, akik prostitúcióval, drog- és fegyverkereskedelemmel foglalkoznia, elavult! A maffia a hagyományos tevékenyégével szerzett tőkéjét egyre gyakrabban használja gazdasági tevekénységekhez, amelyek önmagukban jogszerűek. A szervezett bűnözői klánok a gazdaság fontos szereplőivé váltak.

A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia. Magában rejti a potenciált, hogy az egész gazdaságunkat megfertőzze – figyelmeztetett Draghi.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Menedzser kihívások. Varga Balázs a DIEGO ügyvezetője a vásárlások alakulásáról

Rovatunkban – akár a  mindennapi közérzetünket, életünket befolyásoló – üzleti-, munkahelyi kihívások megoldásáról kérdezzük a vezető menedzsereket, akiktől rövid, néhány mondatos, őszinte választ remélünk, “távirati stílusban” a  megoldásaikról és annak indíttatásairól. Ezúttal  Varga Balázs a DIEGO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója válaszol.

Nagy-Britannia. Hatvanéves csúcsra nőtt az államadósság

Elsősorban a koronavírus-járvány súlyos hatásai miatt példátlan szintre emelkedett a brit közfinanszírozás nettó hiteligénye, és ez hat évtizede nem mért magasságba hajtotta a GDP-hez mért brit államadósság-rátát tavaly - jelentette a brit statisztikai hivatal.

Orbán: négymillió beoltott után további lazítás jön

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak. A jövő hét közepén meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Újabb céget vásárol fel az MVM

Az MVM Energetika Zrt. adásvételi szerződést írt alá az ÉMÁSZ Zrt.-vel az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról - közölte az energetikai társaság.

Hírek

Horrorkaravánok. Három hónap alatt 15 millió forint bírság

A közúti ellenőrzéseken kiszűrt, súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó járműszerelvények üzemeltetőinek eddig összesen 15,5 millió forintjukba kerültek a jogsértések - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában

Egy szélvédőn becsapódó teknősbéka talált fejen szerdán egy idős nőt Floridában, ám szerencsére az asszony és a hüllő is túlélte a nem mindennapi találkozást.

Nemzeti Kibervédelmi Intézet – Riasztás: most zsaroló levelekkel próbálkoznak a bűnözők

Riasztást adott ki az interneten terjedő magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelek miatt a  Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI). A teendőkről is tájékoztattak.

Koronavírus – Reuters: az EU kész beperelni az AstraZenecát

Az Európai Bizottság jogi eljárást indít az AstraZeneca ellen, mivel a gyógyszercég nem teljesítette az unióval kötött szerződésekben vállalt kötelezettségeit a koronavírus elleni oltóanyag gyártására és kiszállítására - közölte a Reuters egy uniós tisztségviselőre hivatkozva, aki közvetlen kapcsolatban áll a vállalattal.

A felhőbe költöznek az államkincstári számlák

Május elsején éles teszttel indul, jövő januártól pedig teljes körűvé válik a Magyar Államkincstár új multidevizás számlavezető rendszere - közölte Bugár Csaba, a MÁK frissen kinevezett elnöke.

Randioldalon csalt ki százezreket férfiaktól – vádemelés

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség egy kecskeméti nő ellen, aki internetes társkereső oldalon hat férfitól összesen 1,7 millió forintot csalt ki.

Hambulancia. Adatbázis készül a mentőket támogató éttermekről

Az Országos Mentőszolgálat úgy döntött: országos online adatbázist készít a szolgálatban lévő mentőket támogató vendéglátóhelyekről, miután országszerte egyre többen fejezik ki támogatásukat a mentődolgozók felé - hangzott el az M1 Híradójában.

Üvegházhatású gázok. Az uniós tárgyalók 55 százalékos csökkentésről állapodtak meg

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodásra jutottak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Új tagállammal bővülhet az USA

A Biden-adminisztráció támogatja a Washington DC-t szövetségi állammá, és ezzel az Egyesült Államok 51. tagállamává nyilvánító törvényjavaslatot - derül ki a Forbes magazin híréből.

Szeged. Több év börtönt kaptak az édességmaffia tagjai

Külföldről behozott édesipari termékeket értékesítettek a forgalmi adó megfizetése nélkül egy bűnszervezet a tagjai, akiket három és tíz év közötti szabadságvesztéssel sújtott első fokon a Szegedi Törvényszék - közölte a bíróság szóvivője.

Terasznyitás – a Nébih ajánlásai

Élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokkal segíti a nyitásra készülő vendéglátóhelyek működtetését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

WHO: a magyar oltási kampány példaértékű

Elismerően nyilatkozott a magyar intézkedésekről Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, aki üdvözölte a határozott lépéseket és a példaértékű oltási kampányt.

Gazdaság

Kapós a Zöld kötvény – jelentős túljegyzés

A 20 milliárd forintért meghirdetett mennyiségnél 10 milliárddal nagyobb összegben, összesen 30 milliárd forintért értékesített Zöld Magyar Államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukcióján.

Van bank, ahol az összes lakásfelújítási hitelt jóváhagyták – így állnak a banki folyósítások

A koronavírus sem tudja megállítani a felújítási lázat, köszönhetően a vissza nem térítendő állami támogatásnak és a kapcsolható, akár az előfinanszírozásához felvehető, támogatott lakásfelújítási jelzáloghitelnek. Banki beszámolók szerint jelentős az érdeklődés a kölcsönök iránt is. 

Fenntartható hitelezés? Megjelent az MNB Zöld ajánlása – banki reakciók

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld ajánlása, amelyet online rendezvényen mutatott be a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős jegybanki alelnök. A konferencia...

A Real Madrid elnöke szerint a Szuperliga használ a kicsiknek is

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez szerint elsősorban a nagy klubok nehéz anyagi helyzete miatt volt szükség arra, hogy életre hívják az Európai Szuperligát (ESL), amelyben húsz csapat szerepel majd.

Kártyás fizetés. Minden egymillióból 174 forint kerülhetett csalókhoz

Tavaly mintegy 70 ezer bankkártyás és online visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók. Az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nem fizet osztalékot az OTP – Csányi újabb öt évig marad

Az OTP Bank bár nyereséggel zárta a múlt évet, a jegybanki iránymutatásnak megfelelően nem fizet osztalékot 2020-as gazdálkodása után - döntött a közgyűlési jogkörrel felruházott igazgatóság, amely meghosszabbította Csányi Sándor elnök-vezérigazgatói megbízatását.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom