Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását
No menu items!

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Kép forrása: Varga Mihály/Facebook

Magyarország gazdasági szuverenitását úgy tudjuk erősíteni, ha a magas minőségű gyártás mellett a fejlesztéseket is növeljük – jelentette ki a pénzügyminiszter kedden a Heves vármegyei Erdőteleken.

Varga Mihály, a teljesen magyar tulajdonban levő, fő tevékenységként fémszerkezetek gyártásával foglalkozó SBS Kft. és az Arago cégcsoport csütörtökig tartó I. Iparági Kiállításának megnyitóján, új üzemcsarnokának átadó ünnepségén hangsúlyozta: a jelenlegi 3,1 milliárd forintos beruházással a cég újabb előrelépést tett a gépgyártás teljes folyamata felé. Az új csarnokban csúcstechnológiás gyártóberendezésekkel megkezdődhet a hegesztett szerkezetek összeszerelése. A beruházással az automatizálás és a digitalizálás mellett 30 új munkahely is létrejött – ismertette a miniszter.

Az 1997-ben alapított SBS Kft. – a leánycégekkel együtt – több mint hatszáz embernek ad munkát. A vállalat a legnagyobb európai gépgyárak egyik legfontosabb beszállítójává vált. Termékei egyre nagyobb részét exportra szállítja, legfontosabb partnerei Németország, Franciaország, Svédország, Olaszország, az Egyesült Államok – sorolta, megjegyezve: ezek az országok ma csaknem 15 millió tonna itt készülő magyar alapanyagból gyártják a világpiac élvonalába tartozó gépeiket.

Véleménye szerint a mostani kiállítás is arra mutat rá, hogy a hazai gyártók a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. Másrészt azt is jelzi, hogy a kulcsiparágak fejlődését, erősítését, komplexitását, növekedését kell elősegíteni, olyan iparágakét, mint a mezőgazdasági gépgyártás, a vasút, a haditechnika, védelemipar vagy az újrahasznosítás területe. Mindezeken a területeken vonultat fel kiállítókat, modern eszközöket ez a mostani rendezvény. Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.

A magyar ipar elindult abba a korszakba, amikor nem csak gyártani képes, hanem fejleszteni is – mondta Varga Mihály. Ha van magyar fejlesztési kapacitás, van magyar mérnöki tudás és van hozzá gyártókapacitás, akkor képesek vagyunk “saját lábra állni”, ezt is jelenti a gazdasági szuverenitás – fejtette ki.

Magyarország számára adottak a feltételek egy újabb növekedési korszak megnyitásához. Ehhez olyan vállalatokra van szükség, amelyek meglátják a lehetőséget és képesek kreatív megoldásokkal jelentkezni nem csak a magyar gazdaságban, hanem a nemzetközi piacon is – mondta a pénzügyminiszter.

Balogh László, az SBS Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, szeretnék, ha a kiállítás hagyománnyá válna.

A Pénzügyminisztérium közleménye idézi Varga Mihályt, aki azt mondta: a kormány elkötelezett a hiánycél tartása mellett, ennek érdekében döntött 675 milliárd forintnyi állami beruházás átütemezéséről, miközben több mint 2000 milliárd forintnyit még idén megvalósít. Kiemelte: az alacsony adóknak és a vonzó üzleti környezetnek köszönhetően a magyar beruházási ráta meghaladja a 26 százalékot, amely az egyik legmagasabb az Európai Unióban.

Magyarország számára mára adottak a feltételek egy újabb felívelő korszakhoz, és ma már az Európai Bizottság is úgy vélekedik, hogy 2025-re a magyar lehet az unió egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága – mondta. Ehhez olyan vállalatokra van szükség, amelyek meglátják a lehetőségeket és képesek kreatív megoldásokra, akár a nemzetközi piacon is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...