Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A britek elismerik, hogy a Brexit bukás, de még reménykednek
No menu items!

A britek elismerik, hogy a Brexit bukás, de még reménykednek

Illusztráció: Bigstock

A Brexit nem volt sikeres – derül ki egy, a 2016-os támogatók körében végzett felmérésből. Ennek ellenére a többség úgy véli, hogy az EU-ból való kilépés még kifizetődő lesz.

A londoni székhelyű UK in a Changing Europe nevű agytröszt számára készített felmérés szerint csak a Brexit néhány támogatója bánja, hogy az Egyesült Királyság végül kilépett az EU-ból. A felmérés szerint a 2016-ban a Brexit mellett szavazók mindössze 16 százaléka szavazna másként mai szemmel nézve.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a támogatók elégedettek: ötből csak egy (18 százalék) gondolja úgy, hogy a Brexit sikeres volt. 30 százalék szerint sem jól, sem rosszul nem ment, 26 százalék szerint pedig még túl korai lenne megmondani. Mint ismert, a 2016. június 23-i szavazáson szűk többség, 52 százalék szavazott az Európai Unióból való kilépésre.

A UK in a Changing Europe online közvélemény-kutató reprezentatív felmérése 4005 embert kérdezett meg, akik közül több mint 1400-an a Brexitre szavaztak 2016-ban. A felmérés szerint a 2016-os Brexit-szavazók többsége (61 százaléka) úgy véli, hogy az EU-ból való kilépés hosszú távon megtérül. Sokan azonban azzal vádolták a politikusokat, hogy eddig nem végezték jól a dolgukat.

Sok kilépéspárti szavazó úgy véli, hogy a Brexit nem volt sikeres, mert a politikusok cserbenhagyták őket” – mondta Anand Menon, a UK in a Changing Europe igazgatója a Spiegel beszámolója szerint. A veszély az, hogy ez “a politikába és a politikusokba vetett bizalom eróziójához vezet” – tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan a Brexit hívei tagadják a gazdasági helyzetre gyakorolt negatív következményeket.

Az Egyesült Királyság jelenleg olyan gazdasági problémákkal küzd, mint a magas infláció és a magas megélhetési költségek. A fogyasztói árak inflációja májusban ismét 8,7 százalékos volt a tavalyi év azonos hónapjához képest. A közgazdászok arra számítanak, hogy Nagy-Britanniában súlyosabb és hosszabb gazdasági válság várható, mint más országokban.

A szakértők úgy látják, hogy a Brexit a teher része: egy tanulmány szerint 2030-ig minden egyes brit munkavállalónak évi 470 fontjá fog kerülni, és “széles körű negatív következményekkel jár a brit versenyképességre és a kereskedelemre nézve“.

Ezzel szemben a mostani felmérésben a Brexit 2016-os támogatóinak kevesebb mint egyharmada (29 százalék) vélte úgy, hogy az EU-ból való kilépés negatív gazdasági hatással lenne az Egyesült Királyságra.

Ugyanakkor nagy a Brexit-fáradtság. 2019-ben az akkori miniszterelnök, Boris Johnson választási plakátjaira a “Get Brexit Done” feliratot írta, azt hirdetve, hogy ő befejezi a Brexitet. De hét évvel a szavazás után a kérdés még mindig velünk van. Azok körében, akik akkor a Brexit mellett voltak, 72 százalék értett egyet azzal a kijelentéssel: “Bárcsak abbahagynánk a Brexitről való beszédet“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...