Kezdőlap Egészség-ügy A klinika vezetője: az egészséges fog érték, megőrzéséhez a klinikai oktatás és...
No menu items!

A klinika vezetője: az egészséges fog érték, megőrzéséhez a klinikai oktatás és kutatómunka is hozzájárul  

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

Az orvosképzés hi-tech megoldásairól, kutatásaik szakmai és üzleti sikereiről, a magyarok szájhigiénés kultúrájáról is beszélgettünk Németh Zsolttal, med. habil. PhD, egyetemi docenssel, a Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának igazgatójával, dékánhelyettessel.

– A laikus, ha csak páciensként nem nyer bepillantást az egyetemi klinika munkájába, úgy hiheti, az is csak egy kórház a sok közül. Holott sokkal többről van szó: a gyógyítás, valamint oktatás mellett komoly kutató- és fejlesztőmunka is része a mindennapjaiknak.

 – Valóban így van. Természetesen a beteggyógyítás az elsődleges feladatunk, miközben hosszú távon minden más tevékenységünk, az oktatás valamint a kutatás és az innováció is ezt a célt szolgálja. Mégpedig azért, mert a magas szintű oktatásnak köszönhetően, jól képzett szakemberek és a nálunk kifejlesztett, tesztelt új megoldások – amelyek azután országosan, sőt akár nemzetközileg is hasznosulnak -, mind-mind a betegellátás hatékonyságát növelik. A nálunk képzett hallgatók a világ számos országába elviszik a tudásukat. A Semmelweisen megszerzett tudást mindenhol magasra értékelik, az itt kiállított diploma értékes, nemzetközi útlevél.

– Oktató klinikaként, mikét lehet a képzést hatékonyabbá tenni?

Németh Zsolt

– Ezen a területen most az informatikai megoldások hoznak óriási változást. A tananyag digitalizálása révén a hallgatókat már távolról is el tudjuk érni, ami azért is fontos, mert – ami a nálunk zajló oktatás komoly elismerése -, hozzánk a világ minden tájáról érkeznek diákok. Különösen a pandémia alatt ezért kiemelkedő jelentősége volt annak, hogy a magas szintű oktatást folyamatosan fent tudtuk tartani. Ez természetesen csak az elméleti oktatásra vonatkozik. Az orvostudomány területén a kiscsoportos, betegágy melletti, gyakorlati képzés az elsőrendű cél, ezt csak jelenléti oktatással lehet megvalósítani. Egyetemünk egész Európában élen járt abban, hogy ahogy a pandémia engedte, azonnal visszatértünk a személyes jelentétre.  Működésünk, betegellátásunk, az oktatási és a kutatási tevékenységünk a járványidőszakban sem változott. A betegszám természetesen csökkent, de a magyar oltási programnak és az egyetem oltási taktikájának és fegyelmezettségének hála, hamar vissza tudtunk állni a személyes oktatásra. Az orvostudományban ugyanis kiemelkedően fontos, hogy az oktatás a betegágy mellett történjen kis csoportokban, mert a hallgatók a betegeket látva tudják megtanulni az orvoslást, nem a könyvekből, előadásokból. A betegellátás és az oktatás az Egyetemen most is zavartalan és ez így marad az energiaválság alatt is. Nyilván a körülmények nehezítettek, de megfelelő szervezéssel biztosítható az Egyetem zavartalan működése.

A párhuzamosan alkalmazott digitális formára ugyanakkor azért is szükség van, mert ezáltal olyan gyorsan tudjuk aktualizálni a tudásanyagot, amire korábban nem volt példa. A korszerű informatikai megoldások emellett a gyakorlatban is segítenek a hallgatók különféle képességeinek (skill), például a kézügyességük fejlesztésében a korszerű laborokban, a szimulációk során. Ezért is fontos az, hogy az oktatást, a diagnosztikát és a beteggyógyítást segítő informatikai megoldások fejlesztésében kimagasló potenciállal bír a Semmelweis Egyetem. A digitalizálás lehetőségeit és eredményeit jól mutatja, hogy nemrég a Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakembereinek bevonásával fejlesztették ki azt az újszerű diagnosztikai megoldást, amelynek eredményeként a páciens által az érintett bőrterületéről mobiltelefonnal készített, majd online beküldött képet megvizsgálva egy szakorvos, vagy akár – szintén online kapcsolattal -, egy orvosi team nyilatkozik arról, van-e teendő: kezelje-e otthon valamiképp, vagy feltétlenül indokolt a személyes vizsgálat. Sok ilyen, a gyógyító munkát hatékonyabbá tevő – nem mellesleg a paciensek számára is kényelmesebb -, megoldás születik az egyetemen, köztük a mi klinikánkon is. Az ilyen kutatás-fejlesztési projekteknél pedig az itt dolgozók szaktudása, tapasztalata mellett óriási előny a klinikák betegadatbázisaiból nyerhető rengeteg információ és tapasztalat is.

– Ezek a fejlesztések szakmai eredményt jelentenek, vagy üzleti sikert is hoznak?

– Mivel a kutató-fejlesztő munkának komoly költségigénye van, sok esetben a magánszférával közös fejlesztéseket végzünk. A cél pedig az, hogy az Egyetem munkatársai tudásának, tapasztalatának, valamint az intézmény betegadatbázisainak felhasználásával véghezvitt kutatásokból minél többet profitáljon az intézmény. Végső soron pedig jobb szolgáltatáshoz jussanak a betegek, hallgatók. A cél az, hogy az Egyetem közreműködésével elvégzett közös kutatások eredményeit a későbbiekben, jogdíjak nélkül, ingyenesen használhassa fel az Egyetem.

– Az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika a magyar szájsebészeti ellátás csúcs intézménye, ahol elsősorban a legsúlyosabb, leginkább összetett ellátást igénylő betegségekkel foglalkoznak. Emellett ugyanakkor a magyarok általános fogazati állapotára is rálátásuk van. Mit tapasztalnak?

– Nap mint nap sajnálattal állapítjuk meg, hogy ebben a kérdésben nem történt érdemi fejlődés: a magyar lakosság fogazatának állapota hagyományosan rossz. Ami különösen aggasztó, hogy nem csupán az idősebbekről van szó. A 40-50 évesek generációja, a fiatal felnőttek, az egyetemisták és sajnos a gyerekek esetében is ez a helyzet. Bármelyik korcsoportot nézzük, messze elmarad a magyarok szájhigiénéje a fejlett nyugati országokban élőkétől. Mindezt már önmagában előrevetíti a hazai fogkefe- és fogkrémeladások alakulása is: egy átlag magyar évente még egyetlen egy(!) új fogkefét sem vásárol magának. Kutatások sora foglalkozik ezzel a területtel, de leginkább csak lehangoló eredményeket rögzíthetnek. Ami talán meglepőbb és sajnálatosabb, hogy nem csak korosztálytól, hanem iskolázottságtól függetlenül is rossz a magyarok foga, a magasan képzettek körében jobb, de ott sem jó a helyzet.

– Mi lehetne, mit kellene tenni?

–  A család és az iskola lehet a megoldás. Alapvető változásokra lenne szükség: mivel az egészséges fog érték, a mai gyerekeknek már otthon jó példát kellene látniuk a szájápolásra. Az iskolákban is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az egészségtudatos nevelésre, így többek között a fogmosás népszerűsítésére. Igazán ideális esetben már a baba születés előtt lenne feladata a szülőnek, hiszen a terhesség alatti étkezés, életmód a gyermek minden porcikájának fejlődésére kihatással van. A születés után, még a fogak megjelenése előtt is fontos a gyermek táplálkozása, aztán pedig többek között az, hogy ne agyoncukrozott teákat, üdítőket igyon és ne legyen szájában egész nap a cumi és/vagy a cumisüveg. A rendszeres és alapos fogmosás mellett a megfelelő szájhigiénés eszközök használata is fontos. Kevesebb szó esik róla, de a fogközök tisztításának elmaradása is garantáltan bajokhoz vezet. Emellett pedig hasznos és szükséges a rendszeres, fél vagy egy évente esedékes fogorvosi látogatás is, ilyenkor ugyanis korán felismerhető a fogak romlása, a fog-betegségek kialakulása. A gyermekeknél ez már csak azért is fontos, mert ilyenkor derül ki az is, hogy szükséges-e a fogszabályzás.

Mert miközben a legtöbben úgy vélik, hogy a fogszabályozás csak afféle szépészeti beavatkozás azért, hogy szép, egyenes, szabályos fogai legyenek majd a felnövő gyermeknek, valójában ennél messze többről van szó. Mégpedig azért, mert a torlódó, nem szépen, sorban álló fogak többféle gondot is okozhatnak. Egyrészt azért, mert a fogközök nem tisztíthatók akkor, ha az alsó és a fölső fogak nem jól találkoznak, nem megfelelően érintkeznek egymással. Ilyenkor ugyanis fogágybetegség, állkapocsízületi eltérések alakulhatnak ki. Tehát a fogszabályozás elmaradása akár súlyos, végleges torzulásokhoz vezethet.

Emellett akad még egy érv az egészséges, szép fogak mellett. A nem rendbentartott fogazat rengeteg kényelmetlenséget, adott esetben fájdalmat tud okozni. Ráadásul minél nagyobb a baj, annál hosszabb időt vesz igénybe és (legyen szó állami, vagy magánellátásról), annál nagyobb kiadással jár a kezelése.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.