Hirdetés
Kezdőlap Autóipar A Ford a Debrecenben beruházó kínai CATL-lel együttműködve épít akkumulátorgyárat Michiganben
No menu items!

A Ford a Debrecenben beruházó kínai CATL-lel együttműködve épít akkumulátorgyárat Michiganben

A Ford Mustang Mach-E nevű modelljei már a CATL akkumulátoraival futnak. Kép forrása: Bigstock

A Ford bejelentette, hogy 3,5 milliárd dollárból akummulátorgyárat épít Michiganben. Az autógyártó várakozása szerint az Egyesült Államokban történő gyártás segíteni fog neki és kínai partnerének, a CATL-nek abban, hogy az amerikai vásárlók elfogadják a Kínában kifejlesztett, alacsonyabb költségű technológiát. A kínai CATL Magyarországon sem ismeretlen, a társaság Debrecenben éppen egy akkugyár építését készíti elő, heves viták közepette.

A Ford terve, hogy a Michigan állambeli Marshall közelében építi meg az akkumulátorgyárat, azon a megítélésen alapul, hogy az alacsonyabb költségek és a gyorsabb feltöltés sok ügyfél, köztük a kereskedelmi flották vásárlói számára is vonzóvá teszi a lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorokat.

A Ford arra is számít, hogy mivel az LFP akkumulátorok gyártása az Egyesült Államokban és teljes egészében saját tulajdonú üzemben történik majd, a kínai technológiai partnerrel való együttműködés politikai kockázatát is kiküszöböli.

Az amerikai gyártás közelebb visz minket az akkumulátorok függetlenségéhez” – mondta Bill Ford, a Ford elnöke a beruházás bejelentésére tartott rendezvényen a Reuters beszámolója szerint.

Mindemellett a Michiganben történő gyártás a Ford számára jelentős támogatásokat is biztosítana, amelyek segíthetnek abban, hogy az autógyártó 2026-ra elérje a 8%-os haszonkulcsra vonatkozó célját az elektromos iparágban.

A michigani projekt “jelentős lépés a megfizethetőség és a 8%-os haszonkulcs felé vezető úton” – mondta Lisa Drake, a Ford alelnöke az eseményt megelőző sajtóértekezleten.

A Ford tavaly jelentette be, hogy a CATL által Kínában gyártott LFP akkumulátorokat egyes Mustang Mach-E elektromos terepjárókban, valamint az Észak-Amerikában és Európában kínált Ford F-150 Lightning pickupokban kezdi el használni.

A Ford tanulmányozta a Mach-E és Lightning tulajdonosok vezetési szokásait, és megállapította, hogy a Mach-E-k fele naponta legfeljebb 60 kilométert tesz meg – mondta Marin Gjaja, a Ford elektromos járművekkel foglalkozó részlegének ügyfélkapcsolati vezetője.

Ám azóta az Egyesült Államok és Kína között kiéleződött a diplomáciai feszültség. A kongresszus is elfogadta az IRA néven ismert inflációcsökkentő törvényt, amely a szövetségi támogatások jelentős részét a hazai gyártáshoz és nyersanyagokhoz köti.

Drake szerint az IRA “hihetetlenül fontos” volt a Ford azon döntése szempontjából, hogy Michiganbe telepítse negyedik, 2500 dolgozót foglalkoztató akkumulátorgyárát. A várakozások szerint a Ford 20 és 50 dollár közötti órabért kínál majd a dolgozóknak, munkakörtől függően.

Az új gyár a tervek szerint 35 gigawattóra kapacitással indul - ami évi 400 ezer elektromos járműhöz elegendő -, és a termelés 2026-ban indulhat. A telephelyen van hely a bővítésre, mondta Drake.

A michigani gyár egyike annak a négy akkumulátorgyárnak, amelyek építését a Ford Észak-Amerikában és Európában tervezi.

A CATL licencet adna a Fordnak a lítium-vasfoszfát akkumulátorok Michiganben történő gyártásához szükséges technológiára, és technikai segítséget nyújtana az amerikai autógyártónak – közölte a Ford.

Gabby Bruno, a Ford gazdaságfejlesztési igazgatója szerint Michigan számos állammal és országgal versenyzett az üzemért.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.