Hirdetés
Kezdőlap Hírek Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia
No menu items!

Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia

Olaszország súlyos gazdasági visszaesést szenvedett el, ami teret ad a maffiának Kép/Forrás/Fotó/Filippo Monteforte/AFP

A COVID-válság által térdre kényszerített vállalkozók sokaságát vásárolta fel a maffia Itáliában. 140 ezer cég van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve. A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia – figyelmeztetett az olasz kormányfő. Munkatársunk, Petrus Szabolcs a maffia térnyeréséről készített összefoglalót.

Aggasztó jelek

Nápolyban 2020-ban 663 vállalkozás cserélt gazdát. Az eladók a lockdown alatt bezárni kényszerült üzletek és a gazdasági válság hatására fizetésképtelenné vált cégek tulajdonosai. A krízis ellenére is tőkeerős vevők több jel szerint a helyi maffia, Camorra tagjai. Hasonló folyamatok zajlanak egész Itáliában. Rómában 2020-ban 1.265 üzlet, illetve vállalkozás cserélt gazdát. Szicília második legnagyobb városában, Cataniában 168.

A számok mindhárom városban az összes cég körülbelül 2 százalékát jelenti, a megszokott évenkénti tulajdonosváltások többszörösét – áll a vezető olasz piackutató, a Cerved elemzésében. Ebből az is kiderül, hogy koronavírus-járvány miatt 140 ezer vállalkozás van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve.

Ördögi kör

A kényszerzár miatt nincs bevétel, forgótőke nélkül nincs miből újraindulni – összesen 723 ezer olaszországi vállalkozás jó része, különösen az idegenforgalomban és a szórakoztatóiparban küzd a problémával. Tőke nélkül akkor sem tudnak újraindulni, ha a kormány a remények szerint tavasszal zöld utat ad.

Draghi szerint kihasználják a készpénz hiányát   Kép/Forrás/Yara Nardi/Pool/Reuters]

Reális a veszély, hogy a cash flow hiányt kihasználva vállalkozások sokaságába épül be a maffia, növelve a gazdasági befolyását” – mondta az új kormányfő, Mario Draghi az olasz törvényhozásban.

A Cerved nem veszélyről, hanem hónapok óta tartó folyamatról ír, amely különösen azokat a szektorokat és régiókat érinti, ahol a maffia a válság előtt is maghatározó gazdasági szerepet játszott. „A szervezet bűnözés számottevő készpénzzel rendelkezik, könnyen fel tudja vásárolni a csődbement üzleteket és be tud szállni a túléléshez tőkeinjekcióra utalt cégekbe” – áll a Cerved elemzésében, amelyet Draghi beszéde kapcsán a Repubblica idéz.

Országos jelenség

A szervezet bűnözés bevásárlókörúton van az olasz gazdaság szívében, Itália gazdasági fővárosát, Milánót övező Lombardiában, valamint Rómában és a főváros körüli Lazio régióban is – vonja le a következtetést a statisztikai adatokból a Cerved.

Lombardiában az országosnál rosszabb járványügyi helyzet miatt több a korlátozás, ezért különösen sok cég vált fizetésképtelenné. Számos üzlet új gazdára talált. A Repubblica összeállítása számokat idéz a Cerved tanulmányából. A turisták híján ügyfelek nélkül maradt 1.432 autókölcsönzőből idén januárban 41 cserélt gazdát. A home office általánossá válása miatt jóval kisebb forgalmat bonyolító 1.825 benzinkútból az elmúlt hónapban 52 üzemeltetője dobta be a törülközőt és adta át másnak az üzemeltetési koncesszióját. A legnépesebb olasz tartomány 33 ezer étterméből, amelyek tavasszal hónapokig bezárásra kényszerültek, október óta pedig este 6-ig lehetnek nyitva, 586-nak lett új tulajdonosa az elmúlt hónapban. Üzemeltetőt váltott körülbelül 500, franchise rendszerben működő élelmiszerüzlet is.

Giuseppe Zafarana: a bűnös tulajdonosi cserék szaporodnak

Az olasz nemzeti bank, a Banca d’Italia 2020-ban 10 százalékkal több esetben regisztrálta bűncselekmény gyanúját tulajdonosváltással összefüggésben, mint egy évvel korábban. Az esetek felében az olasz pénzügyőrség, a Guardia di Finanza vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást gazdasági bűncselekmény, pénzmosás, illetve szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények miatt.

„Több, mint kétezer esetet tártunk fel, amelyekben szervezetett bűnözői csoportok tőkeinjekción keresztül megpróbáltak részesedésest szerezni gazdasági társaságokban pénzmosási céllal, vagy azért, hogy ellenőrzést szerezzenek gazdasági ágazatok felett” – nyilatkozta Giuseppe Zafarana, a Guardia di Finanza tábornoka a Repubblica számára.

Legális vállalkozás illegális tőkével

A leggyakoribb módszer a direkt felvásárlás és az uzsorahitelezés. Amikor utóbbit nem tudja törleszteni az adós, a hitelező maffiózó átveszi a cégét – mondta a Római Szervezett Bűnözés Elleni Nyomozó Iroda vezetője, Ilaria Calò az olasz napilapnak.

A legális gazdasági tevékenység vonzó a tőkeerős bűnözői csoportok számára. A bűncselekményekből származó bevétellel nem csak azokban az ágazatokban jelennek meg a maffiózók, amelyekben régebb óta jelen van a szervezett bűnözés.

„Egészséges ágazatokban is befolyást szerez az alvilág és olyan szektorokat is pénzmosás céljára használ, amelyekben a probléma korábban teljesen ismeretlen volt” – hívja fel a figyelmet a Caló. Hozzátéve, hogy a bűnözők azon fogyatkozó gazdasági szereplők közé tartoznak, akik jelentős fogótőkével rendelkeznek. Ha bármilyen területen lehetőséget látnak, rögtön lecsapnak. Legyen az akár a maszkgyártás, akár egy korábban jól menő, de most a csőd szélére került szálloda.

A 700 ezer tagot tömörítő Olasz Kereskedők Szövetségéhez, a Confcommerciohoz 400 jelzés érkezett gyanús hitel, illetve felvásárlási ajánlatról lombardiai tagjaiktól az év eleje óta. Az esetek többségében gyanús hátterű üzletemberek kínáltak bürokrácia mentes uzsorahitelt vagy tettek a piaci ára alatti vételi ajánlatot.

A maffia a nép barátja? Aligha!

Alessandra Dolci, a bűnözők olcsón jutnak legális forráshoz  Kép/Fotó/LaPresse/Matteo Corner

A szervezett bűnözői csoportok a válság kirobbanása óta előnyben részesítik a felvásárlást az uzsoráshitelezésnél. Előbbivel olcsón tudnak hosszú távú legális jövedelemforráshoz, illetve pénzmosási lehetőséget szerezni, egyúttal egyre több ágazatban meghatározó gazdasági szereplőjévé válni.

Az olasz csizma orrában elterülő tartományban, Calabriában született maffia, a ‘ndrangheta („jó ember”) gazdasági szerepvállalásával az utóbbi hónapokban sikeresen növelte társadalmi elfogadottságát. A nép barátjának szerepében tetszeleg. Sikeresen hiteti el egyre több olasszal országszerte, hogy biztosítja a munkahelyek megmaradását és a gazdaság talpra állítását – mondta Alessandra Dolci, a Milánói Szervezett Bűnözés Elleni Nyomozó Iroda vezetője a Repubblicának.

Állami segítség a maffiának?!

A maffia ellenőrzése alá került cégek az állami mentőcsomagok forrásaihoz is hozzáférnek. A költségvetésből gazdagítjuk a maffiát! – figyelmeztet Dolci.

Ha maffia legális gazdasági tevékenységet folytat és a törvényi feltételek teljesítése mellett igényel állami támogatás, nem lehet ellene fellépni. Ezért Dolci és nyomozói azt próbálják meg bizonyítani, hogy a tőke, amelyből a maffiózók megvásárolták a vállalkozását, bűncselekményből származott.

Vannak persze olyan esetek is, amikor a bűnözők illegálisan jutnak állami, önkormányzati forrásokhoz. A Banca d’Italia szerint a krízisalapok forrásainak 20 százaléka a feltételeket valójában nem teljesítő vállalkozásokhoz folyt be tavaly!

Állam az államban

„A maffia még sosem tudott olyan könnyen, gyorsan és legálisan pénzt keresni, mint a korona krízis kezdete óta” – nyilatkozta Rocco Sciarrone, a Torinói Egyetem gazdaságszociológusa a lapnak.

Rocco Sciarrone is könnyen és gyorsan legalizált maffiapénzekre figyelmeztet

A maffia gazdasági tevékenységének elismert kutatója szerint a következő lépésenként a szervezett bűnözői csoportok Itália középső és északi részén is megpróbálják átvenni a népegészségügyi és gazdasági válság hatására egyre gyengébb színvonalon ellátott állami és önkormányzati feladatokat, ahogy ezt Dél-Olaszországban már sok évtizeddel ezelőtt megtették. „A maffia délen a mindennapi élet megkerülhetetlen szereplője. Állam helyett állam, önkormányzat helyett önkormányzat. Félő, hogy hamarosan az lesz északon is.”

Erre utal, hogy egyre gyakrabban a bajba került vállalkozók keresik a szervezett bűnözői csoportokkal a kapcsolatot pénzügyi segítség reményébe.

Egy régi szervezet új szerepben

A kép, amely a maffiózókat fegyveres gengszterekként ábrázolja, akik prostitúcióval, drog- és fegyverkereskedelemmel foglalkoznia, elavult! A maffia a hagyományos tevékenyégével szerzett tőkéjét egyre gyakrabban használja gazdasági tevekénységekhez, amelyek önmagukban jogszerűek. A szervezett bűnözői klánok a gazdaság fontos szereplőivé váltak.

A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia. Magában rejti a potenciált, hogy az egész gazdaságunkat megfertőzze – figyelmeztetett Draghi.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Németországban a hidrogén lehet az új dízel

Németországban a hidrogénalapú technológiát a vasúti közlekedésben is egyre szélesebb körben alkalmazzák: a Siemens Mobility bejelentette, hogy hét hidrogénüzemű vonat legyártására kapott megbízást a Berlin-Brandenburg nagyvárosi régió hálózatához.

Munkavégzés hőségben – íme a legfontosabb szabályok

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken - hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium, amely országos munkavédelmi célvizsgálatot rendelt el a rendkívüli hőség miatt szükséges intézkedések ellenőrzése, betartatása érdekében.

Londoni elemzők szerint “nem nagy ügy” az orosz törlesztési csőd

Jelenleg nincs különösebb makrogazdasági jelentősége annak, hogy Oroszország 1918 óta először hátralékba került devizaadósság-törlesztési kötelezettségeinek teljesítésével - vélik londoni pénzügyi elemzők.

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

Hírek

Németországban a hidrogén lehet az új dízel

Németországban a hidrogénalapú technológiát a vasúti közlekedésben is egyre szélesebb körben alkalmazzák: a Siemens Mobility bejelentette, hogy hét hidrogénüzemű vonat legyártására kapott megbízást a Berlin-Brandenburg nagyvárosi régió hálózatához.

Munkavégzés hőségben – íme a legfontosabb szabályok

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken - hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium, amely országos munkavédelmi célvizsgálatot rendelt el a rendkívüli hőség miatt szükséges intézkedések ellenőrzése, betartatása érdekében.

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Korrupcióval gyanúsítanak több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nyolc határrendész és egy román állampolgár is érintett - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szerdán tovább drágul a gázolaj

Szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal csökken, a benzin ára viszont a hét közepén nem változik. A hatósági árak továbbra is 480 forinton vannak befagyasztva.

Életbe lépett a vörös kód

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: a péntek esti jegyzéséhez képest hétfő reggel hét órakor 0,1 százalékkal állt gyengébben az euróval, 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és szinte változatlanul a svájci frankkal szemben.

Gazdaság

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.

Újabb sokmilliós bírságot kapott a Raiffeisen Bank

A Magyar Nemzeti Bank 34 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel az az elmúlt bő egy évben két hiánypótlási felszólítás ellenére...

MNB: új lendületre kapott a digitalizáció a pénzügyi szektorban

A járvány után újabb lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakítása: a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon, és az ügyfelek több mint 80 százaléka használ már digitális banki csatornákat - ismertette Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jegybank 2022-es FinTech és digitalizációs jelentését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom