Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér
No menu items!

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban meg akarta akadályozni azt, hogy a Tesla tulajdonosa Elon Musk amerikai léptékkel is giga bércsomagot kapjon, a Tesla részvényesei most mégis megszavazták Musknak azt, ami szerintük jár.

“Szeretlek titeket, srácok!”- szakadt ki Elon Muskból a hétemn, miután a részvényesi szavazáson megítélték neki a 44,9 milliárd dolláros bércsomagot. Üdvözölve azt a “fantasztikus részvényesi bázist”, amely az egyik amerikai bíró által korábban elutasított, a vezetői tevékenységéért járó kompenzációs megállapodást visszaállította – írja az AlJazeera.

A Tesla csütörtöki éves közgyűlésén tartott szavazás azután történt, hogy egy bíró az amerikai Delaware államban elvetette az üzletet, megállapítva, hogy a vállalat igazgatótanácsa túl közel állt Muskhoz, és nem védte a részvényesek érdekeit.

“Csak azzal akarom kezdeni, hogy azt mondom, a fenébe is, imádlak titeket!” – mondta az ujjongó Musk, amikor a szavazás után megjelent a színpadon.

Musk fizetését a Tesla részvényárfolyamának csúcsán, 2021 végén mintegy 56 milliárd dollárra értékelték, de azóta a vállalat részvényárfolyamának esésével párhuzamosan az értéke mintegy negyedével csökkent. Ugyanakkor a részvényesek mostani szavazása nem feltétlenül jelenti azt, hogy Musk megkapja a bércsomagot, de megerősítheti a Tesla fellebbezését az üzletet elutasító delaware-i döntéssel szemben. Amikor Kathaleen McCormick delaware-i bírónő a januári döntésében “felfoghatatlannak” minősítette a fizetési csomagot. Hozzátéve: “Az igazgatótanács nem tette fel az (akkor – a szerk.) 55,8 milliárd dolláros kérdést, mert elragadtatta magát a “minden felfelé ívelő” retorikától, vagy talán Musk szupersztár vonzerejétől: szükséges volt-e egyáltalán a terv ahhoz, hogy a Tesla megtartsa Muskot, hogy elérje céljait?” – írta McCormick a határozatában.

Musk, aki 2003-ban alapította a Teslát, egyébként nem kap fizetést az autógyártó irányításáért. A 2018-as bérmegállapodásának feltételei szerint Musk beleegyezett abba, hogy a Tesla részvényeinek körülbelül 1 százalékát érő részvényeket kapjon minden egyes alkalommal, amikor a vállalat elérte valamelyik működési és pénzügyi célját. Miközben a Tesla üzleti tevékenysége Musk vezetése alatt szárnyalt, egy ponton a vállalat piaci értékét 1,24 billió dollárra emelve, az eladások jelentősen lelassultak a kínai EV-gyártók növekvő konkurenciája közepette.

Musk a politikával kapcsolatos szókimondó nézeteivel is vitákat váltott ki, és azzal a vélekedéssel küzdött, hogy túlságosan szétszórt, mivel hat vállalatban – köztük a SpaceX rakétatársaságban és az X közösségi médiaplatformban – is részt vesz.

Fotók: Bigstock

A Tesla részvényei csütörtökön 0,7 százalékkal emelkedtek a zárás utáni kereskedésben, miután korábban 2,9 százalékkal erősödtek Musk közösségi médiában tett bejelentését követően, miszerint a befektetők támogatják az üzletet. A jóval a csütörtöki szavazást megelőzően – nyilván nem véletlenül -, Musk kétségeit fejezte ki a Teslánál töltött jövőjével kapcsolatban. Januárban Musk az X-en közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy inkább a Teslán kívül építene mesterséges intelligencia- és robotikai termékeket, ha nem lehetne 25 százalékos részesedése a vállalatban. A Tesla nem közölte a szavazatok eredményét, de több nagy intézményi befektető ellenezte az ügyletet, köztük a Norges Bank Investment Management, a világ legnagyobb szuverén befektetési alapja is.

Musk már most is messze a Tesla legnagyobb részvényese, a részvények több mint 20 százalékát birtokolja. A Tesla részvényesei emellett csütörtökön jóváhagyták a vállalat Delaware államból Texasba való áthelyezésére, valamint Kimbal Musk és James Murdoch – Musk testvére, illetve Rupert Murdoch médiamágnás fia – újbóli kinevezésére vonatkozó javaslatokat is a vállalat igazgatótanácsába.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tehetséggondozás a szervezetben – Mindenki nyer(het)

Ahol a tehetséggondozást már egyszer bevezették (és az jól működik), ott könnyebb megszerezni (és megtartani) a piacról a tehetséges munkarőt,

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Növekvő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

Kész: Lezárult az MVM informatikai átállása

Az egyetemes szolgáltatóváltást követően megváltoztak az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségei, amelyekről az ügyfelek az eon.hu oldalon tájékozódhatnak
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,