Hirdetés
Kezdőlap Turizmus A légitársaságok már csak egy pilótát akarnak, a repülési hatóság nem
No menu items!

A légitársaságok már csak egy pilótát akarnak, a repülési hatóság nem

Illusztráció: Bigstock

A légitársaságok 2030-tól csak egy pilótát akarnak ültetni a repülőgépeik pilótafülkéjébe. Ám az európai légiközlekedési szabályozó hatóság, az EASA – egyelőre – határozottan ellenzi ezt.

Az EASA elutasítja az iparág azon törekvését, hogy 2030-tól csak egy pilóta üljön a pilótafülkében. 2027-től azonban bizonyos repülési szakaszokban engedélyezhetik az egyedül repülést – írja a Spiegel.

A szabályozó hatóság fontolóra veszi az európai repülőgépgyártók, az Airbus és a Dassault Aviation ilyen irányú javaslatát a kevesebb figyelmet igénylő utazórepülési fázisban történő egyedül repülésre vonatkozóan – közölte Andrea Boiardi, az EASA vezetője.

Az új javaslat szerint a felszállás és a leszállás során mindig legalább két pilótának kellene a pilótafülkében ülnie, és korlátozásokat is tartalmaz az egészségügyi problémákkal küzdő vagy túl kevés repült órát teljesítő pilótákra vonatkozóan.

Boiardi szerint a korábbi iparági javaslat, amely szerint 2030-tól kizárólag egy kapitánnyal kellene repülni, “teljesen irreális“, mivel az automatizálás még nem elég fejlett, és a szóló üzemeltetés a mai, két pilótával történő üzemeltetéssel egyenértékű biztonsági szintet igényel.

Kizárólag a legmodernebb repülőgépeket – amelyek a jelenleg a minimális tanúsítási előírások által megköveteltnél magasabb biztonsági szintre vannak felszerelve – lehetne használni egyedül utazó repülésekre – magyarázta. Ezek közé tartozik az Airbus A350-es és esetleg a Boeing 787-es és 777X.

A légiközlekedési ágazat törekvése a munkaerőhiány kezelésére irányult, mivel a szabályok enyhítése lehetővé tenné, hogy a pilóták a hosszú távú járatokon pihenhessenek anélkül, hogy helyetteseik a fedélzeten lennének.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.

Ez lehet a terjeszkedő olcsó kínai webshopok ellenfele

A sokszor tolakodó, pszichésen megterhelő hirdetési stratégia révén legtöbbször olyan kacatok vásárlására vesznek rá, amire valójában nem is feltétlenül volt szükségünk.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.