Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai
No menu items!

A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

Potápi Árpád János. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a déli félteke országaira vonatkozó pályázatot a helyi tanévhez igazítva, az északi féltekétől eltérő időpontban hirdetik meg, és a kiutazás is ehhez igazodva történik meg.

A Kőrösi Csoma Sándor-program keretében – amely 2013-ban került először meghirdetésre – 710 ösztöndíjas vett részt abban a munkában, amelynek célja, hogy a helyi magyar közösségek munkáját segítve hozza közelebb az ott élő honfitársaink számára az óhaza kultúráját és mindennapjait. A program keretében már több mint 190 fogadószervezet – köztük cserkészcsapatok, hétvégi magyar iskolák és egyházi szervezetek – kaptak segítséget az identitás megőrzéséhez és erősítéséhez a déli félteke országaiban.

Miközben a Covid-járvány miatt legutóbb 2019-ben hirdettek pályázatot a déli félteke országaiba, jelentős változásokon ment keresztül a program, mert a diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó pályázatot már az ottani országok adottságainak megfelelően, az északi féltekétől eltérő időpontban, az adott a tanévhez igazítva, külön hirdetik meg. A tapasztalatok szerint a program eredményessége szempontjából az a legjobb időszak, amikor a helyi gyerekek iskolába járnak.

A Kőrösi Csoma Sándor-program – vagy ahogy az érintettek nevezik, a KCSP – déli félteke országait érintő pályázatra jelentkezők ezúttal a következő helyszíneken tevékenykedhetnek:

Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela és Kolumbia, valamint Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság.

Ezek közül Kolumbia – a helyi közösségek kérésére – új országként csatlakozott a programhoz.

Potápi Árpád János ezzel kapcsolatban azt is örömmel nyugtázta, hogy tapasztalataik szerint azok a fiatalabb és idősebb ösztöndíjasok, akik részt vettek a programban, maguk is egy életre “megfertőződtek” nemzetpolitikával, hazaszeretettel, nemzeti érzésekkel. Szavai szerint mindez hatalmas dolog egy olyan világban, ahol finoman fogalmazva nem a nemzeti érzések erősítése a cél.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A jelentkezők tematikus feladatkörök szerint nyújthatják be pályázataikat: cserkésztevékenység, hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség, népi ének, népi játékok), oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, tananyagok összeállítása, gyermekfoglalkozások tartása, táboroztatás) témákban, valamint közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása (kultúra- és rendezvényszervezés, marketing és adminisztratív feladatok ellátása, webszerkesztés, pályázatírás, kommunikáció- és médiatevékenység, kiadványszerkesztés, könyvtárrendezés és hagyatékgondozás). Arra különösen nagy figyelem fordul, hogy az ösztöndíjasok munkájához kötődő médiatevékenységet megerősítsék.

A pályázóktól csak a tematikus feladatköröknek megfelelő szakmai ajánlások fogadhatók el. A benyújtás kizárólag elektronikus úton lehetséges a kulhonimagyarok.hu  oldalon, továbbá elérhető a korosiprogram.hu oldalon. A fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket. A pályázat benyújtásának határideje 2023. február 15-e.

A keretszám 25 fő, a célországok: Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela és, új helyszínként, Kolumbia. Ösztöndíjasokat vár továbbá Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság.

A külföldi programszakasz 2023. április 1-jétől november 30-ig tart.

Érsek M. Zoltán

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.