Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág A legújabb bankcsődök után ismét csúcsra törhet a bitcoin
No menu items!

A legújabb bankcsődök után ismét csúcsra törhet a bitcoin

Illusztráció: Bigstock

A bitcoin idén eddig közel 70%-os árfolyam-emelkedést ért el, és iparági szakértők szerint a lendület tovább tarthat: a világ legnagyobb kriptovalutája új csúcsot dönthet, sőt akár a 100 ezer dolláros álomhatárt is átütheti.

A bitcoin 2021 novemberében érte el történelmi csúcsát 68 990,90 dolláron. Azóta mintegy 60%-ot esett, az elmúlt napokban 27-28 ezer dollár között mozgott az ára.

Marshall Beard, az amerikai székhelyű Gemini kriptopénz tőzsde stratégiai vezetője szerint a 100 ezer dollár is lehetséges a bitcoin számára. “Szerintem a bitcoin idén megdönti az eddigi csúcsokat” – mondta a CNBC-nek.

Beard szerint ha a bitcoin eléri a korábbi rekordmagas, 69 ezer dollár közeli szintet, akkor “nem kell már sok ahhoz, hogy felemelkedjen” 100 ezer dollárig.

A bitcoinnak a jelenlegi árához képest körülbelül 270%-os emelkedésre lenne szüksége ahhoz, hogy elérje a 100 ezer dollárt.

Paolo Ardoino, a stabilcoin-kibocsátó Tether technológiai vezetője szerint a bitcoin újra elérheti a 69 ezer dollár közelében lévő történelmi csúcsát.

Az új rekordmagasságokra vonatkozó előrejelzések optimistább kilátásokat jeleznek, mint januárban, amikor az iparág vezetői 2023-ra az óvatosság évét várták.

A bitcoin “digitális arannyá” válik?

Az iparágnak a bitcoinról alkotott jelenlegi pozitív véleményének egy része valójában abból ered, hogy az eszköz hogyan teljesített a Silicon Valley Bank összeomlása és a két kripto-barát hitelező, a Silvergate Capital és a Signature Bank csődje által kiváltott banki zavarok idején.

Ugyanis ahelyett, hogy összeomlott volna, a bitcoin emelkedett.

A bitcoin-pártiak szerint ez annak bizonyítéka, hogy a bitcoin alternatívát kínál a hagyományos bankrendszerrel szemben, mint olyan eszköz, amelyben az emberek biztonságban tarthatják a pénzüket.

Szerintem a rali megmagyarázható azzal, hogy az emberek kiborultak a bankrendszer összeomlásai miatt” – mondta Oliver Linch, a Bittrex Global vezérigazgatója a CNBC-nek.

A bitcoin szószólói évek óta azzal érvelnek, hogy a bitcoin a “digitális arany” egy formája, egy biztonságos eszköz, amely fedezetet nyújthat a befektetőknek az infláció ellen és befektetést a zavaros időkben. Az elmúlt néhány évben azonban a bitcoin a részvényekkel, különösen a technológiai súlyú Nasdaq-kal korrelációban kereskedett.

Most a szétválasztás jelei mutatkoznak, mivel a bitcoin idén masszívan felülmúlta a Nasdaq, számos más kockázatos eszköz és az arany teljesítményét.

A bitcoin azonban a bankválság miatti várakozások okán is lendületet kapott, mivel a bankválság lehetősége csökkentheti az amerikai jegybank (Fed) képességét arra, hogy a kamatemelések terén olyan agresszív legyen, és ez támogathatja a kriptovalutákhoz hasonló kockázatos eszközöket.

Az 1 millió dolláros fogadás

Azóta folyik a vita arról, hogy a digitális érme árfolyama idén hová emelkedhet, mióta Balaji Srinivasan, a Coinbase korábbi technológiai vezetője március 17-én fogadást kötött arra, hogy a bitcoin 90 napon belül 1 millió dollárt vagy annál többet fog érni. Ő 2 millió dollárt tett fel.

A fogadás válasz volt egy Twitter-felhasználónak, aki azt mondta, hogy 1 millió dollárban fogadna arra, hogy az USA nem lép hiperinflációba.

Srinivasan azzal érvelt, hogy “a világ átáll a bitcoinra, mint digitális aranyra“, ahogy a hiperinfláció beindul, erodálja az amerikai dollár értékét, és a nemzetek, magánszemélyek, illetve vállalatok nagy mennyiségű bitcoint kezdenek majd vásárolni.

A bitcoin 1 millió dolláros ára nagyjából 3600%-os növekedést jelentene a digitális valuta jelenlegi árához képest.

A legtöbben legyintettek a jóslatra. Marshall Beard szerint “valószínűleg lesz olyan világ, ahol a bitcoin eléri az egymillió dollárt“, de nem 90 nap alatt, ahogy Srinivasan fogadkozott.

Szerintem ahhoz, hogy a bitcoin 90 napon belül egymillió dollárt érjen, őrült dolgoknak kell történnie a világban, amit nem akarunk” – mondta Beard, hozzátéve, hogy akár 10 évbe is beletelhet, mire a bitcoin a közelébe jut ennek az értéknek.

Paolo Ardoino is csatlakozott ahhoz a véleményhez, hogy ha a bitcoin 90 nap alatt elérné az 1 millió dollárt, az valószínűleg szokatlan gazdasági eseményt jelentene.

Elég szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, mert őszintén szólva, én nem is reménykednék ebben” – mondta.

Mert ha a bitcoin ilyen magas árszintet érne el, az azt jelentené, hogy az egész gazdaság összeomlana. Nem vagyok benne biztos, hogy ez az a világ, amelyben élni akarunk” – figyelmeztetett.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.