Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság 5,5 milliárd forintot fordítottak szennyezettnek vélt területek felmérésére
No menu items!

5,5 milliárd forintot fordítottak szennyezettnek vélt területek felmérésére

Fotó: Google Street View)

Szennyezettnek vélt területeket mértek fel az országban egy uniós projekt keretében 45 olyan helyszínen, ahol a szennyezettség felmérése, lehatárolása és a lehetséges beavatkozások tervezése korábban még nem történt meg – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (Kehop) 5,5 milliárd forintból valósult meg a projekt 2022. március és 2023 vége között – tette hozzá Keszthelyi Nikoletta.

A projektben felmért 45 terület közül 32-nél státusz vizsgálat történt, ami az állami felelősség megállapítására irányult. Továbbá 25 területre állapotfelmérési jelentés, 11 szennyezett területre pedig tényfeltárási záró dokumentáció készült. Ez utóbbi tartalmaz a szennyezésre vonatkozó minden információt, amelyet aztán el is juttatnak a környezetvédelmi hatósághoz. Mindezek mellett 7 területre kármentesítési beavatkozási terv készült.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint most fordult elő először, hogy uniós források felhasználásával tudtak diagnózist felállítani állami felelősségi körbe tartozó szennyezett területekről.

Keszthelyi Nikoletta elmondta, bizakodásra ad okot, hogy a vizsgálatok az előzetes várakozások ellenére azt mutatták, hogy némelyik felmért terület egyáltalán nem volt szennyezett, beavatkozást nem igényelt.

Példaként említette a nagykanizsai határőr laktanyát, a miskolci egyetemváros egykori fűtő művét és a nagyvázsonyi volt szovjet rakéta bázist.

Ahol viszont beigazolódott az előzetes gyanú és a szennyezettnek vélt terület szennyezett is volt, ott a projektnek köszönhetően állapotfelmérés, tényfeltárás és beavatkozási terv is készült.

Ez a tudás: a vizsgált területeken a környezeti és egészségügyi kockázatok megismerése és prioritási sorrendbe állítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a következő évek Kehop Plusz forrásait a legcélszerűbben tudják felhasználni a tényleges kármentesítési beavatkozásokra és kárenyhítési feladatokra – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Mindez pedig komoly előrelépést eredményezhet majd az állami felelősségi körbe tartozó környezeti károk felszámolásában – jelentette ki Keszthelyi Nikoletta.

Arra is kitért, hogy a korábbi évtizedekben Magyarország nagy erőfeszítéseket tett az ország területét érintő környezeti károk felszámolására. Ennek köszönhetően a régióban kiemelkedő eredményeket tud az ország felmutatni.

Közölte, hogy 1996-ban elsőként indították el az országos környezeti kármentesítési programot, amelyben egyebek mellett kidolgozták a szennyezett területek kezelésének jogi és műszaki szabályait, valamint az alkalmazható kármentesítési technológiákat. Azóta állami felelősségi körben több mint 3000 kármentesítési intézkedés, tényfeltárás, beavatkozás valósult meg 580 területen.

Kiemelte, hogy 1996 és 2023 között a központi költségvetésből kármentesítési feladatokra mintegy 351 milliárd forintot költött a magyar állam. Ezek a környezeti károk jellemzően a korábbi állami vállalatok és az ország területén állomásozó szovjet csapatok tevékenységével összefüggésben keletkeztek. A történelmi változásoknak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően most már nem kell hasonló szennyezésekkel számolni, azonban a már hátrahagyott környezeti károk továbbra is kihívást jelentenek – fűzte hozzá Keszthelyi Nikoletta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását