Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet A klímaváltozás negatív következményei szinte megfizethetetlenek
No menu items!

A klímaváltozás negatív következményei szinte megfizethetetlenek

Illusztráció: Bigstock

A globális felmelegedés elleni küzdelem anyagilag is kifizetődő: egy német tanulmány feltárta, milyen horribilis költségekkel járhatnak a klímaváltozás következményei.

A német szövetségi gazdasági minisztérium megbízásából készült tanulmány szerint az éghajlatváltozás 2050-ig akár 900 milliárd eurós gazdasági kárt is okozhat Németországban. A Handelsblatt beszámolója szerint a szerzők a globális felmelegedés mértékétől függően 280 és 900 milliárd euró közötti következményes költségekkel számolnak.

A klímaváltozásnak már ma is súlyos gazdasági következményei vannak, amelyek tömegesen növekedhetnek” – mondta a lapnak Stefan Wenzel gazdasági államtitkár.

A tanulmányt több intézet, az Ökológiai Gazdaságkutató Intézet (IÖW), a Gazdaságszerkezeti Kutató Társaság (GWS) és a Prognos AG készítette.

Hasonló kutatások már korábban is készültek. A Deloitte közgazdasági intézet 2021 októberében készített tanulmánya például arra a következtetésre jutott, hogy a német gazdaságnak 2070-ig 730 milliárd eurós költséggel kell szembenéznie a klímaváltozás miatt.

Ám míg a klímaváltozás következményes kárainak kiszámításakor általában például az árvizek okozta pusztítást veszik figyelembe, a mostani, a gazdasági minisztérium megbízásából készült tanulmány a Handelsblatt szerint a puszta újjáépítési költségeken túlmutató károkat is figyelembe veszi. A szerzők figyelembe vették például a korlátozott termelési lehetőségek vagy a megszakadt ellátási láncok okozta további terheket.

Wenzel államtitkár szerint az éghajlati válság pénzügyi hatásainak csökkentése érdekében a német kormány egy “éghajlati alkalmazkodási törvényen” dolgozik. Hubertus Bardt, az Institut der deutschen Wirtschaft (IW) közgazdásza a Handelsblattnak elmondta, hogy a “globális klímavédelmi erőfeszítések” mellett “helyi intézkedésekre is szükség van a megváltozott éghajlathoz való alkalmazkodás érdekében“.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.