Kezdőlap Pénzvilág A legújabb bankcsődök után ismét csúcsra törhet a bitcoin
No menu items!

A legújabb bankcsődök után ismét csúcsra törhet a bitcoin

Illusztráció: Bigstock

A bitcoin idén eddig közel 70%-os árfolyam-emelkedést ért el, és iparági szakértők szerint a lendület tovább tarthat: a világ legnagyobb kriptovalutája új csúcsot dönthet, sőt akár a 100 ezer dolláros álomhatárt is átütheti.

A bitcoin 2021 novemberében érte el történelmi csúcsát 68 990,90 dolláron. Azóta mintegy 60%-ot esett, az elmúlt napokban 27-28 ezer dollár között mozgott az ára.

Marshall Beard, az amerikai székhelyű Gemini kriptopénz tőzsde stratégiai vezetője szerint a 100 ezer dollár is lehetséges a bitcoin számára. “Szerintem a bitcoin idén megdönti az eddigi csúcsokat” – mondta a CNBC-nek.

Beard szerint ha a bitcoin eléri a korábbi rekordmagas, 69 ezer dollár közeli szintet, akkor “nem kell már sok ahhoz, hogy felemelkedjen” 100 ezer dollárig.

A bitcoinnak a jelenlegi árához képest körülbelül 270%-os emelkedésre lenne szüksége ahhoz, hogy elérje a 100 ezer dollárt.

Paolo Ardoino, a stabilcoin-kibocsátó Tether technológiai vezetője szerint a bitcoin újra elérheti a 69 ezer dollár közelében lévő történelmi csúcsát.

Az új rekordmagasságokra vonatkozó előrejelzések optimistább kilátásokat jeleznek, mint januárban, amikor az iparág vezetői 2023-ra az óvatosság évét várták.

A bitcoin “digitális arannyá” válik?

Az iparágnak a bitcoinról alkotott jelenlegi pozitív véleményének egy része valójában abból ered, hogy az eszköz hogyan teljesített a Silicon Valley Bank összeomlása és a két kripto-barát hitelező, a Silvergate Capital és a Signature Bank csődje által kiváltott banki zavarok idején.

Ugyanis ahelyett, hogy összeomlott volna, a bitcoin emelkedett.

A bitcoin-pártiak szerint ez annak bizonyítéka, hogy a bitcoin alternatívát kínál a hagyományos bankrendszerrel szemben, mint olyan eszköz, amelyben az emberek biztonságban tarthatják a pénzüket.

Szerintem a rali megmagyarázható azzal, hogy az emberek kiborultak a bankrendszer összeomlásai miatt” – mondta Oliver Linch, a Bittrex Global vezérigazgatója a CNBC-nek.

A bitcoin szószólói évek óta azzal érvelnek, hogy a bitcoin a “digitális arany” egy formája, egy biztonságos eszköz, amely fedezetet nyújthat a befektetőknek az infláció ellen és befektetést a zavaros időkben. Az elmúlt néhány évben azonban a bitcoin a részvényekkel, különösen a technológiai súlyú Nasdaq-kal korrelációban kereskedett.

Most a szétválasztás jelei mutatkoznak, mivel a bitcoin idén masszívan felülmúlta a Nasdaq, számos más kockázatos eszköz és az arany teljesítményét.

A bitcoin azonban a bankválság miatti várakozások okán is lendületet kapott, mivel a bankválság lehetősége csökkentheti az amerikai jegybank (Fed) képességét arra, hogy a kamatemelések terén olyan agresszív legyen, és ez támogathatja a kriptovalutákhoz hasonló kockázatos eszközöket.

Az 1 millió dolláros fogadás

Azóta folyik a vita arról, hogy a digitális érme árfolyama idén hová emelkedhet, mióta Balaji Srinivasan, a Coinbase korábbi technológiai vezetője március 17-én fogadást kötött arra, hogy a bitcoin 90 napon belül 1 millió dollárt vagy annál többet fog érni. Ő 2 millió dollárt tett fel.

A fogadás válasz volt egy Twitter-felhasználónak, aki azt mondta, hogy 1 millió dollárban fogadna arra, hogy az USA nem lép hiperinflációba.

Srinivasan azzal érvelt, hogy “a világ átáll a bitcoinra, mint digitális aranyra“, ahogy a hiperinfláció beindul, erodálja az amerikai dollár értékét, és a nemzetek, magánszemélyek, illetve vállalatok nagy mennyiségű bitcoint kezdenek majd vásárolni.

A bitcoin 1 millió dolláros ára nagyjából 3600%-os növekedést jelentene a digitális valuta jelenlegi árához képest.

A legtöbben legyintettek a jóslatra. Marshall Beard szerint “valószínűleg lesz olyan világ, ahol a bitcoin eléri az egymillió dollárt“, de nem 90 nap alatt, ahogy Srinivasan fogadkozott.

Szerintem ahhoz, hogy a bitcoin 90 napon belül egymillió dollárt érjen, őrült dolgoknak kell történnie a világban, amit nem akarunk” – mondta Beard, hozzátéve, hogy akár 10 évbe is beletelhet, mire a bitcoin a közelébe jut ennek az értéknek.

Paolo Ardoino is csatlakozott ahhoz a véleményhez, hogy ha a bitcoin 90 nap alatt elérné az 1 millió dollárt, az valószínűleg szokatlan gazdasági eseményt jelentene.

Elég szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, mert őszintén szólva, én nem is reménykednék ebben” – mondta.

Mert ha a bitcoin ilyen magas árszintet érne el, az azt jelentené, hogy az egész gazdaság összeomlana. Nem vagyok benne biztos, hogy ez az a világ, amelyben élni akarunk” – figyelmeztetett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.