Kezdőlap Autóipar A Ford a Debrecenben beruházó kínai CATL-lel együttműködve épít akkumulátorgyárat Michiganben
No menu items!

A Ford a Debrecenben beruházó kínai CATL-lel együttműködve épít akkumulátorgyárat Michiganben

A Ford Mustang Mach-E nevű modelljei már a CATL akkumulátoraival futnak. Kép forrása: Bigstock

A Ford bejelentette, hogy 3,5 milliárd dollárból akummulátorgyárat épít Michiganben. Az autógyártó várakozása szerint az Egyesült Államokban történő gyártás segíteni fog neki és kínai partnerének, a CATL-nek abban, hogy az amerikai vásárlók elfogadják a Kínában kifejlesztett, alacsonyabb költségű technológiát. A kínai CATL Magyarországon sem ismeretlen, a társaság Debrecenben éppen egy akkugyár építését készíti elő, heves viták közepette.

A Ford terve, hogy a Michigan állambeli Marshall közelében építi meg az akkumulátorgyárat, azon a megítélésen alapul, hogy az alacsonyabb költségek és a gyorsabb feltöltés sok ügyfél, köztük a kereskedelmi flották vásárlói számára is vonzóvá teszi a lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorokat.

A Ford arra is számít, hogy mivel az LFP akkumulátorok gyártása az Egyesült Államokban és teljes egészében saját tulajdonú üzemben történik majd, a kínai technológiai partnerrel való együttműködés politikai kockázatát is kiküszöböli.

Az amerikai gyártás közelebb visz minket az akkumulátorok függetlenségéhez” – mondta Bill Ford, a Ford elnöke a beruházás bejelentésére tartott rendezvényen a Reuters beszámolója szerint.

Mindemellett a Michiganben történő gyártás a Ford számára jelentős támogatásokat is biztosítana, amelyek segíthetnek abban, hogy az autógyártó 2026-ra elérje a 8%-os haszonkulcsra vonatkozó célját az elektromos iparágban.

A michigani projekt “jelentős lépés a megfizethetőség és a 8%-os haszonkulcs felé vezető úton” – mondta Lisa Drake, a Ford alelnöke az eseményt megelőző sajtóértekezleten.

A Ford tavaly jelentette be, hogy a CATL által Kínában gyártott LFP akkumulátorokat egyes Mustang Mach-E elektromos terepjárókban, valamint az Észak-Amerikában és Európában kínált Ford F-150 Lightning pickupokban kezdi el használni.

A Ford tanulmányozta a Mach-E és Lightning tulajdonosok vezetési szokásait, és megállapította, hogy a Mach-E-k fele naponta legfeljebb 60 kilométert tesz meg – mondta Marin Gjaja, a Ford elektromos járművekkel foglalkozó részlegének ügyfélkapcsolati vezetője.

Ám azóta az Egyesült Államok és Kína között kiéleződött a diplomáciai feszültség. A kongresszus is elfogadta az IRA néven ismert inflációcsökkentő törvényt, amely a szövetségi támogatások jelentős részét a hazai gyártáshoz és nyersanyagokhoz köti.

Drake szerint az IRA “hihetetlenül fontos” volt a Ford azon döntése szempontjából, hogy Michiganbe telepítse negyedik, 2500 dolgozót foglalkoztató akkumulátorgyárát. A várakozások szerint a Ford 20 és 50 dollár közötti órabért kínál majd a dolgozóknak, munkakörtől függően.

Az új gyár a tervek szerint 35 gigawattóra kapacitással indul - ami évi 400 ezer elektromos járműhöz elegendő -, és a termelés 2026-ban indulhat. A telephelyen van hely a bővítésre, mondta Drake.

A michigani gyár egyike annak a négy akkumulátorgyárnak, amelyek építését a Ford Észak-Amerikában és Európában tervezi.

A CATL licencet adna a Fordnak a lítium-vasfoszfát akkumulátorok Michiganben történő gyártásához szükséges technológiára, és technikai segítséget nyújtana az amerikai autógyártónak – közölte a Ford.

Gabby Bruno, a Ford gazdaságfejlesztési igazgatója szerint Michigan számos állammal és országgal versenyzett az üzemért.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kamatdöntés – Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá.

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Mol esetében negatívan hatott, hogy az Erste és a Citi is vételről tartásra módosította az ajánlását.

Klemm Balázs, a generációépítő menedzser

Klemm Balázs a Hotel&More független szállodaüzemeltető tulajdonosa a turizmust, a végveszély szélére sodró Covid, majd az energiaárrobbanás időszakában, a gyakorlatban mutathatta be fiának, Krisztiánnak, mit is jelent erős ellenszélben hajózni.

Kamatdöntés – MNB: októbertől kivezetik az egynapos gyorstendert

A monetáris tanács keddi döntésével összezárta az egynapos betéti gyorstender kamatát és az alapkamatot 13 százalékon, szerdától a jegybanki alapkamat az MNB effektív kamata, októbertől kivezetik az egynapos betéti gyorstendert.

Hírek

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.